Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IKNMZD_O_R_S__2_0_13-_2_0_1_4_studenti.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

2. Кадрове забезпечення судової влади: поняття, зміст і значення.

Ефективність будь-якої соціальної діяльності значною мірою визначається складом виконавців - людей, які безпосередньо її реалізують. Належне кадрове забезпечення є важливою і необхідною передумовою продуктивної праці в усіх сферах життєдіяльності соціуму, а особливо в сфері діяльності судової влади, адже її представники наділені серйозними владними повноваженнями.

Кадрове забезпечення судової влади – комплекс дій уповноважених суб’єктів щодо навчання, добору, призначення (обрання), підвищення кваліфікації і припинення повноважень професійних суддів та працівників апарату судів, залучення народних засідателів і присяжних до участі у здійсненні правосуддя.

3. Навчання, добір, призначення (обрання), підвищення кваліфікації і припинення повноважень професійних суддів.

В організації поділу влади в Україні один з центральних важелів стримування та противаг сконцентровано в механізмі набуття і припинення повноважень професійних суддів. Найважливішу ланку в цьому механізмі становить Вища кваліфікаційна комісія суддів, яка є постійно діючим органом у системі судоустрою України та наділена значним масивом повноважень щодо добору професійних суддів та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

На відміну від раніше діючого законодавства у Законі України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року передбачені додаткові заходи щодо забезпечення фахової спрямованості та об’єктивності добору кандидатів на посаду судді шляхом запровадження подвійного анонімного тестування та конкурсного порядку призначення на посаду судді.

Дисциплінарне провадження – це процедура розгляду органом, визначеним законом, звернення, в якому містяться відомості про порушення суддею вимог щодо його статусу, посадових обов’язків чи присяги судді. Дисциплінарне провадження щодо судді передбачає здійснення перевірки даних про наявність підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, відкриття дисциплінарної справи, її розгляд і прийняття рішення органом, що здійснює дисциплінарне провадження.

4. Організація проходження служби працівниками апарату суду, залучення народних засідателів і присяжних до участі у здійсненні правосуддя

Аналізуючи правове становище працівників апарату суду, необхідно звернути увагу на відмінності у правовому статусі різних категорій працівників, окремі з яких є посадовими особами апарату суду, державними службовцями (помічник судді, секретар суду тощо), інші - службовцями апарату суду (діловод, архіваріус та інші). Вказані особливості визначають різний порядок набуття ними повноважень, їх обсяг та притягнення до відповідальності.

Участь народу в здійсненні правосуддя є конституційним принципом судової влади України, що становить вреґульовану чинним законодавством систему правоположень, які визначають право представників народу здійснювати судову функцію державної влади шляхом безпосередньої участі в здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних.

Реалізація принципу участі народу у відправленні судочинства передбачає наділення народних засідателів і присяжних державно-владними повноваженнями публічного характеру, при здійсненні яких вони виступають посадовими особами державної судової гілки влади.

Суд присяжних в Україні введено згідно нового Кримінально-процесуального кодексу України, причому запроваджено континентальну (європейську) його модель.

Рекомендована література

Основна література

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]