Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Панелі інструментів

Компактна панель знаходиться в лівій частині головного вікна і складається з двох частин. У верхній частині розташовані дев’ять кнопок перемикачів режимів роботи, а в нижній частині – панель того режиму роботи, перемикач якого знаходиться в натиснутому стані. Наприклад, на рис. натиснутий перемикач Введення відрізка, що забезпечує відображення на екрані панелі інструментів для креслення – панелі геометрії. Окремі кнопки в правій нижній частині мають невеликий чорний трикутник. При клацанні мишею на такій кнопці і утриманні її в натиснутому стані певний час поряд з нею з’являється новий ряд кнопок-піктограм з підкомандами.

Кожна панель відповідного режиму робіт містить до шістнадцяти кнопок-піктограм для виклику конкретної команди. Нижче наведені різні панелі інструментів, що з’являються на екрані при включенні відповідного перемикача.

Інструментальна панель геометрії (рис. 12) забезпечує можливість накреслити будь-яку лінію або фігуру будь-яким стандартним типом лінії, а також виконати штрихування будь-якої області.

ПРИМІТКА. Для зручності відображення на рисунках в методичних вказівках панелі інструментів наведено в горизонтальному положенні, хоча в дійсності на робочому екрані вони за замовчуванням розташовані вертикально, як показано на рисунку 3. Ви можете розташувати Компактну панель в будь-якому місці робочого екрану.

Рис. 12  Інструментальна панель геометрії

Інструментальна панель розмірів (рис. 13) включає команди, що дозволяють нанести будь-який тип розміру в повній відповідності з ЄСКД та СПДБ.

Рис. 13 – Інструментальна панель розмірів

ПРИМІТКА. Кожна інструментальна панель може бути розташована окремо від Компактної панелі. Для відокремлення відповідної панелі інструментів від Компактної панелі достатньо за допомогою миші витягнути відповідну іконку, що розташована в лівій частині панелі (рис. 12). Для повернення інструментальної панелі в Компактну панель необхідно за допомогою миші перетягнути дану панель до іконок в лівій частині Компактної панелі, утримуючи при цьому клавішу Alt.

Інструментальна панель позначень (рис. 14) містить команди, що дозволяють написати текст, створити таблицю, а також всі елементи оформлення креслення (шорсткість, допуски форми, позначення розрізів і т.д.).

Рис. 14 – Інструментальна панель позначень

Інструментальна панель редагування (рис. 15) містить команди, що дозволяють проводити редагування елементів креслення – копіювання, масштабування, поворот, зсув, дзеркальне відображення, деформацію і багато іншого.

Рис. 15 – Інструментальна панель редагування

Інструментальна панель вимірювань (рис. 16). Всі побудови в КОМПАС-ГРАФІК проводяться в масштабі 1:1 з високою точністю, що дозволяє проводити різні вимірювання і розрахунки безпосередньо на кресленні. Інструментальна панель містить команди, що забезпечують ці вимірювання – лінійні, кутові, периметр, площа, а також розрахунок масо-центрувальних характеристик плоских фігур, тіл обертання і тіл видавлювання.

Рис. 16 – Інструментальна панель вимірювань

Інструментальна панель виділення (рис. 17). Перш ніж проводити які-небудь зміни на кресленні, необхідно виділити об’єкти, що підлягають зміні. Для простого виділення одного об’єкту досить клацнути на ньому мишею. Якщо ж потрібно виділити групу елементів, наприклад, з якоюсь загальною властивістю або розташованих на якійсь частині креслення, одного клацання мишею мало. Для виконання таких складних виділень і служать команди панелі виділення.

Рис. 17 – Інструментальна панель виділення

Панель спеціального керування (рис. 18) з’являється на екрані тільки після виклику якої-небудь команди і розташована зліва від рядку параметрів об‘єкту. Розташовані на ній кнопки дозволяють контролювати процес виконання даної команди (введення об’єкту, переривання команди і т.д.). Детальніше про цю панель буде сказано при вивченні конкретних команд.

Рис. 18 – Приклад панелі спеціального керування при нанесенні розмірів