Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FRIDRIKh_ADOL_F_VIL_GEL_M_DISTERVEG.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
414.21 Кб
Скачать

12. Зміст навчання повинен відповідати рівню сучасної науки

Зрозуміло, необхідно вважати, що той, хто вчить, дає тому, хто вчиться, знання найбільш позитивні і зрілі. Однак цей принцип погребує ще особливого пояснення, оскільки часто чиниш інакше. Він спрямований проти тих, які наполягають на історичному викладанні навчальних предметів, тобто по мірі їх поступового розвитку в часі. Варто згадати, наприклад, вимогу Каппа розподіляти вивчення ботаніки за різними століттями й історичними епохами розвитку науки; історично викладати астрономію від системи Птоломея до Коперніка. Подібні погляди і прийоми наш принцип називає оманою. Він вимагає, щоб учень, звичайно, відповідно до методологічних вказівок і своїх сил, був піднятий на висоту сучасної науки, при цьому він не повинен бути посвячений в усі попередні, уже відкинуті точки зору і помилки минулих років. Згідно з нашими методичними принципами, необхідно ознайомити учня з сучасною фізикою і взагалі з природознавством, сучасною математикою, географією й астрономією або психологічними і філософськими поглядами сучасності. Пізніше, де це можливо, його приведуть або він сам прийде до вивчення історії науки. Знайомство з нею є надто цікавим і цінним в освітньому відношенні, але не можна сказати, щоб воно було безумовно необхідним для успішного використання цих знань.

III. Правила навчання стосовно зовнішніх умов, часу,

місця, положенням і т. д.

Зрозуміло, що при створенні школи, яка призначена не для юнацтва взагалі, а для дітей певних батьків, як правило для юнацтва з уже визначеним життєвим покликанням, при створенні школи на певному місці земної кулі в певний час, одним словом, при певних зовнішніх умовах, потрібно брати до уваги ці умови. Як, скільки, якою мірою? При нескінченній різноманітності зовнішніх умов відповіді на ці питання не можуть бути підведені під правила, які використовуються в усіх випадках. Тому ми хочемо спрямувати увагу читачів лише на головні проблеми, які необхідно обговорити. Що ж стосується практичного виконання, то ним будуть займатися люди, які мають безпосереднє відношення до справи. Вони будуть діяти в кожному окремому випадку, виходячи з фактичного стану речей і власної їх оцінки. Із цієї обставини уже випливає, що керівника школи або вчителя ніколи не можна звільнити від необхідності мати самостійну думку. Книга, в якій викладена теорія життєвих відносин, інколи досягає багато чого, але не всього. «Найкраще, — говорить Ґете, — дух, в якому ми діємо».

Найголовніше, що ми хочемо сказати про необхідність рахуватися з існуючими обставинами, викладено в наступних пунктах.

1. Проходь зі своїми учнями предмети скоріше послідовно, ніж одночасно!

Цей принцип встановлює розподіл предметів протягом шкільного навчання. Він випливає із думки, що людині зазвичай багато праці додає засвоєння кожного нового предмета, тому рекомендується спрямувати на нього з самого початку всі свої думки, щоб якомога швидше подолати перші труднощі. Одночасне заняття різними основними предметами викликає розумове роздвоєння, яке приносить велику шкоду нормальному розвитку юнацького розуму. Справа зрозуміла. Розум побудований подібно до тіла. Багатство страв шкодять останньому, а багатство робіт розсіюють і послаблюють перший. Здорова людина наїдається вдосталь однією стравою, і будь-який досвідчений і розсудливий дорослий ніколи не візьметься зразу за вивчення декількох галузей науки. З юнаками справа є приблизно такою ж.

Тому завжди є помилкою одночасно починати з учнями вивчення декількох мов. Педагогічна мудрість вимагає, щоб головні сили учня вправлялись одночасно над одним предметом. Коли його труднощі переборені, то починають новий предмет, а вивчення першого продовжується хоча із старанністю, але вже як другорядного предмета. Для початкової школи ці вимоги не мають такого значення, як для середніх навчальних закладів; однак рахуватися з ними необхідно і тут. Якщо у школі працює тільки один учитель або він один у класі, то виконання правила не викликає труднощів. Там же, де введена система викладання кожним учителем окремого предмета, задовільне виконання його досягається нелегко, тим більше з цим правилом необхідно рахуватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]