Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Редагування креслення

В процесі розробки нового документа або для внесення змін у вже наявне креслення часто доводиться вносити певні корективи, що іноді істотно змінюють навіть зовнішній вигляд деталі (порівняйте креслення на рис. 48 і 49) або вузла. Для цих цілей КОМПАС-ГРАФІК надає конструктору зручні засоби редагування креслення (про деякі команди редагування коротко вже було згадано).

Відміна і повтор дій

В процесі розробки креслення, особливо на етапі освоєння системи, виникає необхідність відміни виконання останньої дії (однієї або кількох). Система дозволяє легко виправити допущену помилку, відновивши результати попередніх дій.

Для відміни помилково виконаної дії натисніть на кнопку Відмінити на панелі керування, і система поверне креслення в той стан, в якому воно було до виконання останньої команди.

Для відновлення скасованого стану (повтору скасованої команди) треба натиснути на розташовану поряд кнопку Повторити . Для відміни кількох останніх команд необхідно натиснути на кнопку Відмінити відповідне число разів. Кількість можливих відмін визначається настройкою системи: Сервіс → Параметри → Система → Графічний редактор → Редагування → Кількість кроків назад. Для уникнення марних витрат оперативної пам’яті кількість кроків рекомендується встановлювати не більше 15.

Виділення об’єктів

Під час роботи над кресленням доводиться постійно виконувати різні операції над об’єктами: видаляти, переміщати, копіювати і т.д. В більшості випадків та частина креслення, яка призначена для необхідної зміни (редагування), заздалегідь повинна бути якимось чином виділена до виконання відповідної команди.

Конструктор, працюючи з графічною системою, має в своєму розпорядженні найрізноманітніші можливості для виділення об’єктів креслення. Об’єкти можуть бути виділені як за допомогою миші, так і за допомогою команд з меню Виділити. Ці ж команди можуть бути викликані і кнопками на інструментальній панелі виділення. Виділені об’єкти відображуються на екрані іншим кольором, який може бути змінений (Сервіс → Параметри → Система → Графічний редактор → Редагування → Вибір).

Виділення об’єктів мишею

Найпростішим і, водночас, дуже зручним є спосіб виділення об’єкту за допомогою миші.

Для виділення об’єкту наведіть на нього курсор, при цьому «пастка» курсора повинна захопити частину об’єкту (в даному випадку графічного примітиву), і клацніть лівою клавішею миші. Колір об’єкту зміниться – він буде відображений встановленим в настройці кольором (по замовчуванню зеленим).

При необхідності виділити кілька об’єктів утримуйте натиснутою клавішу Shift та послідовно клацайте лівою клавішею миші на об’єктах, що виділяються. Повторне клацання на об’єкті приведе до відміни його виділення.

Виділити кілька об’єктів можна і іншим способом, наприклад, за допомогою прямокутної рамки. Встановіть курсор на вільному місці креслення, натисніть ліву клавішу миші і переміщайте курсор, утримуючи клавішу натиснутою. На екрані відображатиметься прямокутна рамка, що слідує за курсором. Всі об’єкти, що цілком потрапили в рамку, будуть одночасно виділені після того, як буде відпущена клавіша миші.

З виділеними об’єктами можна проводити різні операції: видаляти, переміщувати, копіювати, заносити в буфер обміну і т.д.

ПОРАДА. Якщо об’єкти, що виділяються, розташовані дуже близько або навіть накладені один на одного, збільшіть цю ділянку креслення за допомогою кнопки Змінити масштаб рамкою, проведіть виділення і поверніться в попередній масштаб, натиснувши кнопку Попередній масштаб на панелі керування. Можна також скористатися командою Перебір об’єктів з контекстного меню.