Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Геометричні примітиви і робота з ними

У цьому розділі наводяться всі команди побудови геометричних примітивів, які згруповані по типам об’єктів і викликаються кнопками, розташованими на панелі інструментів геометрії. Кнопки, що дозволяють викликати додаткову панель команд, помічені трикутником в правому нижньому кутку. Якщо на екрані немає кнопки, показаної в описі команди, слід натиснути на кнопку для введення об’єкту аналогічного типу і утримувати її до появи додаткової панелі команд. Після чого, не відпускаючи лівої клавіші миші, треба пересунути курсор на потрібну кнопку і відпустити клавішу.

ПРИМІТКА. Якщо які-небудь дії виконуються однаково в різних командах, то опис цих дій наводиться лише один раз, при першому знайомстві з ними.

Кожен графічний примітив може рисувати лініями визначених типу, товщини, кольору і розташовувати на певному шарі креслення.

Після завантаження системи для всіх примітивів автоматично встановлюється нульовий шар, на якому лінії матимуть по замовчуванню певний колір, основний тип і певну товщину.

Команда Введення точки

Для малювання точки служить команда Точка , яка дозволяє намалювати одну або кілька точки.

Натисніть кнопку Точка на Інструментальній панелі геометрії. У рядку параметрів об’єкту з’являться поля для введення параметрів точки – координат X і Y – і стилю рисування точки (рис. 34). При переміщенні курсора по полю креслення в полях координат відображаються поточні координати курсора. Помістіть курсор в потрібне місце на кресленні і зафіксуйте точку (клацніть лівою кнопкою миші). Можна також накреслити точку, задавши її координати. Для цього перемістіть курсор в рядок параметрів об’єкту і, вказавши курсором-стрілкою на полі координати X, клацніть двічі лівою кнопкою миші. Колір поля координати X стане синім. Наберіть на цифровій клавіатурі потрібне значення координати X і натисніть клавішу Enter. Не виводячи курсор на поле креслення, наведіть його на поле координати Y і повторіть описані дії. Після натиснення клавіші Enter на кресленні з’явиться зображення точки.

Рис. 34 – Рядок параметрів об’єкту при введенні точки

Для зміни поточного стилю рисування точок клацніть лівою кнопкою миші на полі стилю в рядку параметрів об’єкту. На екран буде виведене діалогове вікно Вибору символу точки (рис. 35). Виберіть у вікні перегляду відповідне зображення. Вибраний символ стане поточним.

При необхідності розбити відрізок на кілька рівних ділянок точками використовуйте команду Точки по кривій .

Рис. 35 – Діалогове вікно вибору символу точки

У відповідне поле рядка параметрів об’єкту введіть значення Количество участков – кількість ділянок, на яку слід розбити відрізок. Потім вкажіть курсором криву (пряму), на якій потрібно рівномірно проставити точки. Крива, на яку в даний момент вказує курсор, міняє колір. Підтвердіть вибір натисненням лівої клавіші миші, і лінія буде розбита точками на рівномірні ділянки. Якщо крива замкнута, то додатково потрібно буде вказати точку, від якої потрібно почати розстановку точок.

ПОРАДА.  Якщо точки, що розставляються, потрібні вам лише для прив’язок до них, то доцільно використовувати Допоміжні точки. Вони можуть бути видалені однією командою навіть без їх виділення, коли в них відпаде необхідність.

Для визначення точок перетину вказаних геометричних об’єктів служить команда Точки перетину двох кривих . Для виклику команди натисніть однойменну кнопку. Вкажіть перший геометричний об’єкт для пошуку перетинів, а потім послідовно вказуйте об’єкти, які перетинаються з першим. Система автоматично визначатиме місця перетинів і встановлювати в них точки вибраного стилю.

Для знаходження точок перетину вказаної кривої з іншими лініями служить команда Всі точки перетину кривої . Для її виклику натисніть кнопку. Вкажіть геометричний об’єкт для пошуку перетину. Вказаний об’єкт міняє колір, і якщо вибір правильний – підтвердіть його, клацнувши лівою клавішею миші. Система автоматично визначить місця перетинів і поставить в них точки.