Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_УІВ.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

5. Державні замовлення та урядові закупівлі.

Державне сприяння фінансовому забезпеченню інноваційної діяльності одне з найважливіших завдань економічного зростан­ня та переходу країни до більш високого рівня розвитку.

Державне замовлення та державні закупівлі є ефективним за­собом підтримки інноваційної діяльності. Це пояснюється не просто тим, що державним замовленням як інструментом дер­жавного регулювання формуються завдання на виготовлення, поставку різноманітної продукції за номенклатурою й в обсягах, що забезпечують реалізацію державних та міждержавних цільо­вих програм, створення державних резервів. Значення цього за­собу підтримки інноваційної діяльності полягає і в тому, що з йо­го допомогою створюються додаткові фінансові джерела забезпе­чення такої діяльності. Державне замовлення може охоплювати підприємства різних форм власності, будь-яке підприємство може подавати пропо­зиції до органів виконавчої влади, що формують державне замов­лення, про включення їх продукції в державне замовлення.

Дієвість державного замовлення визначається його забезпе­ченістю матеріально-технічними ресурсами. Ураховуючи те, що можливості української економіки на сьогоднішній день надто об­межені, державна підтримка має надаватись тим підприємствам, які формують стратегію розвитку країни.

Економічна роль держави в процесі формування, доведення та контролю за виконанням державного замовлення в різних галу­зях народного господарства має свою специфіку. Так, замовлення на поставку сільськогосподарської продукції має забезпечувати першочергові потреби України щодо створення резервів, вико­нання міжурядових угод тощо. Державні замовлення на про­дукцію харчової промисловості є засобом забезпечення потреб споживачів і поповнення державного резерву. Державні замов­лення на інноваційні продукти передбачають забезпечення перс­пективного економічного зростання.

За сучасних умов державне замовлення повинно стимулювати розвиток пріоритетних галузей, виконання міжурядових угод, впровадження нових технологій. Тобто, державне замовлення повинне стати ефективним засобом підтримки реалізації науко­во-технічних програм. Оскільки кошти на фінансування держав­них програм є обмеженими, їх надання, безперечно, має здійсню­ватись на конкурсній основі. При прийняті рішень щодо конку­рсного відбору виконавців, котрі отримали адресне фінансуван­ня, має враховуватись їх рейтинг, який визначено при атестації науково-дослідних установ, проектних та конструкторських ор­ганізацій. Джерелами фінансування новітніх розробок є кошти державного бюджету, а також кошти спеціальних позабюджет­них фондів та зацікавлених юридичних і фізичних осіб.

Державне замовлення на науково-технічну продукцію за пріори­тетами розвитку науки і техніки реалізується через державні за­купівлі. Виходячи із завдань розвитку національної економіки на найближчий час та оцінки її реального стану, державний вплив у формі замовлення доцільно поширювати на об'єкти державного ре­гулювання, які є вирішальними або без підтримки яких держава неспроможна забезпечити нормальне функціонування суспільства.

Важливе значення для суспільства має застосування ме­ханізму державного замовлення для вирішення природоохорон­них проблем. Державний вплив у цій сфері є запорукою впровад­ження запланованих заходів щодо ліквідації критичних наслідків порушення екологічної рівноваги та забезпечення ви­конання першочергових заходів у рамках розроблених держав­них програм екологічного оздоровлення регіонів за рахунок Дер­жавного бюджету.

Держконтракт як регулятор інноваційної активності в окре­мих галузях відрізняється від наведених форм прямого держав­ного регулювання: його можна застосовувати до підприємств із недержавною формою власності, продукція яких є необхідною для державного споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]