Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neonatology_8_2014.docx
Скачиваний:
146
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Показання до замінного переливання крові в доношених новонароджених з гхн

* Ці лабораторні показники є також показанням до замінного переливання крові в недоношених новонароджених

** Зниження рівня гемоглобіну  100 г/л на першу добу життя дитини є показаннями до замінного переливання крові, незважаючи на рівень білірубіну

*** Співвідношення рівнів загального білірубіну сироватки (мкмоль/л) й альбуміну (г/л) оцінюється у випадках, коли визначався рівень альбуміну (сумніви щодо необхідності замінного переливання).

  • Види ОЗПК

У доношених новонароджених об’єм циркулюючої крові (ОЦК) становить 80 мл/кг, у недоношених новонароджених - 90-95 мл/кг.

Стандартно кров (цільну або відновлену) переливають у кількості, що дорівнює 2 ОЦК (160 мл/кг для доношених новонароджених і 180-180 мл/кг для недоношених новонароджених)

Розрізняють просте замінне переливання крові (через 1 судину) йізоволемічнеЗПК (2 судини) з одночасним виведенням крові з пуповинної (або іншої) артерії і введенням донорської крові в пуповинну (або іншу) вену (краще переноситься недоношеними немовлятами і новонародженими з набряковою формою ГХН). В обох випадках кількість крові, яку переливають дорівнює 2 ОЦК.

  • Розрахунки

Для переливання відновленої крові (змішані еритромаса і плазма) розрахунок складників проводять за такими формулами:

Кількість Загальний об’єм крові х 0,5 (бажаний Ht)

еритромаси (мл) = -------------------------------------------------------------------

0,7 (Ht еритромаси)

Кількість плазми = Загальний об’єм крові об’єм еритромаси

Якщо неможливо визначити гематокрит, співвідношення між еритромасою і плазмою орієнтовно становить 2,5 : 1. Гематокрит крові для переливання повинен становити 45-50 %. Температура крові для переливання повинна бути 37С.

  • Техніка ОЗПК

З дотриманням всіх вимог стерильності катетеризують вену пуповини.

Перед ОЗПК визначають групу та Rh-належність донорської крові, її гематокрит, а також проводять проби на групову, індивідуальну і біологічну сумісність. Зважують дитину.

Кров виводять і вводять рівними об’ємами:

  • По 5 млу дітей масою до 1500,0 грам

  • По 10 млу дітей масою 1500,0-2500,0 грам

  • По 15 млу дітей масою 2500,0- 3500,0 грам

  • По 20 млу дітей масою більше 3500,0 грам

Швидкість введення крові 3-4 мл/хв. Після введення кожних 100 мл крові необхідно ввести 2 мл 10% розчину кальцію глюконату. Враховуючи високий ризик інфікування дитини під час проведення ОЗПК, з профілактичною метою після проведення переливання одноразово вводиться антибіотик. Після проведеного замінного переливання крові рекомендується визначити рівні білірубіну, гематокриту, глюкози крові і загальний аналіз сечі.

  • Ускладнення

  1. Серцеві (гостра серцева недостатність, аритмії, зупинка серця).

  2. Судинні (емболії, тромбози, перфорації).

  3. Інфекційні (сепсис, CMV-інфекція, гепатит, ВІЛ-інфікування тощо).

  4. Некротичний ентероколіт.

  5. Геморагічний синдром/ ДВЗ-синдром.

  6. Метаболічні (гіпоглікемія, ацидоз, гіперкаліємія, гіпокальціємія).

      1. Профілактика ГХН

Профілактика абортів.

Внутрішньом’язове введення 200-250 мкг анти-D-імуноглобуліну несенсибілізованим (відсутніми анти-Rh-антитіла у крові) вагітним Rh(-) у 28 тиж вагітності і протягом 72 год після народження дитини [якщо дитина Rh(+)].

    1. ГЕМОРАГІЧНИЙ СИНДРОМ В НОВОНАРОДЖЕНИХ

      1. Система гемостазу в новонароджених

Існує декілька особливостей гемостазу новонароджених дітей. В перші дні життя на систему гемостазу впливають особливості внутрішньоутробного розвитку і характер пологів. По мірі дозрівання ферментативних систем і вдосконалення нейрогуморальних регуляторних механізмів забезпечується рівновага системи гемостазу.

Гемостаз поділяється на судинно-тромбоцитарний (первинний) та коагуляційний (вторинний).

Центральним компонентом первинного гемостазу є тромбоцит. Участь тромбоцитів у гемостазі визначається такими їх функціями:

  1. ангіотрофічною – здатністю підтримувати нормальну структуру і функцію мікросудин, їх витривалість до шкідливих впливів та непроникність щодо еритроцитів;

  1. здатністю підтримувати спазм ушкоджених судин шляхом секреції вазоактивних речовин – адреналіну, норадреналіну, серотоніну, тромбоксану;

  2. здатністю закривати просвіт ушкоджених судин шляхом утворення первинного тромбоцитарного тромбу внаслідок адгезії до субендотелію та агрегації між собою, а також можливості утворення, накопичення та секреції речовин, що стимулюють ці процеси;

  3. участю у процесі зсідання крові.

Система гемостазув новонароджених характеризується такими особливостями:

  1. кількість тромбоцитів в крові доношених новонароджених не відрізняється від показників старших дітей і дорослих, складаючи 150-400 х 109/л;

  1. резистентність капілярів у здорових доношених дітей є нормальною, тоді як у недоношених та при деяких патологічних станах можливе її зниження, що пов’язане з гіпоксемією, гіперкапнією, ацидозом, порушеннями гемостазу тощо;

  2. первинна та вторинна агрегація тромбоцитів у новонароджених нормальна або незначно знижена; субмікроскопічна будова тромбоцитарних гранул не має відмінностей в дорослих та новонароджених;

  3. ретракція кров’яного згустку в дітей перших днів життя помірно порушена, а тривалість кровотечі відповідає нормі;

  4. протягом раннього неонатального періоду спостерігається зниження 4-х вітамін К-залежних (II, VII, IX, X)та деяких інших факторів зсідання крові, а також фізіологічних антикоагулянтів(AT III, протеїн С тощо), компонентів фібринолізу і калікреїн-кінінової системи (плазміноген, прекалікреїн, високомолекулярний кініноген [ВМК]).

У недоношених дітей має місце більш значний дефіцит і прокоагулянтів, і антикоагулянтів.

Таблиця 15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]