Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posibn_Ek_teoriya_2011-2.doc
Скачиваний:
1364
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Приклади розв’язання задач.

Приклад 1. Функція попиту має вигляд: Qd = 36 – 5Р, функція пропозиції: Qs= 17P – 8. Знайдіть рівноважну ціну й рівноважний обсяг продажів. Як зміниться попит і пропозиція, якщо ціна встановиться на рівні 4 грн.? Що відбудеться з обсягом попиту й пропозиції, якщо ціна встановиться на рівні 1 грн.?

Розв’язок

  1. Рівноважну ціну знаходимо з умови ринкової рівноваги: Qd = Qs:

36 – 5Р = 17Р – 8;

36 + 8 = 17Р + 5Р;

44 = 22Р;

Р = 44/22;

Рe = 2.

Рівноважна ціна (Рe) на ринку дорівнює 2 грн.

Підставляючи значення рівноважної ціни в рівняння попиту чи в рівняння пропозиції отримуємо значення рівноважної кількості:

Qd = 36 – 52 = 26;

Qs = 172 – 8 = 26.

Рівноважний обсяг продажів (Qe) складає 26 одиниць товару.

  1. Для визначення попиту і пропозиції при ціні на рівні 4 грн., підставляємо значення ціни в рівняння попиту та пропозиції:

Qd = 36 – 54 = 16;

Qs = 174 – 8 = 60.

Отримуємо: 60 > 16 (Qs > Qd), тобто на ринку спостерігається надлишок товарів, що дорівнює 60 – 16 = +44 одиниці товару.

  1. Для визначення попиту і пропозиції при ціні на рівні 1 грн, підставляємо значення ціни в рівняння попиту та пропозиції:

Qd = 36 – 51 = 31;

Qs = 171 – 8 = 9.

Отримуємо: 31 > 9 (Qd > Qs), тобто на ринку спостерігається дефіцит товарів, що дорівнює 9 –31 = –22 одиниці товару.

Проілюструємо аналітичний розв'язок задачі за допомогою графіка:

Відповідь: рівноважна ціна становить 2 грн., рівноважний обсяг ─ 26 од.; внаслідок встановлення ціни на рівні 4 грн. на ринку виникне надлишок в розмірі 44 одиниць, а внаслідок встановлення ціни на рівні 1 грн. буде спостерігатися дефіцит товарів в розмірі 22 одиниць.

Приклад 2. Зобразіть графічно і проаналізуйте, як зміняться параметри ринкової рівноваги на ринку певного товару, якщо водночас відбувається зростання доходів населення і впровадження у виробництві даного товару новітніх технологій.

Розв’язання.

Зростання доходів населення, за інших рівних умов, веде до зростання попиту на споживчі товари, що графічно відображається переміщенням кривої попиту D праворуч і вгору.

Впровадження новітніх технологій є чинним збільшення ринкової пропозиції, що графічно відображається переміщенням кривої пропозиції S праворуч і донизу.

Зобразимо на графіку початкові криві попиту і пропозиції D0іS0. Точка їх перетинуЕ0 визначає початкову рівновагу – рівноважну цінуР0і рівноважний обсяг продажуq0.

Переміщення кривих попиту і пропозиції внаслідок дії вказаних чинників і нові параметри рівноваги позначимо на графіку відповідно D1,S1,E1,P1,q1 (рис. 6.1):

Рис. 6.1.Можливий варіант динаміки ринкової рівноваги

внаслідок одночасного зростання попиту і пропозиції

Розв’язок. Як видно з наведеного графіку, точка рівноваги переміститься праворуч (зЕ0 доЕ1). І таке переміщення станеться незалежно від того, наскільки зростуть попит і пропозиція, тобто незалежно від співвідношення або пропорції, у якій відбувається їхнє зростання. Тому в результаті зростання попиту і пропозиції однозначно відбувається зростання рівноважного обсягу продажу, тобтоq1>q0.

Динаміка рівноважної ціни, навпаки, залежатиме від співвідношення темпів зростання попиту і пропозиції. Вона може залишитись незмінною, як наведено на графіку, якщо попит і пропозиція змінюються в однаковій пропорції. Якщо попит зростатиме швидше, ніж пропозиція – рівноважна ціна зросте, якщо швидше зростатиме пропозиція – рівноважна ціна, порівняно з початковою, – знизиться.

Приклад 3.Денний попит і пропозиція дитячих спортивних костюмів на певному регіональному ринку відповідно мають функції:

Qd = 6000 – 20P;

Qs = 3000 + 40P.

Визначте рівноважну ціну і обсяг продажу костюмів.

Уряд, з метою захисту споживачів, прийняв рішення про обов’язкове зниження цін на всі товари дитячого асортименту на 20%.

Проаналізуйте, якими будуть наслідки цього рішення для наведеного регіонального ринку дитячих спортивних костюмів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]