Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ТЗОДР-Д-51.docx
Скачиваний:
391
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
8.31 Mб
Скачать

1 − Балка, 2 − стійка; 3 − консоль-жорстка, 4 − болт м16 х 45.58;

5 − Болт m10 х 1,25-8g х 30.58

Рис. 9.3 Огородження групи 11ДО. Деталі з'єднання балки зі стійкою

Пошкоджені елементи огороджень повинні бути відновлені або замінені протягом 5 діб.

Бордюрні огорожі підлягають заміні, якщо їх відкрита поверхня зруйнована більш ніж на 50 % площі. Не допускається відхилення бордюрного огородження від його проектного положення.

3. Відновлення дорожньої розмітки

Нанесення дорожньої розмітки нескладний, але дуже ефективний процес в організації та регулюванні дорожнього руху. Маркування дозволяє підвищити пропускну здатність доріг, а в нічний час допомагає водіям орієнтуватися на трасі.

Сучасні матеріали, які використовуються для маркування, мають високі показники зносостійкості, стійкі до несприятливих погодних умов, добре відбивають світло і здатні зберігати насиченість кольору тривалий період часу. До складу фарби входять пігменти, наповнювачі, розчинники і сполучні елементи.

Розмітка дорожня наноситься за допомогою маркувальних машин при температурі повітря вище + 5 oС. Грамотно нанесена і оформлена дорожня розмітка буде служити надійним орієнтиром на дорозі не менше 6 місяців, а розмітка з термопластика − 12 місяців.

Рис. 9.4 Відновлення розмітки

При горизонтальній розмітці проїзної частини доріг термопластиком з нанесенням його безпосередньо на покриття суцільною лінією шириною 10 см і товщиною 5-6 мм на прямолінійній ділянці автомобільної дороги використовується розмічальна машина Н-33Д.

Термопластик укладається на сухе і чисте покриття по ширині розмітки. Наносити термопластик рекомендується при температурі дорожнього покриття плюс 10 °С. Відносна вологість повітря не повинна перевищувати 85 %.

Роботи з нанесення ліній розмітки термопластиком рекомендується виконувати протягом світлового робочого дня. Розмітка, виконана термопластиком, не повинні виступати над проїзною частиною більш ніж на 6 мм. Розмітка повинна здійснюватися строго відповідно до проекту розмітки, розміщення дорожніх знаків і пристроїв, що обгороджують, погодженим з ДАІ.

Поверхня горизонтальної розмітки, виконаної з термопластику, повинна мати в зволоженому стані коефіцієнт зчеплення не менш 0,4. Розмічальна машина повинна бути пофарбована в жовтогарячий колір і обладнана блимавкою (жовтим миготливим світлом). Персонал, що обслуговує машину, і дорожні робітники повинні бути одягнені поверх звичайного спецодягу в сигнальний одяг (жилети яскраво-жовтогарячого кольору).

Склад бригади для нанесення розмітки:

- машиніст розмічальної машини 5 розряду (М-1);

- оператор 4 розряди (М-2);

- машиніст комбінованої дорожньої машини 4 розряди (М-3);

- дорожній робітник 3 розряди (Д-1);

- дорожній робітник 2 розряди (Д-2).

При розмітці проїзної частини виконують наступні операції:

- переміщення розмічальної машини від місця стоянки до місця виконання робіт;

- облаштованість ділянки робіт тимчасовими огородженнями і дорожніми знаками;

- очищення ділянки дорожнього покриття від пилу і бруду механічною щіткою;

- інструментальні роботи по розбивці;

- повторне очищення покриття від пилу і бруду механічною щіткою;

- перелив термопластичної маси з пересувного казана в казан розмічальної машини;

- укладання термопластику розмічальною машиною (з одночасним розсіюванням рефлекторного матеріалу в разі потреби, нанесення лінії, що відбиває світло);

- зняття тимчасових огороджень і дорожніх знаків.

Схема організації робіт з нанесення розмітки представлена на рисунку 9.5.