Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Локальні прив’язки

Меню локальних прив’язок виводиться на екран при натисненні правої клавіші миші під час виконання будь-якої команди створення, редагування або виділення об’єкту. Наприклад, при введенні відрізка в рядку повідомлень з’являється текст: Вкажіть початкову точку відрізка або введіть її координати. Якщо при цьому натиснути праву клавішу миші і в контекстному меню, що з’явилося, вибрати рядок Прив’язка, то на екрані з’явиться список команд (рис. 40). З цього списку вибирається ім’я відповідної прив’язки. Після цього курсор змінить свій вигляд. Пастка курсора наводиться на вибраний об’єкт, і, як тільки цей об’єкт опиниться в пастці, відбудеться автоматичне захоплення потрібної крапки, а поряд з нею з’явиться текст, що підтверджує прив’язку (рис. 41).

Локальна прив’язка діятиме для вибору лише однієї точки. Для прив’язки до іншої точки операцію необхідно повторити.

Рис. 40 – Локальні прив’язки

Рис. 41 – Дія локальної прив’язки Перетин

Призначення прив’язок:

  • Найближча точка – дозволяє виконати прив’язку до найближчої характерної точки об’єкту (наприклад, до кінця відрізка, центру кола і т.д.);

  • Середина – проводить прив’язку до середини об’єкту;

  • Перетин – виконує прив’язку до точки перетину об’єктів;

  • Дотикання – здійснює прив‘язку до уявної точки дотикання прямої (відрізка) до побудованої дуги;

  • Нормаль – забезпечує прив’язку до точки перетину перпендикуляра, опущеного з останньої зафіксованої точки на вказаний курсором об’єкт;

  • По сітці – дозволяє здійснити прив’язку до будь-якої точки допоміжної сітки (сітка при цьому може бути і вимкненою);

  • Вирівнювання – при виборі даного способу прив’язки виконуватиметься вирівнювання точки, що вводиться, по вертикалі або по горизонталі відносно інших характерних точок, а також відносно останньої зафіксованої точки;

  • Кутова прив’язка – при виборі даного способу прив’язки курсор переміщатиметься відносно останньої зафіксованої точки під кутами, кратними вказаному при настройці глобальних прив’язок значенню;

  • Центр – виконує прив’язку до центру кола, дуги, еліпса;

  • Точка на кривій – здійснює прив’язку до будь-якої точки, що знаходиться на кривій (прямій), що потрапила в пастку курсора (точка фіксується на кривій в будь-якому місці, вказаному користувачем).

Глобальні прив’язки

Як вже відомо, локальна прив’язка діє лише для вибору однієї точки. Це незручно в тому випадку, якщо потрібно виконати кілька однакових прив’язок підряд. В цьому випадку використовується глобальна прив’язка, яка діє завжди (по замовчуванню) при виборі точки прив’язки. Наприклад, якщо вибраний варіант глобальної прив’язки до перетину, то при введенні кожної точки система автоматично виконуватиме пошук найближчої точки перетину в межах пастки курсора. Для установки діючих глобальних прив’язок служить кнопка Установка глобальних прив‘язок в рядку поточного стану.

Після натиснення цієї кнопки з’являється діалогове вікно установки глобальних прив’язок (рис. 42), в якому, окрім власне прив’язок, встановлюються особливості їх виведення.

Рис. 42 – Діалогове вікно установки глобальних прив’язок

Якщо в діалозі настройки прив’язок включений параметр:

  • Динамічно відстежувати, то на екрані відображується фантом, що відповідає цій точці;

  • Відображати текст, то на екрані відображується текст з ім’ям діючої в даний момент прив’язки;

  • З врахуванням фонових шарів, то виконуватиметься прив’язка і до об’єктів, що знаходяться у фонових шарах.

У полі Крок кутової прив’язки вводиться значення, кратно якому змінюватиметься кут глобальної і локальної кутових прив’язок. Одночасно може бути включено кілька глобальних прив’язок, і якщо в поточному положенні курсора можливе виконання одночасно кількох прив’язок, то спрацьовує найпріоритетніша з них. Порядок пріоритету співпадає з порядком їх переліку в діалоговому вікні.

ПРИМІТКА. Локальна прив’язка є пріоритетнішою, ніж глобальна, тобто при виклику локальної прив’язки ігноруються всі глобальні на час її дії (до введення точки або відмови).

Іноді буває необхідно тимчасово перервати дію глобальних прив’язок, наприклад для задання точки, що знаходиться на відстані, меншій за розмір пастки курсора, але такій, що не відноситься до діючої глобальної прив’язки. Для відключення (включення) глобальних прив’язок служить кнопка Заборонити прив’язки в рядку поточного стану.