Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Виділення об’єктів за допомогою команд

Виділити найрізноманітніші об’єкти та їх комбінації можна за допомогою команд меню Виділити. Ці ж команди можна викликати і за допомогою кнопок, розташованих на інструментальній панелі виділення. Для активізації цієї панелі служить кнопка-перемикач Виділення на Компактній панелі.

Команда Виділити об’єкт вказуванням дозволяє виділити довільну кількість об’єктів, для чого досить вказувати на них по черзі курсором і натискати ліву клавішу миші.

Команда Рамкою виділяє всі об’єкти, що цілком потрапили в рамку. Розмір рамки визначається вказівкою двох точок по її кутах.

Команда Поза рамкою виділяє всі об’єкти, що не потрапили цілком в рамку. Розмір рамки визначається вказівкою двох точок по її кутах.

Команда Січною рамкою виділяє всі об’єкти, що потрапили в рамку (цілком і частково). Розмір рамки визначається вказівкою двох точок по її кутах.

Команда Січною ламаною виділяє об’єкти, що перетинаються ламаною лінією, яка задається послідовним введенням вузлових точок.

Команда Групу дозволяє виділити об’єкти однієї або кількох іменованих груп, якщо такіє.

Команда Шар дозволяє виділити об’єкти одного або кількох шарів в поточному виді.

Команда Вид дозволяє виділити один або кілька видів листа креслення. Вид в цьому випадку виділяється як єдиний об’єкт.

Команда По типу дозволяє виділити об’єкти креслення відповідно до їх типу. Вибір здійснюється в діалоговому вікні (рис. 50), що з’являється на екрані після виклику команди.

Рис. 50 – Діалог виділення об’єктів по типу

Команда По стилю дозволяє виділити об’єкти креслення відповідно до їх стилю. Вибір здійснюється в діалоговому вікні (рис. 51), що з’являється на екрані після виклику команди.

Рис. 51 – Діалог виділення об’єктів по стилю кривої

Команда Все дозволяє виділити всі об’єкти, що знаходяться на поточному виді креслення.

Видалення об’єктів

Для швидкого видалення з креслення (або фрагмента) зайвих об’єктів потрібно виділити ці об’єкти будь-яким з перерахованих вище способів і натиснути кнопку Delete.

Видалення об’єктів за допомогою команд меню Видалити

Використовувати меню Видалити доцільно при видаленні допоміжних об’єктів креслення і об’єктів оформлення. Після її виклику розгортається список варіантів команд.

Для видалення допоміжних побудов, що стали непотрібними, служить команда Допоміжні криві і точки, яка, у свою чергу, пропонує дві команди: У поточному виді і У всіх видах. Вибір однієї з них визначає відповідну дію.

Для видалення елементів оформлення креслення: основного напису, технічних вимог і знаку невказаної шорсткості поверхонь – служать відповідні команди – Вміст основного напису, Технічні вимоги і Невказана шорсткість.

Видаленнячастини об’єкту

Досить часто при редагуванні креслення виникає необхідність видалити не весь елемент, а його частину. Команди, що здійснюють такі функції, викликаються за допомогою відповідних кнопок на інструментальній панелі редагування.

Команда Усікти криву дозволяє видаляти частини кривої (прямої), обмеженої точками перетину з іншими об’єктами.

Після виклику команди вкажіть курсором на об’єкт, що підлягає частковому видаленню (вибраний об’єкт при цьому змінить колір), і клацніть на редагованій ділянці. У рядку параметрів об’єкту знаходиться кнопка-перемикач Видалити/Залишити ділянку, залежно від положення якої вказана ділянка віддаляється або залишається:

– кнопка Видалити вказану ділянку

– кнопка Залишити вказану ділянку .

На рис. 52 відображено результат дії команди Усікти криву при різному положенні перемикача.

Рис. 52 – Приклад усікання відрізків (зліва початкове зображення)

Команда Усікти криву по двох точках призначена для видалення частини об’єкту, обмеженої двома явно заданими точками. Вкажіть курсором на об’єкт, що підлягає редагуванню (він при цьому змінює колір), і клацніть лівою клавішею миші, підтверджуючи вибір. Після цього послідовно вкажіть (клацніть у відповідних місцях) на об’єкті дві точки, що обмежують ту частину кривої, яка буде видалена або залишена (залежно від положення перемикача Удалить/Оставить в рядку параметрів об’єкту).

Команда Вирівняти по межі дозволяє вирівняти кілька об’єктів по заздалегідь вказаній межі (деякій лінії). Вкажіть межу вирівнювання, після чого вона підсвічуватиметься, а потім послідовно вказуйте на об’єкти, що підлягають продовженню або усіканню (вказання слід проводити по одну сторону від межі). Приклад використання команди подано на рис. 53.

Рис. 53 – Приклад використання команди Вирівняти по межі