Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03.Кваліфікація злочинів та засади кримінального провадження.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.84 Кб
Скачать

2. Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого (ст. 297 кк)

Об’єкт злочину – це суспільні відносини в сфері моральності в частині поваги до померлих та місць їхнього поховання.

Предмети злочину:

могила; інше місце поховання; тіло померлого (останки, прах); урна з прахом померлого; предмети, що знаходяться на (в) могилі, в іншому місці по­ховання або на тілі померлого (останках, прахові); братська могила; могила Невідомого солдата; пам’ятник, споруджений в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців.

Об’єктивна сторона злочину (ч. 1 ст. 297 КК) включає діяння:

  • наруга над могилою, іншим місцем поховання, над тілом (останками, прахом) померлого або над урною з прахом померлого;

  • незаконне заволодіння тілом (останками, прахом) померлого, урною з прахом померлого, предметами, що знаходяться на (в) могилі, в іншому місці поховання, на тілі (останках, прахові) померлого (наприклад, винні розрили могилу та викрали прикраси з тіла померлої людини);

  • осквернення братської могили чи могили Невідомого солдата, пам’ятника, спорудженого в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців;

  • руйнування братської могили чи могили Невідомого солдата, пам’ятника, спорудженого в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни – радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців.

Злочин є закінченим з моменту вчинення діяння або з моменту набуття винним можливості розпорядитися викраденим на власний розсуд (сховати, продати, подарувати тощо).

Суб’єкт злочину – фізична осудна особа, яка на момент його вчинення досягла 16-річного віку.

Суб’єктивна сторона злочину: вина у формі прямого умислу. До тяжких наслідків (ч. 3 ст. 297 КК) – у формі необережності. Мотив – хуліганський, корисливий.

Кваліфікуючі ознаки злочину (ч. 3 ст. 297 КК): вчинення злочину 1) повторно; 2) за попередньою змовою групою осіб; 3) з корисливих мотивів; 4) з хуліганських мотивів; 5) щодо пам’ятника, спорудженого в пам’ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців; 6) у поєднані із застосуванням насильства; 7) у поєднанні із погрозою застосування насильства.

Особливо кваліфікуючими ознаками (ч. 4 ст. 297 КК) є дії, передбачені частинами 1, 2 або 3 цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки (наприклад, заподіяння тяжких тілесних ушкоджень одній або кільком особам, завдання потерпілому смерті через необережність, завдання майнової шкоди в особливо великих розмірах тощо).

Покарання за злочин: ч. 1 – штраф до 200 н.м.д.г., арешт до 6 місяців, обмеження волі або позбавлення волі до 3-х років; ч. 2 – обмеження волі або позбавлення волі до 3-х років; ч. 3 – обмеження волі від 4 до 5 років або позбавлення волі від 4 до 7 років; ч. 4 – позбавлення волі від 7 до 12 років.