Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03.Кваліфікація злочинів та засади кримінального провадження.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.84 Кб
Скачать

2. Підстави внесення відомостей до єрдр

Відомості до ЄРДР вносяться на підставі заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, або виявлення з іншого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. Заява в усній чи письмовій формі може надійти від будь-якої особи, при цьому слід пам’ятати, що в такої особи слідчим обов’язково буде відібрано пояснення і попереджено про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Патрульний завжди зобов’язаний прийняти таку заяву, повідомити про це чергового (диспетчера), і запропонувати заявнику (потерпілому) поспілкуватись із працівниками МВС, які мають повноваження на внесення відомостей до ЄРДР, та всіляко цьому сприяти. Слід пам’ятати, що особливості прийняття і реєстрації заяви про злочин регулюються нормативними актами МВС, зокрема відповідною Інструкцією14, і такі функції належать до інших працівників МВС. Таким чином, патрульний або виступає посередником між заявником і відповідними працівниками МВС, або оперативно реагує на повідомлення про злочин з метою його запобігання чи припинення.

3.Приватне обвинувачення

Із прийняттям КПК 2012 року, було реалізовано інститут приватного обвинувачення у кримінальному процесі. Приватним обвинуваченням є те провадження, яке може бути розпочате слідчим, прокурором лише на підставі заяви потерпілого, і допускається лише у деяких злочинах, зокрема: побої; легкі тілесні ушкодження; просте згвалтування та інші15.

Крім того, ще деякі злочини можуть розслідуватись лише за наявності заяви потерпілого, якщо такий потерпілий перебуває у певних відносинах із правопорушником, зокрема: необережене середньої тяжкості чи тяжке тілесне ушкодження; просте хуліганство; некваліфікований злочин-порушення ПДР – якщо вчинені чоловіком (дружиною) потерпілого16.

Аналогічно, деякі злочини проти власності, зокрема крадіжка, шахрайство, розтрата майна у випадку вчинення найманим працівником чи близьким родичем також будуть преслідуватись виключно на підставі заяви потерпілого (роботодавця, близького родича)17.

4. Підслідність. Строки досудового розслідування

Підслідність кримінального провадження необхідна для визначення відповідального за досудове розслідування органу чи відділу правоохоронних органів. Предметна підслідність18 – за кваліфікацією кримінального правопорушення, дозволяє визначити відповідального з-поміж правоохоронних органів. Територіальна підслідність – за місцем вчинення правопорушення, дозволяє конкретизувати підрозділ відповідального органу.

Щодо строків, то досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк може бути продовжено за рішенням прокуратури.

ЦІКАВО

Чимало адвокатів вважають початок відрахування строку досудового розслідування з моменту пред’явлення підозри некоректним, адже значною мірою позбавляє потенційного підозрюваного права на захист.

5. Слідчі дії.

Протягом досудового розслідування, здійснюються слідчі дії. Слідча дія є засобом пізнання, збирання, дослідження та перевірки доказів – тобто, доказування. Також, слідча дія є актом правозастосовної діяльності, тобто створює юридичні наслідки. Процесуальні дії у кримінальному провадженні можуть фіксуватися у: 1) протокол; 2) носій інформації (технічний). Слідчі дії здійснюються слідчими правоохоронних органів.

Основні слідчі дії: Допит (ст.ст. 225, 352, 353, 351, 226); пред’явлення особи для впізнання

(ст.ст. 228, 229, 230); огляд (ст.ст. 237, 238, 239); ексгумація трупа (ст. 239); обшук (ст. 234); слідчий експеримент (ст. 240); освідування особи (ст. 241); проведення експертизи (ст. 242).

Огляд місцевості, приміщення, речей та документів; огляд житла чи іншого володіння19 слід відрізняти від огляду (поверхневого огляду), передбаченого ЗУ “Про міліцію”20 та ЗУ “Про національну поліцію”. Патрульні мають право на здійснення огляду (поверхневого огляду) виключно в рамках законів, але не наведених положень КПК.

ВАЖЛИВО

Не плутати пояснення очевидця з показаннями свідка. Показання надаються свідком під час допиту, тобто вже в процесі здійснення досудового розслідування по кримінальному провадженню. Патрульні ж зазвичай матимуть справу з поясненнями очевидців, тобто осіб, які були свідками події чи яким щось про неї відомо, однак вони ще не визнані свідками по кримінальному провадженню, і не мають прав і обов’язків свідка.

Огляд місця події полягає у дослідженні території (приміщення або споруди), де відбулася подія, що містить ознаки кримінального правовпорушення, з метою пошуку, виявлення, та фіксації слідів кримінального правопорушення та інших речових доказів. Огляд місця події, обшук особи, огляд трупа може здійснюватись патрульним у виключних випадках необхідності якнайшвидшого виявлення слідів злочину чи для запобігання вчиненню правопорушень, забезпечення безпеки.

Загалом, патрульні не можуть здійснювати слідчі дії, оскільки це належить виключно до повноважень слідчих. В той же час, патрульні повинні враховувати можливі наслідки своїх дій на подальше здійснення досудового розслідування, а також можуть взаємодіяти із слідчими органами.