Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IKNMZD_O_R_S__2_0_13-_2_0_1_4_studenti.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 4.1 Організація діловодства та судового розгляду кримінальних, цивільних та адміністративних справ у суді

Лекція

Мета заняття: поглибити та систематизувати знання студентів про поняття і вимоги до організації діловодства в суді, порядок приймання, реєстрації та обліку судових справ, матеріалів і кореспонденції, розгляду і вирішення звернень громадян у суді, особливості фіксування судового процесу технічними засобами, методики підготовки до розгляду судових справ, організації судового розгляду справи судом першої та апеляційної інстанцій.

Опорні поняття: "засвідчувальний надпис", “діловодство", "реєстрація", "облік", "звернення громадян", "речові докази", "номенклатура справ", “інформація з обмеженим доступом", "фонограма", "архів", "повістка", "судове доручення", "журнал судового засідання", “межі судового розгляду", “відвід", "нарадча кімната", "незалежність суду", "неповага до суду", "втручання у здійснення правосуддя".

План лекції

  1. Сутність, значення і вимоги до організації діловодства в суді

  2. Порядок приймання, реєстрації, обліку та видачі для ознайомлення судових справ і матеріалів, розгляду і вирішення звернень громадян у суді.

  3. Застосування досягнень науково-технічного прогресу для раціоналізації судової діяльності, фіксування судового процесу технічними засобами

  4. Організація підготовки та судового розгляду справи судом першої та апеляційної інстанцій.

Тези лекції

1.Сутність, значення і вимоги до організації діловодства в суді

Діловодство – сукупність процесів, що забезпечують документування інформації та організацію роботи з документами. Розрізняють загальне та секретне діловодство.

Судові документи оформлюються відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кодексу про адміністративні правопорушення України, Наказів Державної судової адміністрації України № 1 від 6 січня 2006 року “Про затвердження Інструкції з діловодства в апеляційному загальному суді” та № 68 від 27 червня 2006 року “Про затвердження Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді”, інших нормативно-правових актів.

Документи повинні складатися стисло, ясно і не мати помарок, їх зміст повинен бути повним, об'єктивним і виключати приводи до повторного листування. Документ має юридичну силу за наявності обов'язкових реквізитів: найменування (або бланк із зазначенням назви) установи чи організації (автора), її місцезнаходження, посади особи, яка підписала документ, дати, підпису та в необхідних випадках - відбитка печатки, реєстраційного номера. У процесі підготовки та оформлення можливе використання інших реквізитів, якщо цього вимагає призначення документа.

2.Порядок приймання, реєстрації, обліку та видачі для ознайомлення судових справ і матеріалів, розгляду і вирішення звернень громадян у суді.

Організацію діловодства в суді забезпечує керівник апарату суду, який несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу. З 1 січня 2011 року в усіх судах загальної юрисдикції впроваджено автоматизовану систему документообігу, за допомогою якої, зокрема, здійснюється реєстрація матеріалів у суді та їх наступний розподіл серед суддів.

Відповідно до вимог чинного законодавства особи, які беруть участь у справі, мають право ознайомитися з матеріалами цивільних, адміністративних, кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення.

Особам, які мають право витребування справ за службовим становищем, але не пов'язаним з розглядом справи, останні видаються тільки на підставі відповідної письмової вимоги, на якій накладається резолюція голови суду, після пред'явлення службового посвідчення. Ознайомлення з матеріалами справи проводиться виключно в приміщенні суду та в присутності працівника апарату суду. Факт ознайомлення зі справою фіксується працівником аппарату суду вчиненням на третій сторінці обкладинки справи (у довідковому листі) запису про те, хто і коли ознайомлювався зі справою. Видача справ для проведення аналізів, узагальнень і з іншою метою, що не пов'язані з розглядом справ, також проводиться на письмовий запит відповідної установи за письмовим розпорядженням голови суду чи його заступника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]