Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KovalevskyMakroA5.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

2. Мультиплікатор витрат

Попередній аналіз доводить, що рівноважним може бути тільки той рівень ВВП, який дорівнює сукупним витратам. У дійсності фактичний ВВП рідко буває стабільним, піддаючись циклічним коливанням. Одним із наймінливіших елементів сукупних витрат є інвестиції.

Емпіричний аналіз свідчить про те, що зростанню запланованих інвестиційних витрат на певну величину відповідає значно більша величина зростання рівноважного ВВП. Те ж саме, але в протилежному напрямку відбувається й при зменшенні запланованих інвестицій.

Зазначений характер залежності між запланованими інвестиціями та ВВП називається ефектом мультиплікатора, або просто мультиплікатором.

Мультиплікатор – це число, на яке потрібно помножити зміни в запланованих інвестиціях, щоб визначити зміни в сукупному обсязі виробництва.

Вперше поняття мультиплікатора було введено в економічну теорію англійським економістом Каном у 1931 році. Кан відзначав, що збільшення державних витрат на громадські роботи призводить до мультиплікативного (в багато разів більшого) ефекту зайнятості. Далі теорія мультиплікатора була розвинута Дж. Кейнсом.

Економічна сутність мультиплікатора показує залежність змін доходу від початкової зміни запланованих інвестицій:

(6.3), де:

Мі – мультиплікатор інвестицій;

∆ВВП – зміна ВВП;

∆ВІп – початкова зміна запланованих інвестицій, яка викликає приріст ВВП.

Кейнсіанська теорія, котра визначає стан рівноваги, показує, що при збільшенні інвестицій зростання ВВП буде здійснюватись у значно більшому розмірі, ніж початкові додаткові інвестиції. Це виходить із того, що інвестиції ведуть до мультиплікативного (збільшуючого) ефекту.

Ефект мультиплікатора спирається на три принципових положення.

По-перше, витрати та одержання доходів – це дві сторони кожної ділової угоди. Тому будь-які витрати створюють доходи адекватної величини, які розподіляються на споживання й заощадження.

По-друге, будь-яка зміна доходу обумовлює відповідні зміни в споживанні та заощадженні, але співвідношення між споживанням і заощадженням зберігається незмінним.

По-третє, споживання, яке випливає із доходів, отриманих на кожному попередньому етапі здійснення ділових угод, перетворюється на витрати для наступного етапу. Причому величина цих витрат постійно зменшується в міру віддалення кожного нового етапу від початкового.

Таким чином, початкові зміни інвестиційних витрат породжують нескінченний ланцюг вторинних споживчих витрат, які зменшуються з кожним наступним їх циклом, але в підсумку багаторазово змінюють ВВП.

Логічне обґрунтування ефекту мультиплікатора краще показати на числовому прикладі, за умов, коли вилучення мають місце лише у формі заощаджень.

Припустимо, що інвестиційний клімат у країні сприяє зростанню сукупних витрат (завдяки зростанню запланованих інвестицій) на 10 млрд. грн. Тоді, згідно з першим розглянутим положенням, дохід інших суб’єктів ринку також зросте на 10 млрд. грн. Тобто на початковому етапі певні витрати одних перетворилися на адекватні доходи інших: ∆ВІ1 = ∆ВВП1 = 10 млрд. грн. Припустимо, що гранична схильність до споживання (ГСС) дорівнює 3/4, а гранична схильність до заощадження (ГСЗ) – 1/4. Тоді, згідно з другим положенням ефекту мультиплікатора, за будь-яких змін доходу співвідношення між споживанням і заощадженням збережеться на рівні 3/4: 1/4. З урахуванням цих умов і третього положення ефекту мультиплікатора складемо таблицю 6.3.

Табл. 6.3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]