Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ТЗОДР-Д-51.docx
Скачиваний:
391
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
8.31 Mб
Скачать

3. Машини для нанесення розмітки

Лінії горизонтальної розмітки (в основному поздовжньої) наносять на покриття дороги за допомогою маркувальних машин. В інших випадках розмітку виконують вручну за допомогою пістолета-фарборозпилювача, ручного термоукладача або кисті (за шаблонами).

Умовно маркувальні машини можна класифікувати за такими ознаками; функціональним призначенням, типу ходової частини, вживаному матеріалу і способу нанесення лінії.

Функціональне призначення машини залежить від території, де вона використовується (міські вулиці, автомагістралі, аеродроми). З точки зору ходової частини машини можуть підрозділятися на ручні механізми, ручні самохідні машини, самохідні машини на оригінальних або автомобільних шасі, причіпні агрегати, навісне обладнання і т. д. Існують машини для нанесення ліній фарбами або термопластичними матеріалами, машини й устаткування для укладання плівки , установки кнопок, плит і т. п. Спосіб механізованого нанесення ліній розмітки також залежить від застосовуваного матеріалу.

Рис. 7.7 Спецтехніка для нанесення термопласти

Фарбу можна наносити безкомпресорним, пневматичним або кінетичним (безповітряним) способом, термопластик − пневматичним, кінетичним або гравітаційним.

При безкомпресорному способі фарба з бака надходить до фарборозпилювача під тиском і, руйнуючись в насадці фарборозпилювача, випливає з вихідного отвору однофазної струменем. Тиск в системі створюється, як правило, стисненим повітрям (з балона) або ручним насосом.

Пневматичний спосіб передбачає використання компресора, який подає повітря під тиском (0,2-0,6 МПа) в резервуар для фарби, в бак для розчинника і до фарборозпилювача. Фарба або розплавлений термопластик надходить під тиском до фарборозпилювача, в насадці якого струмінь матеріалу дробиться спрямованим повітряним потоком, і через щілинне отвір в насадці стікає двофазна дисперговані суміш. До фарборозпилювача підходять дві пневматичні гілки − одна для управління його роботою, інша для розпилення матеріалу.

Рис. 7.7 Машина для нанесення розмітки фарбою

Кінетичний спосіб полягає в тому, що матеріал, вступаючи в фарборозпилювач під порівняно високим тиском (3-12 МПа) за допомогою насоса поршневого типу, закінчується в атмосферу через отвір малого перетину. В результаті різкого перепаду тисків матеріал дробиться на дрібні частинки.

При гравітаційному способі термопластичний матеріал, розігрітий до текучого стану, випливає на покриття через спе ¬ соціальне щілинне отвір під дією власної ваги. Контур лінії розмітки формується за рахунок високої консистенції матеріалу і форми вихідного отвору.

З перерахованих способів найбільшого поширення набули пневматичний та гравітаційний, перший − завдяки порівняно високої продуктивності (5-6 км/год), надійності обладнання, легкості управління, другий − завдяки простоті обладнання.

Технологічне обладнання для нанесення ліній термопластиком включає в себе: один або два котли для розігрівання порошкоподібного термопластика до робочого стану; робочий орган (маркер) для нанесення лінії розмітки; колектор, службовець для подачі термопластика від котлів до маркера; гідросистему для приводу робочих механізмів; шафи з балонами для газу; систему електронного програмного управління роботою маркера в автоматичному режимі, компресор для подачі стисненого повітря в пристрій для очищення проїзної частини від пилу і бруду.

Машини забезпечені системою циркуляції рідкого теплоносія (мінеральне масло), який забезпечує розігрів термопластика в котлах і його підігрів у колекторі. Циркуляція здійснюється за допомогою гідронасоса, розігрів теплоносія - газовими або дизельними пальниками.

Якщо застосовуються два котла, то вони використовуються по черзі: з одного матеріал надходить до робочого органу, в іншому йде підготовки матеріалу. У період плавлення термопластика і нанесення розмітки в котлах працюють лопатеві мішалки.

Перед проведенням робіт дорожнє покриття готують для розмітки. Поверхня очищають від пилу і бруду. Сильно забруднені місця промивають водою під тиском до повного видалення бруду. Потім покриття висушується. На місці майбутньої розмітки наносять лінію за допомогою намелованного шнура.

При підготовці машин спочатку завантажують котли на 1/3 об'єму, потім включають пальники, і матеріал прогрівається приблизно 1 год до включення мішалок. Після цього в котли додають термопластики до 2/3 їх об'єму і розплавляють його до температури 180 ° С. Зазначений межа завантаження котлів пов'язаний з можливістю випліскування матеріалу при русі машини.

При використанні як світлоповертаючих елементів скляних мікрокульки їх додають в котли з розплавленим термопластиком (до 15 % від загальної маси матеріалу) або засипають у спеціальний бункер машини, з якого по трубопроводу кульки потрапляють на гарячу поверхню укладеного на дорожнє покриття термопластика.

Для витримування напрямку руху машини по попередньо розміченій лінії передбачено візирне пристрій, розташоване перед машиною. У транспортному положенні робочі органи машини піднімаються і забираються в спеціальну нішу платформи.

З метою підвищення продуктивності машин до 15-20 км/год для нанесення розмітки фарбою використовують кінетичний метод, а для термопластика −- подачу його під тиском, наприклад, за допомогою шнека, що приводиться в рух гідромотором. В обох випадках конструкція машин ускладнюється.