Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Оформлення креслення

КОМПАС-ГРАФІК – це система, призначена не просто для рисування геометричних зображень. Вона створена для швидкого і зручного випуску конструкторської документації в строгій відповідності з вимогами ЄСКД. Тому в системі окрім команд введення геометричних об’єктів передбачений великий набір команд, що забезпечують швидке і зручне оформлення конструкторської документації. До нього відносяться засоби для створення текстів, таблиць, розмірів, допусків форми і розташування поверхонь, позначень баз, ліній виносок і т.д. Кожен такий об’єкт зберігається як єдине ціле, а не як розрізнений набір відрізків і символів.

Всі команди, що забезпечують створення об’єктів оформлення, викликаються за допомогою кнопок Інструментальної панелі позначень (див. рис. 14). Робота з інструментальною панеллю розмірів нічим не відрізняється від роботи з вже описаною інструментальною панеллю геометрії.

Окрім перерахованих, до об’єктів оформлення можна віднести такі елементи креслення, як технічні вимоги, основний напис, невказана шорсткість. Їх створення забезпечують однойменні команди з меню Інструменти → Позначення.

Розміри і технологічні позначення

КОМПАС-ГРАФІК дозволяє наносити всі типи розмірів, передбачені ЄСКД. Принципи введення і оформлення єдині для всіх типів, тому детально буде розглянуто нанесення лише лінійного розміру. На інструментальній панелі розмірів розташовані також кнопки для виклику команд, що забезпечують нанесення наступних технологічних позначень на кресленні: шорсткості, бази, лінії винесення, таврування, маркування, позначення позицій, допуски форми, лінії розрізу, стрілки напряму погляду. Піктограми на кнопках відповідають технологічним позначенням на кресленні.

УВАГА.  Для точного нанесення розмірів повинні бути включені глобальні прив’язки (як правило, Найближча точка і Перетин).

Для нанесення лінійного розміру служить команда Лінійний розмір , що викликається однойменною кнопкою на інструментальній панелі розмірів.

Натиснувши кнопку, задайте послідовно дві базові точки (точки початку виносних ліній), а потім точку положення розмірної лінії, яка також визначає розміщення розмірного напису. Після задання перших двох точок на екрані відображатиметься фантом розміру, а в рядку параметрів об’єкту координати заданих точок, поле розмірного напису і три кнопки. За допомогою цих кнопок можна керувати положенням розмірної лінії:

– кнопка Паралельно об’єкту ;

– кнопка Горизонтальний ;

– кнопка Вертикальний .

По замовчуванню створюватиметься розмір Паралельно об’єкту, тобто розмірна лінія буде паралельна лінії, що проходить через базові точки розміру. Для включення потрібного варіанту простановки розміру треба натиснути відповідну кнопку. Для редагування розмірного напису клацніть мишею в полі розмірного напису, і на екрані з’явиться діалогове вікно редагування розмірного напису (рис. 64). За допомогою цього діалогу можна доповнити запропонований системою текст (як правило, це значення лінійного розміру), наприклад, поставити до тексту знак діаметру, радіусу або позначення різьби, і взагалі, сформувати будь-який текст розмірного напису.

Рис. 64 – Діалогове вікно редагування розмірного напису

Крім того, натиснувши на кнопку Квалітет, можна вибрати за допомогою діалогового вікна (рис. 65), що додатково з’явилося на екрані, необхідний квалітет, після чого система автоматично задасть величину відхилень в залежності від значення розміру.

Рис. 65 – Діалогове вікно призначення або підбору квалітету

Для оформлення зовнішнього вигляду розміру (тип стрілки, розмір на полиці і т.д.) служить кнопка Параметри в рядку параметрів об‘єкту.

У діалоговому вікні (рис. 66), що з’явилося, виберіть за допомогою перемикачів необхідні параметри елементів для оформлення зовнішнього вигляду розміру. У полі Довжина можна ввести додатнє число. В цьому випадку воно визначає довжину виносної лінії (верхній розмір на рис. 67). Якщо ввести від’ємне значення, то його модуль визначить відстань від початку виносної лінії до базової точки розміру (нижній розмір). У наведеному прикладі розмір зліва нанесений в звичайному виконанні. Іноді виносні лінії лінійного розміру доводиться розташовувати під нахилом до контура деталі (наприклад, через нестачу місця). Для цього необхідно:

  • відпустити на панелі спеціального керування кнопку Автостворення об’єкту ;

  • ввести всі три базові точки (розмір повністю визначений);

  • натиснути кнопку Паралельно об’єкту в рядку параметрів об’єкту;

  • натиснути на панелі спеціального керування кнопку Нахилити розмір ;

  • перетягнути курсором характерні точки, що відображуються на екрані, в потрібне положення;

Рис. 66 – Діалогове вікно оформлення розміру

Рис. 67 – Розмір при різному заповненні поля Довжина

  • відпустити кнопку Нахилити розмір;

  • зафіксувати розмір, натиснувши на панелі спеціального керування кнопку Створити об‘єкт .

На рис.  розмір справа нанесений з використанням команди Нахилити розмір. Відкрити Новий лист і виконати креслення відповідно до рис.  Файл не зберігати.

Рис. 68 – Приклад використання команди Нахилити розмір