Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Допомога при роботі

При виникненні складних ситуацій під час роботи з КОМПАС-ГРАФІК можна швидко отримати необхідну довідку. Для цього розроблена довідкова система, яка містить відомості про команди, клавіатурні комбінації, типові послідовності виконання різних операцій і т.д. Отримати потрібну інформацію можна одним з наступних способів:

  • натисненням клавіші F1 для отримання підказки по поточній дії (ця довідка є контекстно-залежною – тема, що відображається на екрані, відповідатиме тій дії, яка виконується в даний момент);

  • з меню Довідка шляхом вибору відповідного розділу або терміну;

  • кнопкою Довідка на панелі керування для отримання підказки по об’єктах робочого екрану.

У останньому випадку курсор перетвориться на знак питання із стрілкою. Після наведення такого курсора на відповідний об’єкт екрану треба клацнути на ньому лівою кнопкою миші.

Крім того, можна швидко отримати коротку інформацію про будь-яку кнопку за допомогою ярличків-підказок, що дуже корисно на етапі початкового освоєння системи. Для цього слід підвести курсор до кнопки, що цікавить, і затримати його на деякий час. Поряд з курсором з’явиться випливаюча підказка з коротким описом призначення цієї кнопки (рис. 5). Ця інформація дублюється в рядку повідомлень. Ярличок-підказку можна включити або вимкнути. Для цього слід виконати команду Настройка → Настройка системи → Екран → Підказки. Подальші дії – у міру потреби.

Рис. 5 – Приклад ярличка-підказки

Робочий екран компас-графік

КОМПАС-ГРАФІК – стандартний додаток Windows, тому робочий екран (див. рис. 3) практично нічим не відрізняється за своїм зовнішнім виглядом від вікон інших додатків.

На екрані, зображеному на рисунку, розташовано головне вікно системи, а всередині нього знаходиться вікно документа. У самому верхньому рядку головного вікна розташовано назву системи (КОМПАС-ГРАФІК) і номер її версії, а також кнопки, за допомогою яких можна швидко керувати розмірами головного вікна.

Рядок меню і рядки атрибутів об’єкту

Рядок меню (рис. 6) розташований під рядком заголовка вікна. У ньому знаходяться назви всіх меню команд. Для запуску якої-небудь команди потрібно клацнути мишею на назві потрібного меню, наприклад, Файл, і в меню, що розвернулося, клацнути по потрібній команді, наприклад, Файл → Відкрити. Деякі з команд відкривають власні підменю, в цьому випадку праворуч від назви команди присутній маленький чорний трикутник. Клацання на такій команді викликає розгортання сторінки підменю, наприклад, Файл → Створити → Лист.

Рис. 6 – Рядок меню

Окрім рядка меню, є ще й контекстне меню. У головному вікні розташовані рядки атрибутів об’єкту:

  • рядок параметрів об’єктів;

  • рядок поточного стану;

  • рядок повідомлень.

Рядок параметрів об’єктів (рис. 7) містить значення характерних параметрів елементу, який зараз редагується або створюється на кресленні. Наприклад, при малюванні відрізка в ньому (як вже було показано на рис.) відображаються координати початкової і кінцевої точок, довжина відрізка і кут нахилу, а також тип лінії, яким цей відрізок буде накреслений.

Рис. 7 – Рядок параметрів об’єкту при введенні відрізка

Рядок поточного стану (рис. 8) відображає поточні параметри КОМПАС-ГРАФІК, а саме: вигляд (у кресленні), шар, масштаб відображення у вікні, крок курсора, координати поточного положення курсора. Також в рядку поточного стану знаходяться кнопки керування об’єктними прив’язками, сіткою і локальними системами координат.

Рис. 8 – Рядок поточного стану

Рядок повідомлень (рис. 9 нижній рядок) підказує чергову дію для виконання поточної команди або дає пояснення для елемента, на який в даний момент указує курсор.

Рис. 9 – Приклад рядка повідомлень

ПРИМІТКА. Перераховані рядки можна розташовувати у головному вікні екрану в довільному порядку (вгорі або внизу) за бажанням користувача. Для вибору розташування рядків слід виконати команду Настройка → Настройка системи → Екран → Розміщення і провести вибір за власним смаком або перетягнути відповідний рядок за допомогою миші.

Окрім перерахованих рядків в головне вікно системи включений цілий ряд панелей, що містять кнопки-піктограми.