Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IKNMZD_O_R_S__2_0_13-_2_0_1_4_studenti.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 2. Організаційне забезпечення діяльності судової влади: правова база, актуальні проблеми теорії та практики.

Лекція

Мета заняття: поглибити та систематизувати знання студентів про поняття, зміст і проблеми механізму організаційного забезпечення діяльності судової влади, організаційно-правові аспекти добору, навчання і припинення повноважень професійних суддів, організацію роботи Вищої ради юстиції України, залучення народних засідателів і присяжних до участі у здійсненні правосуддя, проходження служби працівниками апарату суду.

Опорні поняття: “організаційне забезпечення", “Державна судова адміністрація України", "центральний орган виконавчої влади", "судовий орган", "головний розпорядник коштів", "матеріально-технічне забезпечення судів", "кошторис витрат суду", "носії судової влади", "судова колегія", "судочинство", "народний засідатель", "дисциплінарна відповідальність", "кваліфікаційна атестація". .

План лекції

  1. Поняття, форми і суб'єкти організаційного забезпечення діяльності судової влади.

  2. Кадрове забезпечення судової влади: поняття і зміст.

  3. Навчання, добір, призначення (обрання) і припинення повноважень професійних суддів.

  4. Організація проходження служби працівниками апарату суду, залучення народних засідателів і присяжних до участі у здійсненні правосуддя

Тези лекції

1. Поняття, форми і суб'єкти організаційного забезпечення діяльності судової влади.

Організаційне забезпечення діяльності судової влади – комплекс заходів, що полягає у створенні фінансових, матеріальних, технічних, кадрових, інформаційних та методичних умов для функціонування судів. Воно фактично означає провадження дій щодо задоволення поточних потреб діяльності судів, надання їм достатніх матеріальних та інших засобів для ефективної роботи.

Органи державної влади, в тому числі судові органи, беруть участь в організаційному забезпеченні діяльності судів у випадках і порядку, передбачених Законом України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року та іншими законами, зокрема, функції головного розпорядника коштів Державного бюджету України щодо фінансового забезпечення діяльності судів здійснюють:

Конституційний Суд України, Верховний Суд України, вищі спеціалізовані суди - щодо фінансового забезпечення діяльності цих органів; Державна судова адміністрація України - щодо фінансового забезпечення діяльності всіх інших судів загальної юрисдикції, діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, органів суддівського самоврядування, Національної школи суддів України та Державної судової адміністрації.

Спеціальний підрозділ судової міліції "Грифон" належить до структури міліції громадської безпеки та створюється в головних управліннях МВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві та Київській області, управліннях МВС України в областях та місті Севастополі відповідно до типових штатів, затверджених МВС України. Завданнями даного підрозділу є забезпечення виконання Правил пропуску осіб до приміщень судів та на їх територію транспортних засобів, підтримання порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, охорони приміщень суду, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]