Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Панель керування

Панель керування (рис. 10) також входить в головне вікно і містить кнопки для виклику команд загального призначення, що найбільш часто зустрічаються. Склад панелі різний для різних режимів роботи в системі і залежить від типу документа, з яким проводиться робота. Наприклад, при роботі з текстовим документом набір кнопок на ній буде абсолютно іншим, ніж при редагуванні креслення. Крім того, набір кнопок на панелі керування може бути змінений за бажанням користувача за допомогою вікна діалогу, що викликається командою Настройка системи з меню Настройка. У діалоговому вікні, що відкрилося, потрібно вибрати послідовно: Екран → Панель керування.

Рис. 10 – Панель керування при роботі з кресленням

У наступних розділах буде даний докладний опис різних меню системи, діалогових вікон, її інструментів. Проте, щоб надалі легше розуміти зміст цих основних понять, необхідно накреслити хоча б один графічний примітив (наприклад, відрізок). Тому, спираючись на докладну інструкцію, слід виконати креслення відрізка прямої, а потім стерти його, знову відновити і, нарешті, зберегти креслення.

Приклад створення і збереження документа (креслення) Відкрити документ

  1. Клацніть мишею в рядку меню на слові Файл (рис. 3). З’явиться випадаюче меню, в першому рядку якого буде команда Створити. Вкажіть на неї курсором миші. З’явиться кілька варіантів вибору команди. Виберіть Лист (Файл Створити → Лист). Виникне зображення формату (М 1:1) з основним написом. Одночасно з цим в першому рядку екрану з’явиться повідомлення про присвоєне по замовчуванню ім’я щойно створеного файлу: Лист БЕЗ ИМЕНИ:1.

  2. На панелі керування (рис. 10) знайдіть кнопку Показати все і клацніть на ній. З’явиться ціле зображення формату в зменшеному вигляді (див. рис. 3).

Креслення відрізка прямої

  1. Виберіть кнопку-піктограму Введення відрізка на інструментальній панелі геометрії (рис. 3) і клацніть на ній кнопкою миші. З’явиться рядок параметрів об’єкту при введенні відрізка (рис. 7).

  2. Введіть координати X і Y першої точки р1 відрізка, а потім другої точки p2 (координати вводяться з клавіатури). Для цього слід двічі клацнути мишею в полі (віконці) праворуч від напису p1 параметра першої точки (на рисунку X1=60) і, не переміщаючи більше миші, набрати на клавіатурі значення координати X1 (наприклад, 60).

  3. Перемістіть курсор миші, не виходячи з рядка параметрів об’єкту, в наступне поле (на рисунку Y1=80) і, двічі клацнувши, наберіть значення координати Y1 (наприклад, 80). Зафіксуйте значення першої точки відрізка натисненням клавіші Enter або клацанням на кнопці p1.

  4. Таким же чином введіть координати другої точки відрізка (наприклад, 100, 120). Після натиснення Enter на кресленні з’явиться зображення відрізка.

  5. Система залишається в режимі очікування для проведення другого відрізка. Якщо в цьому немає потреби, то необхідно перервати поточну команду. Для цього треба клацнути на кнопці із знаком Stop зліва від рядку параметрів відрізка.

Стирання відрізка

  1. Вкажіть на побудований відрізок. Для цього потрібно встановити приціл перехрестя на відрізку і клацнути лівою кнопкою миші. Відрізок виділиться (інвертується) іншим кольором, а на його кінцях з’являться чорні квадратики (маркери), що позначають межу виділення.

  2. Натисніть клавішу Delete на клавіатурі. Відрізок буде видалений.