Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Команда Введення дуги

Для креслення дуги також існує кілька команд. Вони дозволяють побудувати дуги кола з різними вхідними параметрами. Так, наприклад, для побудови Дуги по центру і двох точках служать однойменна команда і відповідна їй кнопка на інструментальній панелі геометрії .

Введіть центральну точку дуги (курсором або в рядку параметрів об’єкту). Потім задайте положення початкової і кінцевої точок. Радіус дуги визначається початковою точкою. Для зміни напряму креслення дуги (за годинниковою стрілкою від початкової точки або проти) служить перемикач Напрям в рядку параметрів об’єкту. Для зміни стилю рисування кіл клацніть мишею наПолі стилю і в діалоговому вікні, що з’явилося, виберіть потрібний стиль. Окрім побудови дуги по координатах центру і двох точках, можна креслити дуги і з іншими вхідними параметрами. Виклик команд для їх креслення здійснюється кнопками з відповідними назвами.

– кнопка Дуга по трьох точках ;

– кнопка Дуга, дотична до кривої ;

– кнопка Дуга по двох точках ;

– кнопка Дуга по двох точках і куту розведення .

Якщо можлива побудова кількох дуг при однакових вхідних параметрах, то на екрані будуть показані фантоми всіх варіантів. Ви можете вибрати один або кілька з них, клацаючи мишею на потрібній дузі.

Команда Введення еліпса

Для креслення еліпса існує кілька команд. Вони дозволяють побудувати еліпси з різними вхідними параметрами. Наприклад, для побудови Еліпса по центру і півосі служать однойменні команда і відповідна їй кнопка на інструментальній панелі геометрії .

Введіть центральну точку еліпса (курсором або координатами в рядку параметрів об’єкту). Потім задайте дві точки, що визначають положення півосі еліпса. У рядку параметрів об’єкта ви можете задати розміри і кут нахилу півосі, а також (як при кресленні кола) наявність або відсутність осей на накреслюваному еліпсі за допомогою перемикача Рисування осей. Для зміни стилю рисування еліпсів клацніть мишею на Полі стилю і в діалоговому вікні (рис. 37), що з’явилося, виберіть потрібний стиль.

Окрім еліпса по координатах центру і піввосі можна креслити еліпси і з іншими вхідними параметрами. Виклик команд для креслення таких еліпсів здійснюється відповідними кнопками:

– кнопка Еліпс по діагоналі габаритного прямокутника ;

– кнопка Еліпс по центру і куту габаритного прямокутника ;

– кнопка Еліпс по центру, середині сторони і куту описаного паралелограма ;

– кнопка Еліпс по трьох кутах описаного паралелограма ;

– кнопка Еліпс по центру і трьом точкам ;

– кнопка Еліпс, дотичний до двох кривих .

Лекальні криві

При виконанні креслення часто потрібно проводити лекальні криві (наприклад, лінії перетину поверхонь) або нерегулярні криві (наприклад, лінії обриву). Щоб їх побудувати, використовують NURBS-криву (нерегулярний раціональний В-сплайн), криву Безьє або ламану лінію. Для виклику команд, що забезпечують креслення цих кривих, служать відповідні кнопки на інструментальній панелі геометрії.

– кнопка Введення NURBS-кривої .

Для побудови кривої послідовно вказуйте курсором опорні точки кривої. У рядку параметрів можна задавати характеристики кривої – вагу опорної точки і порядок кривої, а також за допомогою кнопки перемикача Розімкнений/Замкнений вказати, співпадає остання точка кривої з першою, чи ні.

Для фіксації NURBS-кривої натисніть кнопку Створити об’єкт на панелі спеціального керування.

Для побудови кривої Безьє послідовно вказуйте курсором точки, через які вона повинна пройти. У рядку параметрів можна за допомогою кнопки перемикача Розімкнений/Замкнений вказати, співпадає чи ні остання точка кривої з першою.

– кнопка Введення кривої Безьє

Для фіксації кривої Безьє також необхідно натиснути кнопку Створити об’єкт на панелі спеціального керування.

Команда Введення ламаної дозволяє побудувати ламану лінію, що складається з відрізків прямих. Побудована лінія є єдиним об’єктом креслення. Для побудови ламаної послідовно вказуйте курсором вершини кутів ламаної. У рядку параметрів також можна вказувати за допомогою кнопки перемикача Розімкнений/Замкнений співпадіння останньої точки ламаної з першою. Після проведення ламаної лінії необхідно натиснути кнопку Створити об’єкт.

– кнопка Введення ламаної