Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Геометричний калькулятор

Іноді виникає необхідність побудувати новий об’єкт з деякими параметрами вже існуючого об’єкту. На відміну від попередніх команд конструювання об’єктів, геометричний калькулятор є не командою, а вбудованою утилітою, яка ефективно розширює можливості всієї системи.

Розглянемо одну з можливостей калькулятора на прикладі креслення еквідистанти з центральним кутом, рівним тому ж куту вже побудованої дуги. Для того, щоб побудувати еквідистанту, слід викликати команду побудови дуги, наприклад, по центру і двом точкам. Викликати правою кнопкою контекстне меню: Прив’язка → Центр, вказати на дугу-прототип і провести коло необхідного радіусу. У рядку параметрів об’єкту клацніть правою кнопкою миші в полі Початковий кут дуги і в контекстному меню, що з’явилося, виберіть команду Нахил нормалі . Після цього наведіть приціл миші на початкову точку дуги-прототипу (дуга змінить колір) і клацніть лівою кнопкою миші. Те ж саме треба виконати з кінцевою точкою дуги. Еквідистанта буде побудована.

Зміст кожної команди геометричного калькулятора детально розкритий в довідковій системі: ? → За ключовими словами → Геометричний калькулятор → Вивести. Подальший вибір проводиться, виходячи з конкретних міркувань.

Штрихування

Найбільш стомлива і монотонна процедура при роботі на кульмані – штрихування. При роботі з КОМПАС-ГРАФІК потрібно лише вказати межу і параметри штрихування, і система заштрихує вказану область. Межу штрихування система визначає автоматично по вказаній точці усередині штрихованої області. Такий режим є режимом по замовчуванню, проте можна задавати межу штрихування і вручну. Автоматичний спосіб задавання меж застосовується, коли вже існує замкнута межа із створених раніше елементів, що обмежує штриховану область.

Для виклику команди Штрихування слід натиснути однойменну кнопку на інструментальній панелі геометрії .

Після виклику команди штрихування в рядку параметрів об’єкту (рис. 46) слід задати крок штрихування в полі Крок штрихування (поле Шаг) і її кут нахилу в полі Кут нахилу штрихування (поле Угол).

Рис. 46 Рядок параметрів об’єкту при введенні штрихування

У полі т задаються координати точки, через яку проходить одна з ліній штрихування (по замовчуванню (0.0; 0.0)). Якщо ввести в це поле інше значення, то відбудеться деякий зсув штрихування. Рис. 47 відображує, як змінюється вид штрихування при зміні лише одного параметра в полі т (зліва на рисунку штрихування по замовчуванню).

Рис. 47 – Штрихування із зсувом

Кнопка Вибір кольору викликає однойменне діалогове вікно, в якому можна змінити колір штрихування (або заливки), а після клацання на полі Поточний стиль з’являється відповідне діалогове вікно, в якому можна вибрати потрібний стиль штрихування аж до суцільної заливки всієї області.

Після введення необхідних значень параметрів і установки стилю і кольору штрихування потрібно вказати курсором точку усередині штрихованої області і клацнути лівою клавішею миші. Система автоматично визначить найближчу можливу межу, усередині якої вказана точка, і створить фантомне зображення рисованого штрихування. Після цього слід зафіксувати штрихування, натиснувши кнопку Створити об’єкт на панелі спеціального керування, якщо призначені параметри і стиль штрихування, а також місце його положення виявилися задовільними.

В тому випадку, якщо запропонована системою межа штрихування не задовольняє вимогам, її можна задати вручну за допомогою кнопок на панелі спеціального керування. Для переходу на ручну вказівку контура слід натиснути на кнопку Ручне рисування меж . Натиснувши цю кнопку, послідовно вводьте точки контура (повинні бути включені Глобальні прив’язки, як правило, це Точка перетину і Точка на кривій), який обмежує майбутню область штрихування. При цьому замикання області здійснюється автоматично. Після того, як межа намальована, натисніть кнопкуСтворити об’єкт на панелі спеціального керування. Переконайтеся в правильності інших параметрів штрихування, якщо необхідно, відредагуйте їх. Зафіксуйте свій вибір повторним натисненням кнопки Створити об’єкт.

Існують і інші варіанти ручного задавання контура межі області штрихування. Наприклад, натиснувши кнопку Обхід межі за стрілкою , можна задати межу, послідовно обходячи геометричні елементи, що перетинаються. Вкажіть курсором точку поблизу геометричного елементу, з якого ви збираєтеся почати обхід контура межі. На екрані з’явиться фантомне зображення першої ділянки контура (поверх початкового елементу) і стрілка, що вказує запропонований системою напрям подальшого обходу контура. Для перебору можливих напрямів подальшого руху натискайте клавішу Пропуск. Для підтвердження вибору напряму натисніть клавішу Enter, після чого система перемістить стрілку в наступний вузол перетину, і так до замикання контура. У разі неправильного вибору можна повернутися на крок назад, використовуючи комбінацію клавіш Shift+Enter.

Під час дії команди Обхід межі за стрілкою на панелі спеціального керування з’являються кілька кнопок, за допомогою яких також можна здійснювати вибір напряму обходу і перехід до наступного вузла:

– кнопка Наступний напрям ;

– кнопка Попередній напрям ;

– кнопка Крок на сегмент вперед ;

– кнопка Крок на сегмент назад .

УВАГА. Область штрихування повинна бути замкненою, тому лінії, які утворюють контур, повинні заздалегідь перетинатися. Для досягнення цього рекомендується лінії перетину продовжувати за контур деталі або використовувати команду Вирівняти по межі. Перевірку «підозрілих» вузлів слід здійснювати командою Збільшити масштаб рамкою.