Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Neonatology_8_2014.docx
Скачиваний:
146
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Так

ЧСС < 60?

Адреналін ВВ

Передбачити можливість:

  • Гіповолемії

  • Пневмотораксу

Так

ЧСС < 60?

Адреналін ВВ

Передбачити можливість:

  • Гіповолемії

  • Пневмотораксу

Вагітність > 37 тиж?

Дихає або кричить?

Добрий м’язовий тонус?

НАРОДЖЕННЯ

Так

Так

Звичайний догляд

  • Забезпечити тепло

  • Звільнити дихальні шляхи (за потреби)

  • Обсушити

  • Оцінювати стан в динаміці

ЧСС < 60?

Адреналін ВВ

Передбачити можливість:

  • Гіповолемії

  • Пневмотораксу

Залишити з матір’ю

Ні

Забезпечити тепло і прохідність ДШ, обсушити, стимулювати

Ні

Ні

Утруднене дихання або стійкий ціаноз?

ЧСС<100, ґаспінґи або апное?

30 с

60 с

Так

Так

Вентиляція ППТ (ВППТ),

потреба SpO2 моніторингу

Звільнити ДШ, потреба SpO2 моніторингу, СРАР

ЧСС < 60?

Так

Так

Ні

ЧСС < 100?

Контроль і забезпечення адекватності вентиляції

Ні

Післяреанімаційна допомога

Норми предуктального SpO2

Потреба інтубації трахеї

Розпочати НМС, координувати з ВППТ

ЧСС < 60?

Корекція ВППТ

Інтубувати трахею, якщо немає рухів грудної клітки!

Так

Передбачити можливість:

  • Гіповолемії

  • Пневмотораксу

Адреналін ВВ

Рис. 9. Алгоритм реанімації новонароджених (перегляд 2010 р.).

Скорочення: ДШ – дихальні шляхи; ППТ – під позитивним тиском; SpO2 – насичення гемоглобіну киснем; СРАР – самостійне дихання під постійним позитивним тиском; ЧСС – частота серцевих скорочень; ВВ – внутрішньовенно.

додаткового обстеження і лікування. Критеріями успішного закінчення первинної реанімації новонародженого є встановлення (відновлення) самостійного дихання і нормалізація ЧСС (≥ 100 ударів за 1 хв.) або досягнення стабільних показників ЧСС (≥ 100 ударів за 1 хв. протягом мінімум 5 хв.) незалежно від наявності самостійного дихання і/або центрального ціанозу (у разі відсутності самостійного дихання або за наявності стійкого центрального ціанозу дитину переводять у відділення (палату) інтенсивної терапії на ШВЛ мішком через ендотрахеальну трубку).

      1. Післяреанімаційна допомога новонародженим, яким проводили короткочасну ШВЛ

За відсутності показань для подальшої допомоги (наявні рухова активність і м’язовий тонус, ЧД становить 30-60 за 1 хв., ЧСС > 100 за 1 хв., відсутність центрального ціанозу й інших дихальних розладів) дитину переносять на груди матері. Лікар оцінює загальний стан новонародженого і показники його життєвих функцій (температуру тіла, колір шкіри і слизових, ЧД, ЧСС, наявність рухової активності, наявність втягнення податливих ділянок грудної клітки, експіраторного стогону, роздування крил носа) протягом перших 15 хв. життя під час контакту «шкіра-до-шкіри» з матір’ю. Наступні оцінювання (через кожні 15 хв. протягом 1 год. після народження і щонайменше кожні 30 хв. протягом 2-ої год. під час перебування дитини в пологовому залі) може здійснювати середній медичний працівник. В динаміці потрібно визначати частоту дихання (ЧД), наявність центрального ціанозу, ДР (втягнення податливих ділянок грудної клітки, стогін на видиху, апное), а також рухову активність (м’язовий тонус). Температуру тіла слід вимірювати щонайменше кожні 30 хв. в пологовій кімнаті під час перебування дитини в контакті з матір’ю «шкіра-до-шкіри». У разі виникнення гіпотермії (або гіпертермії) необхідно вжити належних заходів і збільшити частоту вимірювань температури тіла.

В пологовому залі важливо допомогти матері розпочати грудне годування. Якщо немовля не може ефективно смоктати, треба допомогти матері зцідити молозиво і годувати дитину альтернативним методом (з ложки, чашки). У разі погіршення стану дитини потрібно надати необхідну допомогу і негайно покликати лікаря для вирішення питання про подальші дії.

Постнатальний догляд за дитиною, якій проводили короткочасну ШВЛ. За відсутності будь-яких клінічних проблем протягом першої доби життя дитини медичні працівники оцінюють показники життєвих функцій такої дитини щонайменше кожні 3 год., протягом 2 доби – щонайменше кожні 6 год., а далі – 2 рази на добу. Медичний персонал повинен навчити матір доглядати і спостерігати за дитиною, надаючи їй у цьому постійну допомогу.

За наявності дихальних розладів (ДР) слід оцінити їх важкість і діяти відповідно до стану дитини і ступеня важкості ДР (див. тему «Дихальні розлади у новонароджених»). Якщо немовля отримує кисень або не може бути прикладеним до грудей з інших причин, його слід годувати зцідженим грудним молоком (сумішшю) за допомогою альтернативного методу (див. тему «Новонароджені з малою масою»).

У разі відсутності ДР, новонародженій дитині, яка не отримує кисневої терапії, необхідно продовжити грудне вигодовування в умовах спільного перебування з матір’ю.

Новонароджений, який після короткочасної ШВЛ був переведений на сумісне перебування з матір’ю і має задовільний загальний стан, не потребує рутинного проведення лабораторних і інструментальних обстежень.

      1. Післяреанімаційна допомога новонародженим, яким проводили тривалу або повну реанімацію

Лікар оцінює загальний стан і показники життєво важливих функцій такого новонародженого протягом перших 15 хв. життя, а також проводить повне об’єктивне обстеження перед виведенням дитини з пологового залу або відразу після переводу до неонатального відділення. Під час проведення лікарського огляду важливо забезпечити тепловий захист дитини. Наступні лікарські огляди здійснюють залежно від динаміки стану новонародженого і наявних клінічних проблем, але не рідше, ніж кожні 6 год. в першу добу життя, і двічі на добу на 2-3-й дні.

Відразу після стабілізації стану новонародженого в пологовому залі (операційній) із дотриманням усіх вимог «теплового ланцюжка» його переводять у відділення (палату) інтенсивної терапії або лікування новонароджених, де забезпечують тепловий захист дитини для підтримання нормальної температури тіла новонародженого (36,5-37,5ºС) і розпочинають моніторинг температури тіла, частоти і характеру дихання, ЧСС, артеріального тиску, кольору шкіри і слизових оболонок, частоти сечовипускань, діурезу, активності дитини, а також насичення гемоглобіну киснем (SpO2), газового складу і кислотно-лужного стану крові (за можливості). Забирають кров на загальний аналіз й інші дослідження (табл. 2) і забезпечують судинний доступ (катетеризувати периферичну вену, а якщо це неможливо з будь-яких причин, а також у важких випадках – катетеризувати вену пуповини). Катетер у вену пуповини вводять на мінімальну глибину, яка забезпечує добру зворотну течію крові. Місцезнаходження кінчика катетера підтверджують рентгенологічно.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]