Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03.Кваліфікація злочинів та засади кримінального провадження.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.84 Кб
Скачать

4. Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (стаття 317 кк)

Об’єктивна сторона злочину – це діяння:

  • організація місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення (підшукання приміщення, готування пристроїв для вживання, виробництва та виготовлення наркотиків, психотропів, пошук і вербування клієнтів та співучасників, розроблення конспіративних заходів, тощо);

  • утримання місця – матеріальне забезпечення, охорона, підтримання порядку, залучення й обслуговування клієнтів, здійснення конспіративних заходів, тощо;

  • наданням приміщення для вживання, виробництва чи виготовлення – забезпечення можливості одній чи кільком особам використати його з цією метою хоча б один раз.

Так, Д., реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на організацію і утримання місця незаконного вживання наркотичних засобів, перебуваючи у підсобному приміщенні свого помешкання, надав дане приміщення, а також власноручно та заздалегідь виготовлений пристрій, призначений для вживання наркотичних засобів, а саме фрагменти полімерних пляшок з ковпачком, Ч. для вживання ним особливо небезпечного наркотичного засобу канабісу. Дії Д. кваліфіковані судом за ч.1 ст. 317 КК Українияк організація та утримання місць для незаконного вживання наркотичних засобів.

Особливості кваліфікації: організація (утримання) місця чи наданням приміщення для незаконних дій може утворювати сукупність злочинів ст. 317 КК +

  • викрадення – ст. 308 КК;

  • незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту – ст. 307 КК, без мети збуту – ст. 309 КК;

  • схиляння інших осіб до вживання – ст. 315 КК;

  • утримання (організація, створення) місця, надання приміщення – ст. 302 КК.

Злочин вважається закінченим: організація місця для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення – з моменту створення такого місця незалежно від того, почало воно функціонувати чи ні; утримання зазначеного місця або надання приміщення – з початку використання їх для вживання засобів (речовин).

Кваліфікований склад злочину (ч. 2 ст. 317 КК) утворюють дії, вчинені: 1) повторно; 2) з корисливих мотивів; 3) групою осіб; 4) із залученням неповнолітнього.

Покарання за злочин, передбачений ст. 317 КК: ч. 1 – позбавлення волі від 3 до 5 років; ч. 2 – позбавлення волі від 4 до 8років з конфіскацією майна.

5. Злочини проти авторитету органів державної влади

Об’єкт злочинів – нормальна діяльність органів державної влади та представників цих органів

Потерпілими від злочинів даної категорії є працівники правоохоронних органів, до яких належать працівники ОВС, – це співробітники правоохоронних органів як потерпілі від злочинів, що посягають на нормальну діяльність органів державної влади у сфері правоохоронної діяльності (статті 342, 343, 345, 347, 348 та 349 КК):

  • особи, які перебувають на державній службі в підрозділах ОВС і яким присвоєно спеціальне звання;

  • військовослужбовці органів внутрішніх справ (Національна гвардія, спецпідрозділи);

  • працівники кримінально-виконавчої системи;

  • курсанти, слухачі, ад’юнкти та інші співробітники навчальних закладів МВС та Державного департаменту виконання покарань;

  • близькі родичі (у ст.ст. 345-349, 352 КК) – батьки, дружина (чоловік), діти, рідні брати і сестри, дід, баба й онуки (ч. 2 ст. 2 Закону «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» від 23 грудня 1993 р.).