Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
696.07 Кб
Скачать

Хімічні та бактеріологічні лабораторії

Хімічні лабораторії

Призначені для контролю фізико – хімічних показників сировини, вхідних матеріалів, готової продукції. На заводі є 2 хімічні лабораторії:

  1. Контролю сировини.

  2. Контролю готової продукції, а також продукції у ході технологічного процесу.

В хімічних лабораторіях визначають такі показники: механічна забрудненість (для молока), масову частку жиру, температуру, органолептичні показники, кислотність, густину, сухі речовини, збитість( для морозива).

Хімічні лабораторії обладнанні традиційними приладами: жироміри, термометри, рН-метр, центрифуга, ваги, маслопробні ваги, сушильна шафа і витяжна шафа.

Із сучасного обладнання в лабораторії є портативний аналізатор для молока КАМ – 98 “ Екомілк”, який визначає такі показники: жир, СЗМЗ, густину, білок, точку замерзання та вміст води.

Бактеріологічні лабораторії

Призначені для бактеріологічного аналізу вхідної сировини, матеріалів, допоміжних матеріалів, готової продукції та обладнання. Також контроль санітарно-гігієнічного стану виробництва.

Бактеріологічна лабораторія складається з робочої кімнати, посівного боксу, автоклавної, миючого відділення і тамбура.

Лабораторія оснащена сушильною шафою (для стерилізації лабораторного посуду), автоклавом (для стерилізації поживних середовищ), термостатом, холодильником (для зберігання поживних середовищ), робочими столами, лабораторними шафами, посудом, мікроскопами та вагами.

5.Допоміжне виробництво

5.1. Холодопостачання

На заводі є компресорний цех, де встановлено 6 холодильних аміачних компресорів. Існує три холодосистеми:

  1. Розсільна система: -18оС.

  2. Система льодяної води – система охолодження (для морозива).

  3. Насосна аміачна система (безпосереднє випалювання аміаку): -40оС.

Аміак – безбарвний газ з різким запахом, він при незначній концентрації має попереджувальний запах і подразливу дію на очі та слизову оболонку.

Компресорна ділянка основного виробництва по переробці молока складається з 5 компресорних агрегатів: АУ-200 (200 тис. кілокалорій, поршневий - 1шт.), НФ-611 (140 тис. кілокалорій, поршневий - 2 шт.), 2А-357-1 (350 тис. кілокалорій, гвинтовий - 1 шт.), АД-55 (55 тис. кілокалорій, двохступінчатий - 1шт.). Режим роботи компресорних ділянок по 2 зміни на добу. За рахунок відбирання тепла від холодоносія аміак кипить у випаровувачі. Пари аміаку відсмоктуються компресором з випаровувача і потім нагнітаються в конденсатор до тиску конденсації (10атм.). В конденсаторі пари аміаку конденсуються, перетворюючись у рідину, і потрапляють у ресивер. Ресивер призначений для відбирання аміаку. Зконденсований рідкий аміак поступає на регулюючу станцію, а потім знову в секції холодильної камери.

5.2. Теплопостачання

На території підприємства знаходиться автономна котельня заводу, яка забезпечує підприємство гарячою водою і паром, які використовуються для технологічних потреб заводу, а також для опалення приміщень.

Котельня працює щоденно з 600 до 1000 або, в період коли виготовляють казеїн, з 600 до 200.

В котельні встановлені два котла типу Е-9 (електричні на 900 кг води за годи-

ну) продуктивністю 800кг пари за годину і тиском пари 0,82 МПа.

Котли забезпечені автоматичною безпекою і системою автоматичного регулювання.

В якості палива використовується природній газ. Газ подається в котельню з міського газопроводу в кількості 50 кг/год на один котел тиском 3 на ГРУ, у якому газ редуціюється до тиску 0,26.

Живлення котлів здійснюється хімічно очищеною дегерірованою водою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]