Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ТЗОДР-Д-51.docx
Скачиваний:
391
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
8.31 Mб
Скачать

1 − Бурильно-кранова машина; 2 − автомобіль, обладнаний самонавантажувачем; 3 − ями для дорожніх знаків; 4 − встановлені дорожні знаки.

Рис. 9.1 Схема організації робіт з установки дорожніх знаків.

М-1 установлює бур над контрольним кілочком і пробурює яму на 3-5 см глибше проектної оцінки. Д-3 відкидає витягнутий з ями ґрунт на узбіччя й очищає бур.

Д-3 перевіряє шаблоном глибину ями, підсипає ґрунт і трамбує його.

М-2 знімає самонавантажувачем дорожній знак і опускає його в підготовлену яму. Д-1 установлює дорожній знак у проектне положення. Д-2 робить часткове підсипання і трамбування ґрунту. Д-1 і Д-2 остаточно вирівнюють стовпчики в профілі і по висоті. Д-1 підсипає яму ґрунтом. Д-2 трамбує ґрунт у ямі ручним трамбуванням, при необхідності зволожує його водою. Ґрунт, що залишився, Д-1 і Д-2 розрівнюють лопатами по узбіччю або укосу.

2. Утримання дорожніх огороджень

Дорожні огородження під дією атмосфери і хлоридів, що використовуються для боротьби із зимовою слизькістю, іржавіють, а при наїзді на них транспортних засобів можуть впасти або деформуватися.

Все це призводить до того, що елементи облаштування дороги при значному зниженні їх експлуатаційних властивостей можуть перестати виконувати свої функції і тим самим погіршувати умови безпеки руху по дорозі. У зв'язку з цим для елементів облаштування дороги встановлені нормативи допустимого зниження їх експлуатаційних властивостей, за межами яких елементи облаштування не відповідають вимогам безпеки дорожнього руху. Ці вимоги містяться в стандартах на ці елементи і правила їх застосування.

Роботи по миттю бар'єрного огородження проводяться без перерви руху автотранспорту. Бар'єрне огородження миється з установленими щитками, що захищають від розбризкування води, при безперервно працюючому приводі щіток і безперервному русі трактора вперед. Для поліпшення якості очищення передбачена подача води на поверхню огородження, що очищається, та щітку.

В процесі миття огородження необхідно уважно стежити за ступенем притиснення щітки до бруса. Величина притиснення повинна бути такою, щоб вільна щетина щітки, що знаходиться вище та нижче за брус та не бере участі в митті, виходила за огородження на величину до 100 мм.

Дуже важливо в процесі роботи стежити за станом огородження. Розрив в огородженні може викликати провал в нього щіткового пристрою та виходу його з ладу.

Роботи по очищенню та миттю бар'єрного огородження виконує машиніст трактора 6 розряд, який здійснює управління трактором з обладнанням.

Технологічна схема виконання робіт наведена на рисунку 9.2.

Рис. 9.2 Технологія очищення бартерного огородження.

Напрямні пристрої (сигнальні стовпчики, маячки безпеки) підлягають заміні в разі, коли вони не підлягають відновленню на місці.

Елементи огородження захищають від корозії шляхом забарвлення елементів огорожі. Колір забарвлення - сірий. У випадках, передбачених нормативними документами, балки огородження повинні мати вертикальну розмітку у вигляді смуг чорного і білого кольорів. Допускається не фарбувати і не завдавати вертикальну розмітку фарбою, на балки огородження, виконані з оцинкованої сталі або мають захисне полімерне покриття. Пошкоджені елементи огороджень підлягають відновленню або заміні протягом 5 діб після виявлення дефектів.