Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ТЗОДР-Д-51.docx
Скачиваний:
391
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
8.31 Mб
Скачать

2. Конструкція дорожніх знаків

Кожна група дорожніх знаків має свою форму (трикутник, восьмикутник, коло, квадрат і три види прямокутників) (табл. 2.2).

Таблиця 2.2 − Форма знаків

Форма знаків

Група знаків

Попереджувальні

Приоритету

Заборонні

Наказові

Інформаційно-вказівні

Сервісу

Додаткової інформації

Типорозміри знаків. Для своєчасного сприйняття водієм інформації, що передається знаком, незалежно від часу доби погодних умов передбачено 4 типоразмера, табл. 2.3, рис. 2.2.

Вони мають чотири типорозміри: I − малого, II − середнього, III − великого, IV − дуже великого для встановлення на дорогах різних категорій.

Вибір конкретного типорозміру знака здійснюється відповідно до табл. 2.4.

Типорозміри знаків індивідуального проектування і висота великої літери (hв) на інформаційно-вказівних знаках індивідуального проектування залежно від умов застосування повинні відповідати ДСТУ 4100. Якщо для певних умов руху типорозмір знака не обумовлено, повинні застосовуватись знаки найближчого типорозміру.

Рис. 2.2 – Приклад типорозміру дорожніх знаків форми трикутнику

Таблиця 2.3 − Типорозміри знаків

Типо-розмір

Особливість ділянки дорогі

Сторона трикутника, мм

Діаметр круга, сторона квадрата, мм

Сторони прямокутника, мм

І

Дорогі з однією смугою руху

700

600

600х900

ІІ

Дорогі з двома і трьома смугами руху

900

700

700х1050

III

Дорогі з чотирма і більш смугами руху

1200

900

900х1350

IV

Небезпечні ділянки, ділянки, на яких проводяться ремонтні роботи

1500

1200

-

Таблиця 2.4 − Вибір типорозміру знака

Типо-розмір знака

Застосування знаків

поза населеними пунктами

у населених пунктах

1

2

4

І

Дороги з шириною проїзної частини менше 6 м

Дороги з однією смугою для руху в одному напрямку

ІІ

Дороги з однією чи двома смугами для руху в одному напрямку

Дороги з двома смугами для руху в одному напрямку

Продовження таблиці 2.4

1

2

3

III

Дороги з трьома і більше смугами для руху в одному напрямку, а також автомагістралі

Дороги з трьома і більше смугами для руху в одному напрямку

IV

Ремонтні роботи на автомагістралях, місця концентрації дорожньо-транспортних пригод, небезпечні ділянки − у разі обґрунтування доцільності застосування знаків

Вид знаку за способом освітлення: із зовнішнім освітленням, з внутрішнім освітленням, з світлоповерненням.

Знаки із зовнішнім освітленням. Матеріал – в основному, листова сталь 0,8-1,5 мм. Алюміній, пластмаси. Склопластик. Жорсткість забезпечується ребрами жорсткості по периметру, загинанням кромок щита. Для знаків з площею більше 1 кв. м – спеціальні рами і каркаси. Знаку освітлюється спеціальним ліхтарем. Джерело світла не повинне засліплювати водіїв.

Знаки з внутрішнім освітленням. Матеріал – в основному, полімер, забарвлений усередині білою фарбою для поліпшення розсіювання світла. На передню панель з тильного боку наносять символ знаку, а площу, що залишилася, закрашують фарбою, відповідною кольору фону. Всі з'єднання і отвори герметизують гумовими прокладками і ущільнювачами.

Знаки з світлоповерненням. Лицьова сторона має поверхню, що повертає промінь світа від фари автомобіля до водія, для забезпечення необхідної видимості знаку в темний час доби (у темний час доби не меншого 100 м) (рис. 2.3).

Рис. 2.3. Знаки з світлоповерненням.

Чорні і сірі елементи не повинні володіти світлоповертальним ефектом. Для створення світлоповертального ефекту найчастіше використовують світлоповертальні плівки. Переваги: довговічність, простота закріплення на щитку знаку, зручність ремонту і утримання.

Керовані дорожні знаки. Застосовують, якщо необхідно змінити символу знаку:

Наприклад:

  • тимчасова зміна швидкості,

  • зміна порядку руху на реверсних смугах, залежно від ступеня завантаження дорогі (реверсивний рух призначають, якщо інтенсивності руху різко відрізняються по напрямам руху).

Рис .2.4. Керовані дорожні знаки.

Тимчасове обмеження швидкості призначають із-за несприятливих дорожніх умов (сніг, ожеледь, туман, сильний бічний вітер).

Символу знаку змінюють також, якщо необхідно інформувати водія про зміни умов руху на маршруті.

Символ знаку міняється або уручну або автоматично сигналом датчика з використанням команд ЕОМ. Спосіб зміни символу: механічний або світлотехнічний.

Знаки індивідуального проектування. Програма ZNAK у складі системи CREDO (дисципліна «Проектування автомобільних доріг»).

Стійки знаків – металеві, залізобетонні (діаметр не більше 100 мм), дерев'яні (квадрат 12х12 cм або 10х10 см, круг діаметром 14-16 см). Офарблювати в білий колір, нижня частина 600 мм – в чорний колір. Метал і дерево офарблюють масляною фарбою, емаллю, нітроемаллю, залізобетон або азбоцемент – силікатною фарбою, постаменти і фундаменти – вапном. Частина в ґрунті обмазується бітумом для запобігання від корозії.