Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_УІВ.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

4. Міжнародні інвестиції

Іноземні інвестиції становлять одне з перспективних джерел фінансування інноваційної діяльності. їх вплив на розвиток соціально-економічної системи будь-якої країни, у сучасних умо­вах, важко переоцінити. Глобалізаційні процеси сприяють зрос­танню вагомості впливу капіталу іноземного походження на роз­виток окремих соціально-економічних систем. Раніше, коли рівень відокремленості соціально-економічних систем був біль­шим, суб'єкти підприємницької діяльності були приречені пра­цювати в межах національного інвестиційного поля. Зараз ситу­ація радикальним чином змінюється і перетік інвестиційних ре­сурсів від однієї економічної системи до іншої може відбуватися дуже швидко і в значних обсягах. Трансформаційні та посттранс-формаційні економіки, до яких належить і економіка України, отримують таким чином більше кращих альтернатив розвитку, ніж це було ще 50-100 років тому.

Використання іноземних інвестицій має ряд переваг порівня­но з позичковим капіталом та іншими видами кредитно-фінансо­вого забезпечення. На відміну від кредитів, вони не збільшують зовнішнього боргу держави, сприяють одержанню коштів для розвитку виробництва, зацікавлюючи в цьому безпосередньо іно­земного інвестора. Вивезення прибутків, зароблених інвесторами завдяки їх внескам та участі у виробництві, є набагато меншою небезпекою, ніж погашення кредитів із відсотками.

Значну частину інноваційних, промислових, соціальних про­ектів у сучасних умовах можна фінансувати за рахунок залучен­ня іноземного капіталу як у прямій, так і в опосередковуваній формі. У першому випадку мова йде про залучення прямих іно­земних інвестицій, у другому — портфельних. Очевидно, що для цілей інноваційного розвитку прямі іноземні інвестиції є більш привабливими в порівнянні з портфельними. Зокрема, прямі іноземні інвестиції є більш без­печним джерелом капіталу, ніж банківські кредити; вони нада­ють споживачу цього ресурсу також сучасні технічні та уп­равлінські знання і навички, а також нові канали доступу до світових ринків.

Залучення іноземних інвестицій у вітчизняну економіку в якості джерела фінансування інноваційних проектів стикається з рядом проблем, що зумовлені низьким фінансовим рейтингом, який пов'язаний зі значною політичною, економічною, законо­давчою нестабільністю інноваційної діяльності в країні. Це не сприяє притоку іноземних інвестицій у вітчизняну економіку.

Форми інвестицій іноземного капіталу у вітчизняну еко­номіку

1. Інвестиції у формі державних позик.

2. Інвестиції у формі вкладів в акціонерний капітал українсь­ких підприємств.

3. Інвестиції у формі вкладень у цінні папери, у тому числі державні, а також корпоративних та інституційних емітентів.

4. Іноземні кредити.

5. Лізингові кредити.

Найбільш розповсюдженою формою є інвестиції в акціонер­ний капітал організацій і державні корпоративні цінні папери.

Основні інвестори, що вкладають кошти в акціонерний капі­тал вітчизняних організацій

1. Приватні інноваційні фонди, частіше за все у вигляді пайо­вих інноваційних фондів, основний інтерес інвестора — гра на курсі цінних паперів.

2. Венчурні фонди Європейського банку реконструкції і роз­витку, що вкладають кошти в акціонерний капітал в основному в перспективні середні і дрібні організації, їх фінансовий інтерес — курсові різниці цінних паперів.

3. Міждержавні організації.

4. Промислові компанії, які зацікавлені в розвитку власного бізнесу і розширення ринків збуту.

Підводячи деякий підсумок стосовно іноземних інвестицій не­обхідно зауважити, що, на жаль, цей вагомий фінансовий ресурс поки що не відіграє у фінансовому механізмі забезпечення інно­ваційного розвитку України суттєвої ролі. Тому в напрямі їх більш масштабного залучення необхідно вбачати основні резерви підвищення ефективності функціонування фінансового ме­ханізму України. Водночас, акумуляція іноземних інвестицій не завжди залежить від властивостей фінансової системи, або гро­шово-кредитної політики уряду. Тут у дію вступають політичні фактори, нормативно-правові та інші. У зв'язку із цим дії уряду по залученню іноземних інвестицій повинні набути комплексно­го характеру і не тільки на мікро- чи макроекономічному рівні, а й на рівні міждержавних відносин, зовнішньоекономічної діяль­ності уряду. Зокрема, багато залежить від зовнішньоекономічної інтеграції України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]