Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Зміна параметрів вигляду

В процесі роботи над кресленням часто потрібно змінити масштаб зображення вигляду, особливо при компоновці креслення. Ця операція здійснюється командою Параметри поточного вигляду... з меню Сервіс. У діалоговому вікні (див. рис. 26), що з’явилося на екрані, можна змінити масштаб вигляду в межах від 0,001 до 1000, а також його номер, назву, точку початку системи координат, кут повороту і назву вигляду.

ПРИМІТКА.  Параметри системного вигляду з нульовим номером, створюваного системою автоматично при відкритті нового креслення, недоступні для редагування.

Шари

Для ефективної розробки складних креслень з великою щільністю інформації (складальні креслення, що включають велику кількість деталей і вузлів, будівельні креслення і схеми планування, електричні схеми і т.п.) в КОМПАС-ГРАФІК, як і в інших графічних системах, передбачено використання шарів. При роботі з шарами у конструктора з’являється можливість певну групу елементів, наприклад всі розмірні лінії, розташувати в одному шарі, контурні – в другому і т.д. По аналогії з роботою на кульмані шар можна розглядати як прозору кальку, а все креслення – як стопку накладених один на одного кальок. Число шарів може досягати 255, але всі вони належать лише даному вигляду. У якому-небудь другому вигляді може бути всього один шар (системний). При відкритті нового листа креслення або нового вигляду автоматично формується шар (системний) з номером 0, в якому можна відразу починати роботу.

Робота з шарами повністю аналогічна роботі з видами за одним виключенням – шар не підлягає масштабуванню. Шар так само, як і вигляд, може знаходитися в одному з наступних станів: поточний, активний, фоновий і погашений.

Для створення нового шару або редагування того, що вже існує, треба вибрати команду Шар у меню Вставка або натиснути на кнопку Стани шарів в рядку поточного стану. Вікно діалогу, що відкрилося, призначене для всіх дій над шарами (рис. 30).

Рис. 30  Діалогове вікно для роботи з шарами

Для створення нового шару натисніть на кнопку Створити шар і введіть номер, назву і колір шару в активному стані. При необхідності зміни вже призначених характеристик шару слід використовувати прапорці Поточний, Погасити, Фоновий. В активному стані можна змінити назву і колір шару, використовуючи відповідні кнопки. При натисканні кнопкиНастройка шарів можна вибрати тип лінії (Суцільна, Штрихами або Точками) і її колір. Вибраний шар можна видалити, натиснувши на кнопку Видалити в контекстному меню.

Для зміни стану шару потрібно вибрати із списку одну з команд: Поточний, Погасити, Фоновий – і клацнути мишею на відповідному написі в контекстному меню, зробивши його активним. Якщо не вибрана жодна команда, шар стане активним.

Системи координат

У КОМПАС-ГРАФІК використовується права декартова система координат. Початок абсолютної системи координат, що задаються системою по замовчуванню, завжди знаходиться в лівому нижньому кутку формату. Для фрагмента, зважаючи на відсутність у нього формату, поняття лівого нижнього кута відсутнє, тому при створенні нового фрагмента початок системи координат відображається в центрі вікна.

Проте використання системи координат, заданої по замовчуванню, не завжди допустиме. На практиці часто зручніше відміряти відстань від якоїсь точки на деталі, а іноді і під якимсь кутом. В цьому випадку доцільно помістити в цю точку початок системи координат. Така система координат називається локальною (ЛСК). При цьому всі координати розраховуватимуться і відображатимуться саме в цій поточній системі. Наприклад, раціонально помістити локальну систему координат в середину торця проектованого тіла обертання. Кількість ЛСК на кресленні не обмежена. Для зручності пошуку кожній ЛСК присвоюється унікальне ім’я, а після того, як потреба в ній відпаде, ЛСК може бути швидко видалена з креслення.

Для створення першої ЛСК служить команда Локальна СК... з меню Вставка або кнопка Локальна СК , розташована в рядку поточного стану. Після виклику команди на екрані з’являється зображення осей локальної системи координат, яке можна переміщати мишею в потрібну точку креслення. До фіксації точки початку координатЛСК і кута нахилу осей доцільно присвоїти цій системі нове ім’я, оскільки по замовчуванню система запропонує ім’я cs1. Ім’я набирається в рядку параметрів об’єкту. Там же слід ввести координати початку і кут нахилу ЛСК.

УВАГА. Завжди після введення з клавіатури будь-якої команди, наприклад імені ЛСК, параметрів точки початку координат ЛСК, кута нахилу осей ЛСК і т.п., необхідно всякий раз давати команду Enter для виконання призначеної дії (клавіша Enter).

Після фіксації ЛСК на полі креслення слід натиснути кнопку Створити об’єкт на панелі спеціального керування.

Після створення першої ЛСК та ж команда Локальна СК... з меню Вставка або кнопка Локальна СК забезпечить виклик на екран діалогового вікна (рис. 31), за допомогою якого можна здійснювати практично всі операції над ЛСК.

Рис. 31 – Діалогове вікно для роботи з ЛСК

Для зміни будь-якого з ЛСК спочатку вибирається необхідна система із списку, а потім задаються потрібні значення координат початкової точки і кут нахилу осей. Подальші дії повністю аналогічні описаним вище.

Осі поточної ЛСК можуть за бажанням користувача відображуватися на екрані, а можуть і не відображуватися. Ця можливість реалізується командою Система з меню Сервіс → Параметри. У діалоговому вікні (рис. 32), що з’явилося на екрані, треба вибрати послідовно Графічний редактор → Системи координат поставити або зняти прапорець Осі локальної системи координат → Показувати. Тут же можна вибрати стиль рисування осей системи координат (тип лінії і її колір).

Рис. 32 – Діалогове вікно настройки зовнішнього вигляду осей ЛСК