Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_УІВ.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

5. Методи дослідження операцій та прийняття рішень.

В даний час існує міжнародна федерація, яка об'єднує різного роду науково-дослідні організації, що спеціалізуються в галузі дослідження операцій. Термін «дослідження операцій» можна зустріти в назвах спеціальних підрозділів, сформованих на багатьох промислових підприємствах. Те ж саме можна сказати про відповідні факультети, організованих у багатьох провідних університетах, наполегливо продовжують культивувати цю назву. За позитивні результати в галузі дослідження операцій може бути присвоєний вчений ступінь.

Проведення системного аналізу кожної конкретної задачі, як правило, здійснюється операційної групою, що складається з спеціалістів різних профілів: математиків, економістів, психологів і т. д. Саме комплексний склад операційної групи забезпечує всебічне і найбільш повне вивчення суті проблеми і дозволяє побачити різні її аспекти.

Таким чином, методологія дослідження операцій включає наступні найбільш суттєві компоненти: Системний аналіз, моделювання та використання для вирішення завдань організаційного управління комплексних операційних груп.

Моделі, як правило, являють собою наближений тематичний опис процесів функціонування досліджуваних систем. Вони розрізняються як за характером, так і за ступенем складності: Існують моделі детерміністичних та імовірнісні (стохастичні). Як ті, так і інші зазвичай містять оптимізаційну (максимізації або мінімізації) цільову функцію і деяку сукупність обмежень. Фізичний зміст цільової функції залежить від оптимізаційної завдання. В задачах виробничо-економічного характеру цільова функція найчастіше представляє собою максимізації прибутку або мінімізацію витрат.

Для зручності можна з достатнім ступенем точності визначити дослідження операцій як науковий підхід до вирішення завдань організаційного управління. При вирішенні будь-якої конкретної задачі чи застосування методів дослідження операцій передбачає:

1) побудова математичних, економічних або статистичних моделей для задач прийняття рішень і управління в складних ситуаціях або в умовах невизначеності;

2) вивчення взаємозв'язків, що визначають можливі наслідки прийнятих рішень, а також встановлення критеріїв ефективності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]