Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IKNMZD_O_R_S__2_0_13-_2_0_1_4_studenti.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Присвоюваних курсантам, студентам і слухачам

ДО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЮ № І

поточне тестування

(поточна успішність)

Підсумковий

тест

(модуль-контроль)

Загаль-на

сума

30

40

70

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ

ОРГАНІЗАЦІЯ І ОПТИМІЗАЦІЯ РОБОТИ СУДУ

Тема 3. Сутність і загальні питання організації роботи в суді.

Тема 4. Організація діловодства та судового розгляду кримінальних, цивільних та адміністративних справ у суді

Тема 5. Організація виконання судових рішень

Д о з м і с т о в о г о м о д у л ю 2

Тема 3.1 Зміст і основні напрями організації роботи в суді

Лекція

Мета заняття: поглибити та систематизувати знання студентів про зміст і основні напрями організації роботи в суді, структуру його апарату, організаційні прийоми і форми раціоналізації праці в суді.

Опорні поняття: "оптимізація", “організація роботи", "планування", “спеціалізація суддів”, "планування", "перевірка", "контроль", "систематизація", "апарат суду", "контроль", "раціоналізація праці", "відеоконференцзв’язок".

План лекції

  1. Поняття і основні напрями організації роботи в суді

  2. Планування роботи в судах загальної юрисдикції

  3. Апарат суду, посадові обов’язки його працівників

Тези лекції

1.Поняття і основні напрями організації роботи в суді

Організація роботи в суді – комплекс заходів, що включає добір і розстановку кадрів, розподіл обов’язків між суддями та працівниками апарату суду, планування роботи, контроль і перевірку виконання, оцінку ефективності; облік і звітність; інформаційно-аналітичне забезпечення; діловодство, організацію взаємодії суду з державними та недержавними формуваннями.

Для збалансованого розвитку держави важливою є не будь-яка праця, а саме науково організована праця. Належна організація діяльності будь-якого структурного елементу державного апарату є одним із визначальних факторів його ефективної і продуктивної діяльності.

Перелік напрямків наукової організації праці в суді у сучасних умовах побудови правової, соціальної держави може як орієнтири включати: 1) удосконалення нормування судової діяльності; 2) раціональну організацію робочого часу суддів; 3) раціоналізацію трудових операцій суддів; 4) створення і використання найбільш сприятливих умов для роботи і відпочинку судді; 5) удосконалення практики, форм і методів матеріального та морального стимулювання суддів; 6) зміцнення законності та дисципліни у діяльності суддів; 7) удосконалення організації добору, підготовки та підвищення кваліфікації суддів.

2.Планування роботи в судах загальної юрисдикції

Основою організації роботи є планування. При складанні плану роботи суду повинно бути дотримано цілеспрямованість, конкретність і реальність планів.

Як правило, у практичній діяльності план роботи суду складається на півріччя та в ньому передбачаються питання вивчення, аналізу та обговорення стану роботи суду та окремих підрозділів за минулий період, узагальнення та аналізу судової практики, причин скасування та зміни судових рішень, навчання та підвищення кваліфікації працівників апарату суду тощо.

Планування роботи суду має забезпечувати:

а) своєчасність і правильність визначення найбільш важливих та перспективних проблем по всіх напрямках роботи суду;

б) координацію роботи палат, судових колегій, інших структурних підрозділів суду;

в) раціональність розподілу навантаження на співробітників;

г) результативність та оперативність виконання поставлених завдань і спланованих заходів.

Так, наприклад, територіальне управління державної судової адміністрації в Одеській області для поліпшення роботи судів щодо планування рекомендує до плану роботи включати слідуючі розділи.

1)Організаційна та аналітична робота.

2) Заходи, пов’язані з розглядом кримінальних та цивільних справ.

3)Кадрова і організаційна робота суду.

4) Кодифікаційно-справочна робота.

При розробці плану необхідно виходити із реальних можливостей суду (кількість суддів та працівників аппарату судів), їх навантаження. Проекти планів необхідно обговорювати всім колективом на оперативних нарадах. Участь суддів, консультантів, секретарів у підготовці планів сприяє творчій активності, підвищує відповідальність за їх виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]