Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Команда Введення відрізка

Для креслення відрізка прямої служить команда Введення відрізка, для виклику якої треба натиснути на кнопку Введення відрізка на інструментальній панелі геометрії.

Введення відрізка нічим не відрізняється від введення допоміжної прямої, лише в рядку параметрів об’єкту з’явиться додатковий параметр Длина – довжина (див. рис. 7) відрізка, оскільки на відміну від допоміжної прямої відрізок обмежений двома точками. Крім того, в рядку параметрів об’єкту з’явиться Поле стилю – прямокутне вікно із зображенням поточного стилю зображення відрізка.

Для зміни стилю клацніть мишею на Полі стилю, і в діалоговому вікні (рис. 37) що з’явилося, виберіть потрібний стиль.

Окрім довільної прямої по двох точках можна креслити прямі і з іншими вхідними параметрами (обмеженнями). Принципи побудови і кнопки для виклику відповідних команд аналогічні вже описаним вище для допоміжних ліній.

Рис. 37 – Діалогове вікно вибору стилю лінії

Команди Введення багатокутника і прямокутника

Для побудови правильного багатокутника служить команда Багатокутник, а для її виклику – однойменна кнопка на інструментальній панелі геометрії .

У рядку параметрів об’єкту необхідно визначити число сторін майбутнього багатокутника. Після чого вказати курсором центр багатокутника і точку на описаному (вписано му) колі, що визначає його розмір. Спосіб побудови багатокутника (по вписаному або описаному колу) вибирається за допомогою кнопки-перемикача, розташованої лівіше поля Стиль лінії в рядку параметрів об’єкту. Так само, як коло і еліпс, багатокутник може креслитись з осями і без. Наявність або відсутність осей визначає кнопка-перемикач, розташована праворуч від поля Стиль лінії.

При побудові багатокутника можна задати координати центру, радіус кола, координати точки на цьому колі, а також кут нахилу багатокутника у відповідних полях рядка параметрів об’єкту.

ПРИМІТКА. Побудований багатокутник – це єдиний об’єкт, а не набір окремих відрізків. Він виділятиметься, редагуватиметься і видалятиметься як одне ціле. Такою ж властивістю володіють контур і ламана.

Окрім побудови правильного багатокутника в цій же групі команд (розширена панель команд) наявні команди для побудови прямокутника. Прямокутник може бути побудований двома способами – по будь-якій діагоналі або по центру і куту. Для виклику команд побудови прямокутника використовуються кнопки:

– кнопка Прямокутник по діагональних точках ,

– кнопка Прямокутник по центру і куту .

Параметри прямокутника можна задати також його висотою і шириною в полях рядка параметрів об’єкту.

Команда Введення кола

Для креслення кола служить команда Коло, для виклику якої натисніть однойменну кнопку на інструментальній панелі геометрії .

Ця команда дозволяє накреслити коло по двох точках. Спочатку запрошується координата центру кола, яке можна вказати курсором (з використанням прив’язок), після чого на екрані виникає фантом кола. Потім треба вказати курсором точку на колі. Значення координат центру, точки на колі і радіус можна задавати в полях рядка параметрів об’єкту. Там же можна вказати наявність або відсутність осей на викреслюваному колі за допомогою перемикача Рисування осей .

ПРИМІТКА. Якщо треба побудувати кілька кіл однакового радіусу, то введіть потрібне значення радіусу в поле рядка параметрів об’єктів і зафіксуйте його (натисненням клавіші Enter), а потім натисніть на кнопку Запам’ятати стан. Після цього кресліть потрібну кількість кіл, вказуючи лише координати їх центрів.

Для зміни стилю рисування кіл слід клацнути мишею на Полі стилю і в діалоговому вікні (рис. 37), що з’явилося, вибрати необхідний стиль. Окрім кола по координатах центру і точці на колі, кресляться кола і з іншими вхідними параметрами. Виклик команд для креслення таких кіл здійснюється кнопками з відповідними назвами. Використання рядка повідомлень і фантома кола, що будується, суттєво полегшують побудови.

– кнопка Коло по трьох точках ;

– кнопка Коло з центром на елементі ;

– кнопка Коло, дотичне до кривої ;

– кнопка Коло, дотичне до двох кривих ;

– кнопка Коло, дотичне до трьох кривих ;

– кнопка Коло по двох точках .