Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_metod_posibn_Ek_teoriya_2011-2.doc
Скачиваний:
1364
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Розв’язок

За умовою задачі товар А обмінюється на товар Б у пропорції:

1 од. тов. А = 5 од. тов. Б;

а) якщо у виробництві товару А удвічі зросте продуктивність праці, його вартість удвічі скоротиться і пропорція обміну на товар Б буде такою:

1 од. тов. А = 2,5 од. тов. Б;

б) якщо удвічі зросте продуктивність праці у виробництві товару Б, його вартість зменшиться удвічі, а пропорція обміну товару А на товар Б буде:

1 од. тов. А = 10 од. тов. Б;

в) якщо удвічі зросте продуктивність у виробництві товару А його вартість удвічі зменшиться, зростання інтенсивності праці у виробництві товару Б не вплине на його вартість, отже пропорція обміну цих товарів буде такою:

1 од. тов. А = 2,5 од. тов. Б.

Приклад 3.7,5 пляшок води обмінюється на 2 кг яблук. Якою буде пропорція обміну 1 пл. води, якщо продуктивність їх виробництва зросте у 2 рази, а обсяг врожаю яблук збільшився у 1,5 раз?

Розв’язок

Згідно з законом вартості за умовою зростання продуктивності праці обміну належать 15 пл. води (7,5×2), які завдяки більшому обсягу врожаю будуть обмінюватися не на 2 кг яблук, а на 3 кг.

Тому нова пропорція обміну буде такою: 15 пл. води = 3 кг яблук, тобто 1 пл. води буде обмінюватися на 0,2 кг яблук.(3:15).

Відповідь:нова пропорція обміну буде 1 пл. води : 0,2 кг яблук.

Приклад 4.1 кг кави можна обміняти на 17 кг солі. Через рік продуктивність праці у виробництві солі зросла у 2 рази, а за природних умов кави зібрали у 2 рази менше. Визначте нову пропорцію обміну 1 кг кави.

Розв’язок

Згідно з теорією питання про вплив рівня продуктивності праці на рівень вартості товару і, відповідно, на пропорцію обміну цього товару на інші визначаємо, що товар «сіль» стане у 2 рази дешевше, тому його потрібно у 2 рази більше (17кг× 2кг =34кг).

Завдяки негативним природним умовам до обміну потрапляє не 1 кг кави, а 0,5 кг. Нова пропорція буде: 0,5 кг кави обмінюється на 34 кг солі, або 1 кг кави – на 68 кг солі.

Відповідь:за новими умовами обміну пропорція обміну буде такою – 1 кг кави становить68 кг солі.

Приклад 5.Мінова вартість 10 кг картоплі складає 0,4 кави. Як зміниться пропорція обміну, якщо в зв’язку з врожаєм кави зберуть у 2 рази більше, а картоплі на ринку буде на 20% менше.

Розв'язок

Запишемо дану пропорцію обміну:

10кг картоплі=0,4кг кави

1кг картоплі=0,04кг кави.

За нових умов на ринку буде 8кг.картоплі і 0,8 кг кави, що дає таку пропорцію:

8кг картоплі =0,8 кг кави;

1кг картоплі =0,1 кг кави;

10кг картоплі = 1кг кави.

Відповідь:за новими умовами 10кг картоплі буде обмінюватися на 1кг кави.

Приклад 6. За умов золотомонетного стандарту загальна сума цін товарів, запропонованих для продажу у США становила 108 млрд дол. золотом. Для обслуговування товарного обігу уряд випустив 4,5 млрд. паперових доларів. Визначте, скільки золотих доларів залишиться в обігу, якщо відомо, що долар обертається 15 разів на рік, у кредит продано товарів на загальну суму 22 млрд. дол., платежі, за якими настав час розрахунку дорівнюють 7 млрд. дол., за бартером та на умовах взаємних поставок реалізується товарів на загальну суму 18 млрд. дол.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]