Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03.Кваліфікація злочинів та засади кримінального провадження.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.84 Кб
Скачать

4. Незаконне заволодіння транспортним засобом (ст. 289 кк)

Основний об’єкт злочину – це контрольоване використання автомобільного транспорту, додатковий – життя та здоров’я особи, відносини власності.

Предмет злочину – всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби, які вказані у примітці до ст. 286 КК.

Об’єктивна сторона злочину: діяння.

Незаконне заволодіння транспортним засобом – це умисне, з будь-якою метою протиправне вилучення будь-яким способом транспортного засобу у власника чи користувача всупереч їх волі (з місця стоянки чи під час руху шляхом запуску двигуна, буксирування, завантажування на інший транспорт­ний засіб, примусового відсторонення зазначених осіб від керування, примушування їх до початку чи продовження руху, тощо).

Таке заволодіння може бути вчинене таємно або відкрито, шляхом обману чи зловживання довірою, а також із застосуванням насильства або його погрозою.

Не є незаконним заволодіння транспортним засобом у стані крайньої необхідності, наприклад, для того, щоб терміново доставити тяжко хвору людину до лікарні, приборкати стихійне лихо, усунути іншу небезпеку, яка загрожує людям, інтересам суспіль­ства чи держави.

Злочин є закінченим з моменту:

  • коли транспортний засіб почав рухатись унаслідок запуску двигуна чи буксирування;

  • встановлення контролю над транспортним засобом, якщо заволодіння відбувається під час руху транспортного засобу.

Суб’єкт злочину – фізична осудна особа, що досягла 16-річного віку (ч. 1 ст. 289 КК), 14-річного віку – за частинами 2 і 3 ст. 289 КК.

Не є суб’єктами злочину:

  • особи, які є співвласниками або законними користувачами транспортного засобу;

  • працівники підприємств, установ, організа­цій незалежно від форми власності, котрі без належного дозволу здійснили поїздку на закріпленому за ними транспортному засобі;

  • службові особи, які наділені повноваженнями щодо використання чи експлуатації транспортних засобів.

Суб’єктивна сторона злочину – вина у формі умислу.

Кваліфікуючими ознаками злочину (ч. 2 ст. 289 КК) є дії, вчинені: 1) повторно (вчинення таких дій особою, яка раніше вчи­нила незаконне заволодіння транспортним засобом або злочин, передбачений ст. 185, 186, 187, 189–191, 262, 410 КК); 2) за попередньою змовою групою осіб; 3) поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства; 4) з проникненням у приміщення чи інше сховище; 5) якщо вони завдали значної матеріальної шкоди (у разі заподіяння реальних збитків на суму від 100 до 250 н.м.д.г.).

Особливо кваліфікуючими ознаками злочину (ч. 3 ст. 289 КК) є дії, вчинені: 1) організованою групою; 2) поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров’я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства; 3) якщо вони завдали великої матеріальної шкоди (у разі заподіяння реальних збитків на суму понад 250 н.м.д.г.).

Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка за наявності сукупності умов:

  • вперше вчинила дії, передбачені цією статтею (за винятком випадків незаконного заволодіння транспортним засобом із застосуванням насильства до потерпілого чи погрозою застосування такого насильства);

  • добровільно заявила про це правоохоронним ор­ганам;

  • особа повернула транспортний засіб власнику;

  • повністю відшкодувала завдані збитки.

Покарання за злочин: ч. 1 – штраф від 1000 до 1200 н.м.д.г., обмеження волі або позбавлення волі від 3 до 5 років; ч. 2 – позбавлення волі від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без неї; ч. 3 – позбавлення волі від 7 до 12 з конфіскацією майна або без такої.