Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_УІВ.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Тема 5.

Технологічний аудит.

1. Цілі технологічного аудиту.

2. Відбір експертів для аудиторської групи.

3. Процедура технологічного аудиту.

4. Відбір ідей.

5. Відбір компаній.

1. Цілі технологічного аудиту.

Традиційно на стадії першого етапу життєвого циклу інноваційного товару розробка починається від ідеї, потім послідовно проходить стадії патентних досліджень НДР, ДКР і т.д. Однак, існує й інший шлях, коли відбувається відбір ідеї з числа наявних на підприємстві або навіть з числа ідей, розробниками яких є інші підприємства, наукові організації або університети. Це шлях технологічного аудиту.

Словосполучення «технологічний аудит» з'явилося кілька десятиліть тому, коли деякі великі західні фірми поставили завдання виявити технології, які не використовуються у власному виробництві. Останнім часом акцент змінився в бік пошуку серед наявних науково-технічних розробок таких, які здатні призвести до створення технологій, які можна комерціалізувати. Причому, суб'єктами аудиторської діяльності стали не стільки працівники фірм, а і нові структури служби посередників з промисловістю. Вони виникли в 90-і роки і були пов'язані з розпадом СРСР. У капіталістичних країн зник основний військовий противник і їх уряду різко скоротили фінансування університетів, які раніше отримували великі кошти на розробку технологій військового призначення. Вихід, знайдений університетами, полягав в аналізі раніше виконаних ними наукових розробок, виявлення тих з них, які мали перспективу комерційного використання, доведення їх до стадії промисловій придатності. Потім, на ці розробки або продавали ліцензію, або створювали на їх основі за допомогою служби посередників з промисловістю підприємства, які виробляли інноваційну продукцію.

Основними цілями технологічного аудиту є:

– Відбір ідей, на основі яких можна створити новий товар;

– Виявлення тих технологій, які мають потенціал комерціалізації;

– Визначення шляхів і способів виведення цих технологій на ринок.

Незважаючи на досить велику історію проведення технологічних аудитів, до цих пір існують певні бар'єри на шляху їх здійснення. Так, завжди існує складність вибору тієї ідеї або технології, яку слід комерціалізувати. Помилка у виборі може обернутися невиправданими витратами в майбутньому.

Інші труднощі носить психологічний характер. Деякі співробітники підприємства бояться рекламувати свій технологічний потенціал, іноді через те, що це може призвести до збільшення виконуваного ними обсягу робіт, який, як правило, не супроводжується додатковим винагородою.

Іноді співробітники бояться розкривати подробиці своєї роботи, побоюючись, що ці відомості стануть доступні конкурентам. Тому, перед проведенням технологічних аудитів необхідно підписати угоду про нерозголошення комерційної таємниці.

Які ж вигоди і переваги дає проведення технологічного аудиту? Одна з переваг полягає в тому, що аудит підвищує мотивацію співробітників, які відчувають, що їхній внесок в підприємство цінується. Як правило, після проведення технологічного аудиту співробітники починають більш активно працювати над винаходами. Крім того, керівники в результаті проведення аудиту усвідомлюють порівняльну цінність своїх ідей, наукових розробок і технологій, бачать, в чому вони програють своїм конкурентам.

Ще одна користь технологічного аудиту полягає в тому, що розвіюється поширений серед науковців України міф про те, що вони є найбільш просунуті в даній області знань. Зіставлення виявлених результатів компанії з тим, що є за її межами, показує, як правило; що існує багато інших творчих груп, як в Україні, так і в інших країнах, які мають у цій галузі значно кращі успіхи.

Усвідомлення цього факту здатне запобігти прийняття помилкового рішення про комерціалізацію свідомо менш ефективної розробки.

2. Вибір експертів для аудиторської групи.

Під час вибору фахівців для аудиторської групи (аудиторів) потрібно керуватися тим, що це повинні бути спеціалісти з гарним науковим досвідом, а також з досвідом практичної діяльності.

При виборі фахівців важливо дотримати баланс специфічних знань з даної тематики і знань ринку. Також потрібно дотримати баланс між кількістю спеціалістів самої організації і фахівців залучених ззовні. Дуже важливо, щоб аудитори, крім технологічних знань, добре володіли знаннями в області маркетингу і ринку.

Технологічний аудит не повинен перетворюватися в дружню перевірку. Це має бути серйозний аудит. Краще, якщо він буде проводитися незацікавленими сторонами, не мали раніше ділових зв'язків з цією організацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]