Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІКГ_М1М3 / M3.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
10 Mб
Скачать

Невказана шорсткість

Знак невказаної шорсткості поверхонь, практично завжди присутній на машинобудівних кресленнях, виводиться на креслення командою з меню Вставка → Невказана шорсткість. У діалоговому вікні (рис. 69), що з’явиться після її виклику, слід вибрати тип знаку, призначити (у полі Текст) або вибрати з пропонованого списку значення шорсткості і, при необхідності, включити параметр Додати знак в дужках. Натиснути на кнопку ОК, і вибраний знак шорсткості з’явиться у верхньому правому кутку креслення.

Рис. 69 – Діалогове вікно введення знаку невказаної шорсткості

Видалити знак невказаної шорсткості з листа креслення можна командою з меню Редактор → Видалити → Невказана шорсткість.

Використання прикладних бібліотек

Будь-яке досить складне креслення містить як типові або конструктивні елементи (різьбові отвори, проточки під різьбу), так і стандартизовані деталі (болти, гвинти, пружини, підшипники і т.д.). Для спрощення і прискорення розробки креслень зручно в цьому випадку використовувати параметричні бібліотеки. Типовими прикладами таких бібліотек є ті, що поставляються разом з системою – бібліотека Kompas (містить функції побудови геометричних фігур, отворів і т.д.) і бібліотека Constr – бібліотека стандартних машинобудівних елементів. До того як приступити до використання якої-небудь прикладної бібліотеки, її необхідно підключити до системи. Підключення здійснюється за допомогою команди з меню Сервіс → Менеджер бібліотек. У діалоговому вікні (рис. 71), що з’явиться на екрані, слід вибрати потрібну бібліотеку, встановити режим роботи з нею (діалог, вікно або меню) і натиснути кнопку Відкрити.

Рис. 71 – Діалогове вікно підключення бібліотеки

Вибрана бібліотека підключається до системи і відображується на екрані в тому режимі, який був вказаний в діалозі. На рис. 72 відображене вікно конструкторської бібліотеки (при підключенні бібліотеки був вибраний режим Діалог), в якому вибраний рядок Гвинт ГОСТ 11738-78.

Подвійне клацання на рядку вибраного елементу (або клацання на кнопці ОК) активізує наступне діалогове вікно, призначене для вибору параметрів цього гвинта (рис. 73). Після визначення необхідних для гвинта параметрів і вибору зображення система перейде в режим роботи з документом і на екрані з’явиться фантом зображення гвинта із заданою базовою точкою. Треба перемістити її в необхідне місце на кресленні і зафіксувати клацанням миші, потім слід надати гвинту необхідне положення і клацнути другий раз.

Рис. 72 - Діалогове вікно конструкторської бібліотеки

Рис. 73 – Діалогове вікно вибору параметрів гвинта

ПРИМІТКА.  Назви всіх підключених до системи бібліотек відображуються як команди в меню Бібліотеки.

Текст на кресленні

Для введення одного або кількох текстових написів в поточному виді креслення або фрагмента служить команда Текст , що викликається однойменною кнопкою наІнструментальній панелі позначень.

Після виклику команди необхідно вказати курсором положення точки прив’язки тексту – початок рядка. Система переключається в режим роботи текстового процесора. Рядок параметрів наведено на рисунку (рис. 74).

Рис. 74 –Рядок параметрів об’єкту при введенні тексту

У рядку формат об’єкту можна задати: тип шрифта, його висоту в міліметрах, кернінг, крок рядків, колір символів і інші параметри (аналогічні параметрам Microsoft Word).

Надрукуйте в рамці, що відкриється, необхідну кількість рядків, закінчуючи набір кожного з них натисненням клавіші Enter. Для того, щоб зафіксувати набраний текст, треба натиснути клавішу Створити об’єкт на панелі спеціального керування. Якщо треба написати текст у іншому місці, не виходячи з команди Текст, то перемістіть курсор в потрібну точку креслення і клацніть лівою клавішею миші. При цьому попередній напис буде зафіксований, а у вказаному місці відкриється рамка для введення нового тексту. Для виходу з команди натисніть клавішу Esc або кнопку Перервати команду на панелі спеціального керування.

Текстовий процесор КОМПАС-ГРАФІК дозволяє вставити в текст наступні об’єкти:

  • дроби;

  • індекси;

  • над- і підрядки;

  • символи;

  • спеціальні знаки;

  • наперед визначений текст.

Всі ці вставки здійснюються за допомогою команд меню Вставка, розташованого в рядку параметрів об‘єкту. Після виклику команди вставки спеціального символу на екрані відображується діалогове вікно з таблицею символів вибраного в даний момент шрифта (рис. 75).

Рис. 75 – Таблиця символів шрифта Symbol

Для того, щоб вставити вибраний символ в поточну позицію курсора, вкажіть на нього курсором і двічі клацніть лівою клавішею миші.

Після виклику команди вставки спеціального знаку на екрані відображується діалогове вікно з назвами окремих знаків і цілих розділів (рис. 76). Зображення вибраного спецзнаку відображується у вікні перегляду.

Рис. 76 – Діалогове вікно вибору спецзнаку

Для того, щоб вставити вибраний спецзнак в поточну позицію курсора, вкажіть курсором на його назву і двічі клацніть лівою клавішею миші. Після виклику команди вставки наперед визначеного тексту (рядків, що найбільш часто зустрічаються, або спеціальних позначень) на екрані з’явиться діалогове вікно вибору визначеного тексту (рис. 77).

Рис. 77 – Діалогове вікно вибору наперед визначеного тексту

Для зручності пошуку тексти згруповані в розділи, список яких відображується в лівому вікні діалогу. Щоб розкрити розділ і побачити тексти, що містяться в ньому, клацніть лівою клавішею миші на зображенні папки поряд з назвою розділу. Для вставки вибраного рядка в поточну позицію курсора двічі клацніть на ньому лівою клавішею миші.

Внести власні рядки у файл наперед визначеного тексту можна за допомогою команд меню Текст, а створити власний розділ – командами меню Структура з цього діалогового вікна.