Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03.Кваліфікація злочинів та засади кримінального провадження.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.84 Кб
Скачать

2. Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (стаття 315 кк)

Схиляння певної особи до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів – це будь-які ненасильницькі дії з метою збудити в іншої особи бажання чи добитися від неї згоди вжити такі предмети (наприклад, прохання, пропонування, умовляння, переконування, обіцяння винагороди, погрожування відмовою від продовження дружніх або близьких стосунків, тощо).

Кваліфікований склад злочину утворюють дії, вчинені: 1) повторно; 2) щодо двох чи більше осіб; 3) щодо неповнолітнього; 4) особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 308, 310, 314, 317 КК.

Особливості кваліфікації – розмежування злочинів за ознаками об’єктивної сторони

Схиляння, поєднане

із залу­ченням неповнолітнього до участі в організації або утриманні місця для вживання наркотиків або психотропних речовин – ч. 2 ст. 315 і ч. 2 ст. 317 КК

із збутом особі наркотиків або психотропних речовин – ст. 315 і ст. 307 або 309 КК

Покарання за злочин, передбачений ст. 315 КК: ч.1 - обмеженням волі до

Покарання: 5 років або позбавленням волі від 2 до 5 років; ч. 2 – позбавлення волі від 5 до 12 років.

3. Незаконне публічне вживання наркотичних засобів (стаття 316 кк)

Об’єктивна сторона злочину – діяння:

Публічне вживання – відкри­тий (очевидний для всіх) спосіб вживання наркотиків (ін’єкції, куріння гашишу, вживання «креку», опію тощо), у присутності третіх осіб, які усвідомлюють характер того, що відбувається.

Місця, призначені для проведення навчальних, спор­тивних і культурних заходів – це, зокрема, школи, вищі навчальні заклади, стадіо­ни, клуби, тощо, а також інші місця масового перебування гро­мадян (вокзали, пристані, пляжі, парки, дитячі майданчики, підземні переходи, вулиці, площі, тощо).

Вчинене групою осіб – вживання наркотичних засобів незалежно від того, вживали її учасники наркотики перед іншими особами чи за їх відсутності.

Так, Т. з метою незаконного придбання наркотичних засобів для власного вживання вступив у змову з Н. і з цією метою придбали у невстановленої слідством особи за попередньою домовленістю прозорий пластиковий пакет з марихуаною, яка згідно експертизи є наркотичним засобом. З придбаним наркотичним засобом пішли до парку культури, який являє собою місце проведення культурних заходів та масового перебування громадян. Перебуваючи на території парку Т. і Н. з пластикової пляшки від води та фольгованого паперу зробили пристрій для вживання наркотиків і в присутності особи В. стали публічно в групі осіб незаконно вживати наркотичний засіб шляхом куріння. Під час вживання наркотичного засобу дані особи затримані правоохоронцями.

Суд кваліфікував дії осіб за ст. 316 ч.1 КК України, оскільки вони за попередньою змовою групою осіб вчинили публічне незаконне вживання наркотичних засобів у місцях, що призначені для культурних заходів та масового перебування громадян.

Не утворюють складу злочину випадки прилюдного вживання особою наркотичних засобів або психотропних речовин, які є лікарськими препаратами і необхідні особі за медичними показаннями.

Кваліфікований склад злочину (ч. 2 ст. 316 КК) утворює вчинення дій 1) повторно та 2) особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 310, 314, 315, 317, 318 КК.

Покарання за злочин, передбачений ст. 316 КК,: ч. 1 – обмеження волі до 4 років або позбавленням волі до 3 років; ч. 2 – позбавлення волі від 3 до 5 років.