Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Керування екраном

При роботі з кресленням на кульмані видно весь лист повністю, а у разі потреби можна закріпити на дошці кілька креслень, а також ескізів, специфікацій. КОМПАС-ГРАФІК дозволяє робити те ж саме і навіть більше, наприклад, у багато разів збільшити ділянку креслення, яка цікавить в даний момент.

Керування вікнами документа

Для роботи одночасно з кількома документами треба послідовно відкрити необхідні документи, причому при відкритті чергового документа попередній не закривається. Кожен документ, який створюється або відкривається для редагування, відображується в своєму власному вікні. Для керування вікнами служать команди сторінки меню Вікно (рис. 19), причому внизу сторінки перераховуються відкриті зараз документи.

Рис. 19 – Меню Вікно

Для відображення на екрані всіх документів потрібно виконати Вікно → Всі вікна. Вид екрану з трьома вікнами поданий на рис 20. При необхідності можна працювати з одним і тим же документом в кількох вікнах, наприклад, призначивши різні масштаби відображення для різних вікон. Нове вікно того ж документа створюється за допомогою команди Вікно → Нове вікно документа.

У правому верхньому кутку кожного вікна знаходяться кнопки, які дозволяють керувати розмірами вікна (збільшувати до максимального, зменшувати, згортати до піктограми).

Керування зображенням у вікні

Не дивлячись на те, що екран комп’ютера значно поступається кульману в розмірах, спеціальні засоби відображення документа на екрані КОМПАС-ГРАФІК дозволяють з комфортом працювати над кресленнями навіть найбільших форматів. Збільшення або зменшення масштабу зображення у вікні ніяк не впливає на реальні розміри геометричних об’єктів.

Керування зображенням у вікні здійснюється в основному за допомогою кнопок, розташованих на панелі керування. Для збільшення якої-небудь області документа використовується кнопка Збільшити масштаб рамкою . Після натиснення кнопки курсором вказується деяка точка на кресленні – перший кут прямокутної області передбачуваного вікна збільшення – і виділяється клацанням миші, після чого курсор переміщається (на екрані при цьому відображатиметься фантом рамки) для досягнення потрібного розміру рамки. Рамка повинна охопити ту область креслення, яку слід збільшити. Після фіксації (клацання мишею) другого кута рамки зображення буде збільшено до розмірів всього вікна документа.

Для плавної зміни масштабу використовується кнопка Ближче/далі на панелі керування або команда з такою ж назвою з меню Сервіс. Ця команда іноді використовується для незначної зміни масштабу.

Рис. 20 – Робота з кількома документами одночасно

Після виклику команди курсор змінить свій вигляд. Для того, щоб скористатися цією командою, слід натиснути ліву клавішу миші і, не відпускаючи її, перемістити курсор у вертикальному напрямі. При переміщенні курсора вгору зображення плавно збільшується, а вниз – зменшується. Для виходу з команди плавної зміни масштабу потрібно повторно натиснути кнопку Ближче/далі або кнопку Перервати команду на панелі спеціального керування.

Збільшення частини зображення можна досягти і іншим шляхом: у меню Сервіс активізувати підменю, в якому є цілий ряд команд, призначених для керування зображенням. Дії команд очевидні з їх назв.

ПОРАДА. Необхідно завжди при роботі над кресленням збільшувати зображення командами зміни масштабу.

Переміщення зображення у вікні документа без зміни масштабу досягається натисненням кнопки Зсунути зображення на панелі керування. Вихід з команди аналогічний виходу з командиБлижче/далі.

Переміщати зображення можна також і за допомогою лінійок прокрутки. Для відображення у вікні всього документа служить кнопка Показати все на панелі керування.

В процесі роботи над кресленням на екрані можуть з’являтися різні допоміжні лінії або символи. В більшості випадків КОМПАС-ГРАФІК автоматично видаляє ці тимчасові об’єкти. Проте іноді виникає необхідність в примусовому видаленні цього «сміття». Для оновлення зображення на екрані служить кнопка Відновити на панелі керування.