Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Товщина і колір ліній

КОМПАС-ГРАФІК дозволяє змінювати за бажанням користувача товщину і колір ліній на екрані і товщину ліній при виведенні креслення на друк. Ця настройка здійснюється командою Сервіс → Параметри → Система. У діалоговому вікні (рис. 25) слід послідовно вибрати Графічний редактор → Системні лінії.

Рис. 25 – Діалогове вікно вибору товщини і кольору лінії

Вигляд

Як вже наголошувалося, під видом в КОМПАС-ГРАФІК мається на увазі будь-яке ізольоване зображення на кресленні, а не обов’язково проекція деталі в строгому геометричному тлумаченні. Креслення при цьому може складатися з одного вигляду або з кількох (до 255), залежно від бажання користувача. При відкритті нового креслення система автоматично створює спеціальний системний вигляд з нульовим номером. Якщо користувач не створював ніяких інших виглядів, то всі об’єкти, що вводяться, автоматично поміщатимуться в системний вигляд.

Проте, якщо необхідно змінити масштаб вигляду, то з системним виглядом така операція неможлива. Для зміни масштабу слід створити новий вигляд.

Створення нового вигляду

Створення нового вигляду забезпечується командою Вигляд з меню Вставка, або з Компактної панелі натисканням на іконку Асоціативні вигляди ,Вигляд . У рядку параметрів інструменту (рис. 26), що з’явилося, потрібно задати номер вигляду (номер, запропонований системою по замовчуванню, можна змінити), його масштаб, кут повороту системи координат, якщо необхідно, і ім’я вигляду для полегшення його пошуку при роботі з документом. Вибір установки кольору рисування вигляду в активному стані здійснюється клацанням на кнопці Колір. Після введення кожного параметру для його підтвердження необхідно натиснути клавішу Enter.

Також на екрані з’явиться невелике зображення системи координат. Встановіть його мишею в потрібне положення на кресленні (ця точка буде початком системи координат нового вигляду) і зафіксуйте цю точку, клацнувши по лівій клавіші миші. Створений вид стане поточним, і всі об’єкти, що знов вводяться, поміщатимуться в нього.

Рис. 26 – Діалогове вікно задавання параметрів нового вигляду

Зміна стану вигляду

Вигляд на кресленні може знаходиться в різному стані залежно від потреби користувача. Вигляд може бути:

  • поточним – завжди єдиний вид на кресленні, в ньому можна виконувати всі операції над об’єктами (всі новостворювані об’єкти зберігаються саме в цьому вигляді);

  • активним (одночасно може бути декілька виглядів), коли всі об’єкти таких виглядів доступні для виконання операцій редагування і видалення і зображаються на екрані одним кольором, встановленим для кожного вигляду при його створенні;

  • фоновим (одночасно може бути кілька виглядів), при цьому вигляди не можна переміщувати, їх об’єкти недоступні для редагування і служать виключно для прив’язки до об’єктів, що знаходяться в них;

  • погашеним (одночасно може бути кілька виглядів), тобто їх вміст не відображається на екрані і, відповідно, недоступний для будь-яких операцій.

Рис. 27 – Діалогове вікно зміни стану виглядів

Зміна стану виду здійснюється командою Стан поточного вигляду... з меню Сервіс або натисненням кнопки Стан вигляду в рядку поточного стану. У діалоговому вікні (рис. 27), що з’явилося, слід вибрати в списку імен вигляд, що підлягає зміні, і потім одну з команд (Поточний, Погасити, Фоновий) для переведення виду у відповідний стан. Якщо жодна з команд не буде вибрана, то вигляд буде активним.

Для зміни стилю рисування фонового або погашеного вигляду слід натиснути на кнопку Настройка виглядів... у діалоговому вікні Стан виглядів і в діалоговому вікні, що з’явилося, Керування рисуванням виглядів (рис. 28) призначити нові параметри стилю. Для зміни кольору вигляду в активному стані служить кнопка Колір....

Рис. 28 – Діалогове вікно зміни стилю рисування фонових і погашених виглядів