Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IKNMZD_O_R_S__2_0_13-_2_0_1_4_studenti.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 1.3 Практичні проблеми становлення адміністративного, господарського, конституційного та третейського судочинства Практичне заняття

Мета заняття: розвинути прикладні уміння та навички, поглибити та закріпити знання студентів щодо структури, організаційних основ та проблем побудови і діяльності адміністративних, господарських та третейських судів в Україні.

Обладнання: бланки та зразки процесуальних і організаційно-розпорядчих документів, збірник практичних ситуаційних завдань, схеми, матеріали судової практики.

Основні поняття: "спеціалізований суд", "господарський суд", "адміністративний суд", "судова юрисдикція", "суб’єкт владних відносин", "модель", "третейський суд", "навчальні судові засідання", "відновне правосуддя".

План практичного заняття

  1. Розгляд теоретичного питання “Проблеми становлення адміністративного, господарського, конституційного та третейського судочинства в зарубіжних державах та Україні”

  2. Вирішення практичних ситуаційних завдань

  3. Дослідження та обговорення конкретних прикладів з матеріалів судової практики

Теми рефератів, докладів

  1. Адміністративні суди в Україні: теорія, історія, перспективи розвитку

  2. Проблеми розгляду господарських справ судом касаційної інстанції

  3. Конституційна юстиція України: генеза, сучасний стан, перспективи розвитку

  4. Перспективи утворення в Україні патентних, трудових і земельних судів в аспекті порівняльно-правового аналізу

  5. Правовий статус місцевого господарського суду

  6. Проблеми третейського судочинства в Україні

Питання для самоконтролю та самоперевірки:

  1. Чи існують в Україні військові суди ?

  2. Які правові акти видає Вищий господарський суд України ?

  3. Назвіть систему адміністративних судів в Україні

  4. Співвідношення понять “судова ланка” та “судова інстанція”.

  5. Світові моделі конституційної юстиції

  6. Структура Конституційного Суду України

  7. Правова основа діяльності господарських судів

  8. Повноваження Вищого адміністративного суду України

  9. Правовий статус Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України

Задача

До пенсіонера Наливайченка додому прийшов державний виконавець, який ознайомив його з рішенням третейського суду про стягнення суми кому­нального боргу та запропонував добровільно погасити заборгованість за спожиту холодну воду перед ТОВ "Рівне-вода". Пенсіонер сказав, що до суду його ніхто не запрошував, а якщо таке судове рішення дійсно мало місце, то він його оскаржуватиме.

Назвіть умови третейського розгляду справи. Який порядок виконання й оскарження рішень третейського суду?

Чи може прокурор брати участь у засіданні тре­тейського суду?

Тести

Суддів Конституційного Суду України призначають

  1. Верховна Рада України, з’їзд суддів України, Кабінет Міністрів України

  2. Президент України, Верховна Рада України, з’їзд суддів України

  3. з’їзд суддів України, Вища Рада юстиції України, Президент України,

  4. Спілка адвокатів України, Рада національної безпеки та оборони, Вища Рада юстиції України

  5. Генеральна прокуратура України, Президент України, Верховна Рада України

  6. Рада суддів України, з’їзд адвокатів України, Верховна Рада України

Методичні рекомендації

В процесі практичного заняття слід звернути увагу, що у багатьох країнах, поряд із загальними судами, функціонують суди, що спеціалізуються на розгляді окремих видів спорів (так званих комерційних), котрі вирізняються певними особливостями і складністю. Система господарських судів в Україні створена на основі реорганізованих арбітражних судів.

Відправною точкою становлення спеціалізованих судів стала Концепція судово-правової реформи від 28 квітня 1992 року, що передбачає як один із основних принципів судово-правової реформи – “поступове здійснення спеціалізації судів” (Розділ ІІ Концепції).

Потреба у створенні спеціалізованих судів обумовлюється специфікою судових справ залежно від характеру правовідносин і особливостей правового статусу субєктів судочинства.

Спеціалізований суд - створена в системі судів загальної юрисдикції самостійна судова структура (самостійний вид судів), повноваження якої визначаються законом за принципом спеціалізованої компетенції з розгляду певної категорії справ, виокремлених за галузевою чи суб’єктною ознакою, а правосуддя здійснюється за нормами відповідних галузей процесуального законодавства.

Відповідно до вимог Конституції України принцип судової спеціалізації передбачає кілька способів її визначення: галузеву спеціалізацію, спеціалізацію за суб’єктною ознакою та “внутрішню” спеціалізацію суддів у межах одного суду.

На сьогодні складовими системи спеціалізованих судів є адміністративні та господарські суди, а також інші суди, що спеціалізуються на розгляді кримінальних, адміністративних, цивільних справ та справ про адміністративні правопорушення.

Третейський суд є недержавним незалежним органом, що утворюється за угодою заінтересованих фізичних та/або юридичних осіб для вирішення спорів, що виникають із цивільних та господарських правовідносин. Третейські суди розглядають справи з урахуванням встановлених законом обмежень юрисдикції та діють як постійно діючі третейські суди та третейські суди для вирішення конкретного спору (суди ad hoc).

Єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні є Конституційний Суд. Цей орган в основному вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України.

В процесі практичного заняття викладач наводить цікаві приклади з матеріалів судової практики, які досліджуються та обговорюються разом з тими, хто навчається, а також вирішуються практичні ситуаційні завдання зі збірників практичних завдань, наприклад, зі збірника, підготовленого доцентом Іваницьким С.О. (Іваницький С.О. Судова влада та правоохоронні органи України: Практикум. – 2-ге вид., перероб.та доп. - Київ: Кондор, 2009. – 150с.) та з інших збірників.

Рекомендована література

Основна література

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]