Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IKNMZD_O_R_S__2_0_13-_2_0_1_4_studenti.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

1.Предмет та система курсу "Організація роботи суду".

Поняття “Організація роботи в суді” вживається у декількох значеннях, зокрема, як назва навчальної дисципліни, напрям відповідного наукового пошуку та практична організаційна діяльність з упорядкування роботи конкретного суду чи його окремого підрозділу.

Предмет навчальної дисципліни “Організація роботи в суді” включає коло питань і проблем, що в ній вивчаються. Предметом даної дисципліни є відомості про поняття і правову природу судової влади та правосуддя, структуру судової системи України, проблеми її організації та функціонування, напрями реформування, організаційне забезпечення діяльності судової влади, зміст і загальні питання організації роботи в суді, організацію діловодства та судового розгляду кримінальних, цивільних та адміністративних справ у суді, організацію виконання судових рішень.

Систему навчальної дисципліни "Організація роботи суду" утворює перелік тем, які вивчаються в ній, зокрема:

Загальна частина - ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ДІЯЛЬНОСТІ СУДОВОЇ ВЛАДИ

Тема 1. Проблеми судово-правової реформи та організації судової системи в Україні.

Тема 2. Організаційне забезпечення діяльності судової влади: правове регулювання, проблеми теорії та практики.

Особлива частина - ОРГАНІЗАЦІЯ І ОПТИМІЗАЦІЯ РОБОТИ СУДУ

Тема 3. Сутність і загальні питання організації роботи в суді.

Тема 4. Організація діловодства та судового розгляду кримінальних, цивільних та адміністративних справ у суді

Тема 5. Організація виконання судових рішень

2.Поняття і правова природа судової влади та правосуддя, їх співвідношення.

Судова влада – це самостійна і незалежна гілка державної влади, наділена виключною компетенцією вирішувати соціальні конфлікти правового характеру у встановленій законом процесуальній формі.

У науці неоднозначним є визначення системи функцій судової влади. Загальноприйнятим є підхід, відповідно до якого судова влада виконує функції правосуддя та судового контролю, отже правосуддя є одним з напрямків діяльності судової влади.

В умовах реформування національного, зокрема кримінально-процесуального законодавства, активізується реалізація інших функцій судової влади, насамперед, судового контролю (запровадження інституту слідчих суддів тощо).

3.Сутність, етапи, основні напрямки та міжнародно-правові орієнтири судово-правової реформи в Україні.

Судово-правова реформа є одним з пріоритетних напрямків модернізації державно-правового механізму, першочерговим завданням якої є реальне утвердження верховенства права у суспільстві і забезпечення кожному права на справедливий судовий розгляд у незалежному та компетентному суді.

Питання про періодизацію історичного процесу реформування судової влади в Україні залишається у науці дискусійним.

Відправні орієнтири реформування судової влади в Україні окреслені у Концепції вдосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів, затвердженої Указом Президента України від 10 травня 2006 р., Концепції реформування кримінальної юстиції України, затвердженої Указом Президента України N 311/2008 від 8 квітня 2008 року, Стратегічному плані розвитку судової влади України на 2013 – 2015 роки, затвердженому XІ з’їздом суддів України.

Судова реформа потребує реального підвищення статусу та престижу професії судді. Невід'ємною ознакою статусу судді є незалежність від будь-яких втручань у його діяльність на посаді судді, в тому числі з боку представників судової влади. Для досягнення незалежності судді необхідно створити механізми, які запобігатимуть можливостям зовнішнього впливу на нього. Розміри суддівської винагороди, страхування, пенсійного забезпечення та довічного утримання мають відповідати тій високій ролі, яка належить суддям у демократичному суспільстві.

Міжнародно-правові стандарти функціонування та реформування судової системи визначені Основними принципами незалежності судових органів, схваленими Генеральною Асамблеєю ООН 13 грудня 1985 р., Ефективними процедурами здійснення Основних принципів щодо незалежності судових органів, прийнятими ЕКОСОС в 1990 р., Рекомендацією № R (94) 12 Комітету міністрів державам-членам щодо незалежності, дієвості та ролі суддів, ухваленою Комітетом міністрів 13 жовтня 1994 р. тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]