Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_УІВ.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

2. Етапи процесу управління

Правильно спроектований процес управління забезпечує успіх організації. А для того, щоб цей процес правильно спроектувати, не­обхідно знати його внутрішню структуру, взаємозв'язки між окремими етапами виконання.

Етапи (елементи) процесу управління - логічний взаємозв'я­зок управлінських категорій, що визначають наступні характеристики управлінської діяльності:

  • для чого виконується процес управління;

  • що є причиною виникнення процесу управління;

  • на що направлений процес управління;

  • який вид впливу виробляється в процесі управління.

Найчастіше виділяються наступні етапи (елементи) про­цесу управління:

  • постановка мети впливу;

  • оцінка ситуації;

  • визначення проблеми;

  • управлінське рішення.

Постановка мети впливу. Управління – це завжди ціле­спрямована діяльність. Конкретний бажаний результат людської діяльності називається метою. Отже, кожний процес управління здійснюється для досягнення певної мети. Тому процес управління пе­редбачає, перш за все, постановку мети, заради якої він буде виконува­тися. Кожному з процесів управління притаманна своя мета, а непра­вильно поставлена мета робить процес управління неефективним, а іноді і шкідливим для успішної діяльності організації.

Оцінка ситуації. Ситуація – це стан керованої підсистеми або окремого об'єкта, який оцінюється відносно мети. Ситуація в процесі управління виникає під впливом зміни характеристик внутрішніх змінних організації або чинників зовнішнього середовища, в якому працює організація. Ситуація може виявляти на організацію або керо­ваний конкретний об'єкт позитивний вплив, підвищуючи ефек­тивність, або негативний, зменшуючи її. Наприклад, різке зростання попиту на продукцію підприємства дозволяє підвищити ціну, і навпа­ки, різке падіння споживацького попиту на продукцію змушує ор­ганізацію виробляти заходи для усунення небажаної тенденції. Ситу­ація – це певне збурення, яке і є причиною виникнення процесів управління. Складність і сфера впливу ситуації (вплив на крупну підсистему або окремий об'єкт) є причиною виникнення постійних або періодичних процесів управління.

В менеджменті ситуація має важливу особливість: багаточисельні ситуації, що впливають на організацію, як правило, взаємозв'я­зані. Одна ситуація викликає за собою багато інших. Тому перший процес управління, який виробляє реакцію на вплив ситуації, викликає появу інших процесів управління, а ті, в свою чергу, викликають нові процеси, тим самим створюючи постійні управлінські цикли.

Ситуації в процесі управління створюють проблеми, які повинні вирішуватися менеджерами.

Визначення проблеми. Перелік проблем визначається зістав­ленням бажаного (поданого в системі цілей) і реально існуючого (визначеного ситуацією) стану системи. Проблема передбачає вияв­лення основних протиріч між умовами роботи організації, породже­ними ситуацією, і умовами, необхідними для досягнення організацією своєї мети. Встановлення характеру управлінської ситуації дозволяє виявити можливі напрями діяльності менеджера по усуненню відхилень фактичного стану організації від бажаного.

Вибираючи можливі напрями виходу із ситуації, що склалася, менеджер зобов'язаний пам'ятати про взаємозв'язок управлінських ситуацій. Тому при вирішенні проблеми необхідно використовувати системний підхід. Простого переліку змінних, що викликали конкрет­ну ситуацію та найбільше впливають на успіх організації, недостатньо для вибору кращого рішення. Для цього необхідно встановити взаємозв'язок між даними змінними і виробити комплексну реакцію на усунення небажаних впливів.

Управлінське рішення. Конкретно вплив на ситуацію здійснюється через рішення. Рішення – це заключний, відповідальний етап в процесі управління. Саме цей етап приводить до дії людські, матеріальні та фінансові ресурси. Рішення акумулює в собі вдалі і невдалі сторони попередніх етапів процесу управління і відкидає неефек­тивні напрями діяльності керованих об'єктів або дій менеджерів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]