Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IKNMZD_O_R_S__2_0_13-_2_0_1_4_studenti.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

3.Застосування досягнень науково-технічного прогресу для раціоналізації судової діяльності, фіксування судового процесу технічними засобами

Для раціоналізації судової діяльності використовуються сучасні технічні засоби (комп’ютерні засоби, включаючи відеоконференцзв’язок тощо), можливості Інтернет та електронно-пошукових систем (Ліга, Експерт-юрист та ін.) тощо.

Досить активно розширюються можливості електронного документообігу, що у найближчій перспективі надасть повноцінну можливість обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу та ін.

Одним із завдань автоматизованої системи документообігу є технічна фіксація судового процесу. Фіксування судового процесу технічними засобами - технічний запис судового засідання за допомогою комплексу з фіксування судового процесу, що включає в себе створення аудіофонограми судового засідання. Повноваження для звукозапису судових засідань, створення архівних та робочих копій фонограм покладаються на секретаря судового засідання або працівника, визначеного головою суду.

4.Організація підготовки та судового розгляду справи судом першої та апеляційної інстанцій.

Підготовка розгляду судових справ є важливою і необхідною передумовою їх законного та своєчасного вирішення. Процесуальні кодекси встановлюють процесуальні та організаційні вимоги до підготовчої діяльності судді перед судовим розглядом, що відрізняються залежно від виду судочинства. В основу планування судового засідання мають бути покладені встановлені законодавством приписи щодо змісту і послідовності дій учасників судового розгляду, особливості конкретної справи, що розглядається та інші чинники, що виходячи з професійного досвіду судді вбачаються значущими в умовах визначеної правової ситуації.

Так, наприклад, провадження у цивільній справі до судового розгляду передбачає вирішення питань, пов’язаних із прийняттям позовної заяви, надіслання копії ухвали про відкриття провадження у справі, копій позовної заяви та доданих до неї документів особам, які беруть участь у справі, організацію і проведення, за необхідності, попереднього судового засідання в межах якого мають вживатися заходи до врегулювання спору (мирова угода, третейський суд тощо), уточнення позовних вимог та заперечень проти позову, вирішення питань про відвід, витребування доказів та виклик свідків, про проведення експертизи, залучення до участі у справі спеціаліста, перекладача, особи, яка надає правову допомогу, або про судові доручення щодо збирання доказів, вжиття заходів забезпечення позову, направлення судових повісток тощо.

У випадку розгляду деяких категорій цивільних справ окремого провадження працівники апарату суду мають організувати виклик двох народних засідателів.

Поряд із суддею, в організації судового розгляду значною є роль працівників апарату суду. Секретар судового засідання здійснює судові виклики і повідомлення, перевіряє наявність та з'ясовує причини відсутності осіб, яких було викликано до суду, і доповідає про це головуючому, забезпечує фіксування судового засідання технічними засобами, веде журнал судового засідання тощо. Широке коло організаційних обов’язків законодавець покладає на судового розпорядника, який забезпечує належний стан залу судового засідання і запрошує до нього учасників процесу, оголошує про вхід і вихід суду та пропонує всім присутнім встати, слідкує за додержанням порядку особами, присутніми у залі судового засідання, виконує розпорядження головуючого про приведення до присяги перекладача, експерта, приймає від учасників судового процесу документи і передає до суду та інші.

Рекомендована література

Основна література

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]