Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ТЗОДР-Д-51.docx
Скачиваний:
391
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
8.31 Mб
Скачать

1 − Розмічальна машина; 2 − пересувний казан; 3 − комбінована дорожня машина; 4 − інвентарні бар'єри і дорожні знаки; 5 − направляючі конуса; 6 − геодезичний інструмент; 7 − готова розмітка.

Рис. 9.5 Схема організації робіт при нанесенні розмітки.

Д-1 і Д-2 під керівництвом майстра або геодезиста виконують роботи по розбивці на проїзній частині дороги. За допомогою теодоліта (нівеліра) і вішок відбивають пряму лінію, що на дорожнім покритті закріплюють через кожні 10 м точками, нанесеними білою фарбою чи крейдою. По цих орієнтирах на дорожнім покритті відбивають пряму лінію шнуром, натертим крейдою.

М-3 робить повторне очищення дорожнього покриття від пилу і бруду механічною щіткою комбінованої дорожньої машини за один прохід по одному сліду. М-1 і М-2 установлюють розмічальну машини для переливу термопластичної маси з пересувного казана в казан розмічальної машини. При необхідності засинають кульки, що відбивають світло, в ємність для рефлективного матеріалу. Перед укладанням термопластику М-1 розігрівають масу до робочої температури. Після цього виводять машину з узбіччя на підготовлену ділянку дороги, переводять маркер із транспортного положення в робоче. М-2 набудовує візирний пристрій на нанесену при розбивці лінію на проїзній частині, а потім включає компресор, що подає повітря для відкриття і закриття заслінки маркера і пристосування для розсіювання бісеру. Потім М-1 включає автоматичний устрій по нанесенню термопластику. Одночасно з пристроєм спрацьовує клапан пістолета для розсіювання бісеру, що розташовано на відстані 10 см від заслінки маркера. Рефлективний матеріал під тиском повітря розпилюється по нанесеному на покриття гарячому термопластику. Машина при укладанні термопластику рухається на першій передачі. Д-2, знаходячись перед розмічальною машиною, червоним прапорцем регулює рух транспорту. Д-1, знаходячись за розмічальною машиною, установлює напрямні конуса для захисту покладеного термопластику і при необхідності усуває шкребком наявні на ньому дефекти. По закінченню укладання термопластику Д-2 і Д-1 виправляють дефекти лінії розмітки, що залишилися. Після твердіння термопластику Д-1 і Д-2 знімають напрямні конуси, тимчасові огородження і дорожні знаки. Інвентарні бар'єри і тимчасові дорожні знаки встановлюють тимчасово Д-1 на початку ділянки провадження робіт і Д-2 - наприкінці . М-3 робить очищення ділянки дорожнього покриття від пилу і бруду механічною щіткою комбінованої дорожньої машини за один прохід по одному сліду.

Питання по контролю та самоконтролю знань

  1. Які роботи виконуються при ремонті та утриманні технічних засобів організації дорожнього руху?

  2. Які матеріали використовуються при очищенні дорожніх знаків?

  3. Склад бригади по установці дорожніх знаків.

  4. Як виконується заміна бар’єрного огородження?

  5. Склад бригади для нанесення розмітки.

Література

  1. Васильев А.П., Сиденко В.М. Эксплуатация автомобильных дорог и организация дорожного движения. Учебник для вузов. Под. Ред. А.П.Васильева. М.: Транспорт, 1990, - 304 с.

  2. ДБН В.2.3-4-2007 (Споруди транспорту, Автомобільні дороги). Держбуд України, Київ, 2008, 117 с.

  3. ДСТУ 2586-94 Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила застосування

  4. ДСТУ 2587-94 Разметка дорожная.

  5. ДСТУ 2735-94 Огородження дорожні і напрямні пристрої

  6. ГСТУ 218-03449261-095-2002 Огорожі дорожні тимчасові.

  7. ІНУВ.3.2-218-051-95 Інструкція по забезпеченню безпеки дорожнього руху в місцях проведення дорожніх робіт на автомобільних дорогах.

  8. Методичні рекомендації по застосуванню дорожніх знаків, дорожньої розмітки та маршрутному орієнтуванню. МВС України, Науково-дослідний центр з безпеки дорожнього руху. Київ 2004.

  9. Правила дорожнього руху. Київ. 2008. - 79 с.

  10. Проект (схема) організації дорожнього руху на автомобільній дорозі. Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги загального користування. Галузевий стандарт України. Київ, 2002.

  11. Технические средства организации дорожного движения: Учебник для вузов. – М.: Транспорт, 1990. – 255 с.

  12. Філіппов В.В. Технічні засоби організації дорожнього руху: конспект лекцій. Сайт ХНАДУ, 2010