Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03.Кваліфікація злочинів та засади кримінального провадження.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.84 Кб
Скачать

3. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст. 368 кк)

Предмет злочину – неправомірна вигода (грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які пропонують, обіцяють, надають або одержують без законних на те підстав).

Важливо! Оскільки мінімальний розмір неправомірної вигоди у КК не визначено, кваліфікацію вчиненого за ч. 1 ст. 368 цього Кодексу необхідно здійснювати відповідно до конкретних обставин кримінального провадження та з урахуванням положень про малозначність діяння (ч. 2 ст. 11 КК).

Об’єктивна сторона (ч. 1 ст. 368 КК):

Прийняття пропозиції неправомірної вигодице виявлення згоди (погодження) службової особи з висловленням їй наміру про надання такої вигоди, схвалення нею цих дій, її готовність до безпосереднього одержання зазначеної вигоди.

Прийняття обіцянки неправомірної вигоди – висловлення наміру супроводжується повідомленням про час, місце, спосіб надання неправомірної вигоди і службова особа виявляє згоду (погоджується) з цим наміром, схвалює ці дії, проявляє готовність до безпосереднього одержання такої вигоди.

Одержання неправомірної вигодице отримання (набуття, приймання) службовою особою такої вигоди для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення цією службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади, покладених на неї організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, або таких, які вона не уповноважена була вчинювати, але до вчинення яких іншими службовими особами могла вжити заходів завдяки своєму службовому становищу.

Прохання надати неправомірну вигоду – це звернення службової особи до того, хто потенційно здатний надати таку вигоду, із клопотанням (закликом) про її надання.

Злочин, передбачений ч. 1 ст. 368 КК, є закінченим з моменту вчинення зазначених вище протиправних дій.

Суб’єкт злочину – спеціальний (службова особа).

Суб’єктивна сторона злочину – прямий умисел і корисливий мотив.

Кваліфікуюча ознака злочину – вчинення діяння, передбаченого ч. 2 цієї статті (ч. 3 ст. 368 КК), предметом якого була неправомірна вигода у значному розмірі (вона має у 100 і більше разів перевищувати н.м.д.г.).

Особливо кваліфікуючі ознаки злочину:

  • ч. 4 – а) неправомірна вигода у великому розмірі (у 200 і більше разів перевищує н.м.д.г.); б) вчинення службовою особою, яка займає відповідальне становище; в) за попередньою змовою групою осіб; г) повторно; д) поєднане з вимаганням неправомірної вигоди;

  • ч. 5 – а) неправомірна вигода в особливо великому розмірі (у 500 і більше разів перевищує н.м.д.г.); б) вчинення службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.

Покарання (основний склад): мінімальне (ч. 1) – штраф 750-1000 н.м.д.г.; максимальне (ч. 5) – до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади з конфіскацією майна.

Злочини проти правосуддя

Злочини проти правосуддя – це передбачені розділом XVIII Особливої частини КК, суспільно-небезпечні та протиправні посягання на процесуальну діяльність органів досудового розслідування, прокуратури та суду, прийняття і виконання рішень, вироків, ухвал та постанов у кримінальних, цивільних та адміністративних провадженнях.