Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Основний напис

КОМПАС-ГРАФІК автоматично розміщує основний напис (штамп) на новостворюваному листі креслення або текстового документа. Вибір типу основного напису визначається користувачем (див. розділ «Вибір формату і основного напису»).

Для заповнення основного напису потрібно помістити курсор в будь-яку його графу і двічі клацнути лівою клавішею миші. Після цього зовнішній вид основного напису дещо зміниться – межі комірок зобразяться з врахуванням заданих відступів тексту. У рядку повідомлень з’явиться опис графи, в якій знаходиться курсор.

Тепер треба ввести (або відредагувати) текст в графах основного напису. При подвійному клацанні на вибраній графі основного напису система надає можливість напівавтоматичного її заповнення. Наприклад, при подвійному клацанні на одній з граф, в яку треба вводити прізвище, буде виведене призначене для користувача меню (рис. 79) із списком прізвищ (згруповані по відділах). Вибране прізвище автоматично розміщується у вказаній графі. Зміст рядків меню зберігаються у файлі Graphic.pmn (Kompas\Sys\graphic.pnm). Для того, щоб ввести в призначене для користувача меню потрібні прізвища, необхідно файл відредагувати.

При подвійному клацанні лівою клавішею миші на графі з датою на екрані з’являється календар (рис. 80) По замовчуванню в ньому активна поточна дата, проте можна ввести будь-яку дату, і після подвійного клацання на ній вона з’явиться у вказаній графі.

Рис. 79 – Приклад напівавтоматичного заповнення графи з прізвищем

Рис. 80 – Приклад напівавтоматичного заповнення графи з датою

Технічні вимоги

Система дозволяє створювати технічні вимоги, розміщувати їх на полі креслення і при необхідності розбивати їх на окремі сторінки. Для переходу в режим створення технічних вимог служить команда Технічні вимоги → Введення з меню Вставка. Після цього система перемикається в режим роботи текстового процесора і створюється вікно для введення технічних вимог. При роботі з текстом доступні всі вищерозглянуті можливості текстового процесора. Текст вводиться суворо в задані для розміщення технічних вимог межі (по ширині основного напису). Для суттєвого прискорення створення технічних вимог доцільно скористатися стандартними заготовками (шаблонами). Не виходячи з вікна введення технічних вимог, слід викликати команду Вставка → Текстовий шаблон або скористатися кнопкою Текстовий шаблон . В результаті зовнішній вигляд робочого поля текстового процесора зміниться (рис. 81). У його верхній частині відображається вікно перегляду, а внизу – вікно вибору фрагментів технічних вимог.

Рис. 81 – Заповнення технічних вимог з використанням шаблону

Виберіть необхідні фрагменти із запропонованих, двічі клацнувши на них лівою клавішею миші (вибрані фрагменти позначаються галочкою). Після цього перенесіть їх в текст, натиснувши кнопку Перенести в текст.

Текст опиниться у вікні для введення технічних вимог. Його можна відредагувати (як при роботі з текстами в Microsoft Word на свій розсуд, а потім записати в креслення, використовуючи команду з меню Файл → Зберегти в лист або натиснувши кнопку Зберегти в лист, після чого вийти з режиму текстового редактора (наприклад, за допомогою комбінації клавіш Ctrl+F4).

Текст технічних вимог, що з’явився строго над основним написом, може бути переміщений в будь-яке місце креслення командою з меню Вставка → Технічні вимоги → Розміщення.

Видалити технічні вимоги з листа креслення можна командою з меню Редактор → Видалити → Технічні вимоги.

ПРИМІТКА.  У КОМПАС-ГРАФІК є можливість відредагувати існуючий або створити свій шаблон кнопкою-командою Завантажити в текстовий редактор. При редагуванні використовуються ті ж прийоми, що і при редагуванні текстів. Після внесення змін в існуючий шаблон необхідно присвоїти файлу із щойно створеним шаблоном власне ім’я і після цього вийти з режиму редагування.