Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IKNMZD_O_R_S__2_0_13-_2_0_1_4_studenti.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 5.2 Порядок звернення судових рішень до виконання та вирішення питань, що виникають в процесі виконання судових рішень

Семінарське заняття

Мета заняття: розглянути та засвоїти сутність і суб’єктів виконання судових рішень в Україні, організаційні особливості звернення до виконання різних видів судових рішень та організації взаємодії суддів, працівників апарату суду та учасників судочинства з державною виконавчою службою та іншими органами, що уповноважені виконувати судові рішення.

Опорні поняття: "звернення до виконання", "покарання", “засуджений", “виправданий", "судимість", "боржник", "стягувач", "виконавчий лист", "виконавче провадження".

План семінарського заняття

1. Поняття і суб’єкти виконання судових рішень в Україні

2. Організація звернення до виконання різних видів судових рішень

3. Організація взаємодії суддів, працівників апарату суду та учасників судочинства з державною виконавчою службою та іншими органами, що уповноважені виконувати судові рішення

Теми рефератів, доповідей

1. Правові та організаційні особливості звернення до виконання судових рішень у кримінальних справах.

2. Проблеми виконання судового рішення про виселення з житлового приміщення.

Питання для самоконтролю та самоперевірки.

Процедура звернення до виконання судових рішень

Підстави видачі судом виконавчого листа

Порядок звернення вироку до виконання в частині конфіскації майна засудженого

Методичні рекомендації

Виконання судового рішення є завершальною стадією судового провадження, при цьому статистичні дані засвідчують, що не виконаними залишається майже кожне друге судове рішення. Це певною мірою зводить нанівець усю попередню діяльність суду та кропітку роботу інших учасників судочинства, адже людей цікавить результат, а не участь в процесі, що актуалізує питання підвищення ефективності діяльності державних органів на даній проблемній ділянці процедури поновлення прав громадян.

Залежно від виду судочинства законодавство диференціює різний склад суб’єктів, строки і організаційні особливості виконання судових рішень. Звернення до виконання судових рішень покладається на суд.

Судове рішення, що набрало законної сили, якщо інше не передбачено КПК, звертається до виконання не пізніш як через три дні з дня набрання ним законної сили або повернення матеріалів кримінального провадження до суду першої інстанції із суду апеляційної чи касаційної інстанції або Верховного Суду України. Суд разом із своїм розпорядженням про виконання судового рішення надсилає його копію відповідному органу чи установі, на які покладено обов’язок виконати судове рішення. Справа підлягає здачі в архів суду після долучення до матеріалів справи повідомлення органу, що виконує покарання, про місце відбування покарання засудженого.

У цивільних чи адміністративних справах виконавчі листи виписуються не пізніше другого дня після набрання рішенням суду законної сили, а в справах, у яких рішення підлягає негайному виконанню, - у день постановлення рішення.

Примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]