Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Команди конструювання об’єктів

Ці команди хоча й знаходяться на інструментальній панелі геометрії, проте до геометричних примітивів не відносяться. Їх призначення – вносити зміни у вже створені елементи креслення.

Фаска

Для побудови фаски (сполучення двох пересічних прямих відрізком третьої прямої) служить команда Фаска, а для її виклику – однойменна кнопка на інструментальній панелі геометрії .

Існують два варіанти задавання фаски: у першому випадку – по довжині однієї сторони фаски і куту, в другому випадку – по довжинах фаски на першому і другому елементах. Для вибору способу задавання фаски служить лівий перемикач в рядку параметрів об’єкту. Відповідно до його положення змінюються і назви полів в рядку параметрів об’єкту. На рис. 44 показаний рядок параметрів об’єкту при задаванні фаски по довжині фаски на першому вказаному елементі і куті між першим елементом і самою фаскою.

Рис. 44 – Рядок параметрів об’єкту при задаванні фаски по довжині сторони і куту

Рис. 45 відображує рядок параметрів об’єкту при задаванні фаски по довжинах на кожному елементі. В цьому випадку для креслення фаски задається її довжина на першому і другому елементах, а потім вказуються самі елементи.

Рис. 45 Рядок параметрів об’єкту при задаванні фаски по двох довжинах

У рядку параметрів об’єкту відображуються також дві кнопки-перемикачі , за допомогою яких можна керувати видом фаски після побудови. Ці кнопки визначають, потрібно чи ні виконувати витирання (усікання) частин першого і другого елементів, що залишаються після побудови фаски. На рис. 44 перемикачі встановлені на витирання (усікання) частин першого і другого елементів, що залишаються, а на рис. 45 – в положення, коли перший і другий елементи після побудови фаски не змінюються.

У тому випадку, коли необхідно нанести фаски на кутах об’єкту, що не складається з окремих відрізків, а об’єднаного в єдине ціле (до об’єктів такого типу відносяться ламана, а також контур і багатокутник) використовується команда Фаска на кутах об’єкту . Кнопка для виклику цієї команди розташована на розширеній панелі команд. У рядку параметрів об’єкту окрім відомих вже полів для задавання параметрів фаски з’явиться кнопка-перемикач, що змінює режим побудови. У одному її положенні фаска будується на одному вказаному куті, а у другому – на всіх кутах контура одночасно.

Cкруглення

Для з’єднання двох пересічних геометричних примітивів дугою кола служить команда Скруглення, а для її виклику – однойменна кнопка на інструментальній панелі геометрії .

Натиснувши кнопку, введіть значення радіусу скруглення у відповідне поле в рядку параметрів об’єкту і вкажіть курсором два елементи, між якими потрібно побудувати скруглення. Так само, як і при побудові фаски, в рядку параметрів об’єкту розташовуються кнопки-перемикачі, за допомогою яких можна керувати видом скруглення після побудови (усікати чи ні частини першого і другого елементів, що залишаються).

Для побудови скруглення дугами кола на кутах об’єктів типу контур, ламана або багатокутник служить команда Скруглення на кутах об’єкту . Робота з нею повністю аналогічна роботі з вже відомою командою Фаска на кутах об’єкту.