Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_bilety.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
900.61 Кб
Скачать

3. Тести:

1. Ресоціалізація - це:

  1. процес переоцінювання норм та повторної адаптації, який супроводжує перехід людини з одного середовища до іншого.

2. Дзеркальне «я» ч.Кулі формується:

  1. шляхом прийняття на себе значущих й узагальнених інших;

3.У загальноприйнятій класифікації виділяють такі стадії соціалізації:

  1. первинна;вторинна та третинна;

  1. Соціальним фактором девіацій є:

  1. соціальна нерівність;

  1. Структурні рівні в особистості - Id, Ego, Superego виділяв:

  1. З. Фрейд;

  1. Індивідуальність – це:

  1. складна родова система, в яку входять: система живого організму, система свідомості та соціальних зв’язків, система дії та система унікальних та надбаних якостей;

  1. Як із позицій розподілу влади в родині можна визначити як матріархат:

  1. домінування жінок;

  1. Яку сім’ю називають нуклеарною:

  1. до якої входять тільки батьки і їхні діти;

  1. Біархатна сім’я – це теж саме, що:

  1. егалітарна;

  1. Кого можна віднести до маргіналів:

  1. емігрантів;

11. Гіпотеза в соціологічному дослідженні – це:

  1. прогноз (припущення) передбачуваних результатів;

    1. Який тип соціальної дії розглядав М. Вебер:

  1. цілераціональну;

    1. «Енциклопедичну сходинку наук» розробив:

  1. О.Конт;

14. Хто з соціологів пропонував спиратися на точні науки в соціології:

  1. О. Конт;

15.Еволюціоністський підхід до розуміння історії пов`язаний з іменем:

  1. Г. Спенсера;

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № ___12 __

1. Наведіть та розкрийте сутність соціальної мобільності – 15 б.

- поняття та сутність соціальної мобільності – 7 б.

Соціальна мобільність — перехід індивіда, соціального об'єкта або цінності, створеної або модифікованої завдяки людській діяльності, від однієї соціальної позиції до іншої. Поняття було введено П. Сорокіним у1927 р.

Обставини які зумовлюють мобільність:*Структурні зрушення в економіці.*Зміни характеру і змісту розподілу суспільної праці.*Послаблення закріплення працівників за соціальними і економічно-нерівноцінними видами діяльності.

Умови, що сприяють соціальній мобільності:*Соціальне походження.*Фінансові можливості.*Наявність престижних позицій.*Освіта.

Шляхи соціальної мобільності:*Економічний.*Політичний.*Військовий.*Церковний.*Шлюбний. Наприклад, жінка стала імператрицею через те, що вийшла заміж за імператора.*Наука і мистецтво.

- канали і ліфти соціальної мобільності – 8 б.

Канали вертикальної мобільності

Оскільки вертикальна мобільність в тій чи іншій мірі присутня в будь-якому суспільстві то між шарами повинні існувати деякі «ліфти» або «шляхи», якими дозволено індивідам переміщуватись вгору чи вниз, з одного прошарку в інший.

Найповніший опис каналів вертикальної мобільності здійснив П. Сорокін, який називав їх «каналами вертикальної циркуляції». Функції соціальної циркуляції виконують різні інститути. Сорокін виділяв 7 основних інститутів: арміяцерквашколасім'я, політичні, економічні і професійні організації.

Армія. Цей інститут відіграє особливо важливу роль в воєнний час. Небезпека, що загрожує армії і державі, примушує останніх ставити солдата в положення, що відповідає його істинним здібностям. Значні втрати серед командного складу призводять до заповнення вакансій людьми нижчих чинів. У ході війни ці люди просуваються в званні передусім за наявності таланту. Отримана таким чином влада використовується для подальшого просування по службі.

Церква. Каналом вертикальної соціальної мобільності церква є лише тоді, коли зростає її соціальна значущість. В періоди занепаду або на початку існування тієї чи іншої конфесії її роль незначна. Люди з нижчих шарів суспільства завдяки церкві можуть зайняти високі позиції у суспільстві, не зважаючи на своє походження.

Школа . Була і залишається одним з головних каналів соціальної циркуляції. В суспільствах де школи доступні для всіх його членів, шкільна система являє собою «соціальний ліфт», що рухається з низів суспільства до його верхів. В суспільствах, де доступ до освіти обмежений, рух відбувається на рівні верхів.

Сім'я і шлюб. Особливо з представниками іншого соціального статусу. Такий шлюб, як правило, призводить соціального просування або до соціальної деградації одного з партнерів.

Політичні організації. Політичні організації, починаючи з уряду і закінчуючи політичними партіями також відіграють роль у вертикальній циркуляції. Людина, яка отримує посаду або стає службовцем у впливового правителя, піднімається за допомогою цього ліфта. Крім того, вона має можливість швидкого просування, якщо її служба виявляється ціннішою.

Професійні організації. Це науковілітературні, творчі інститути і організації. Оскільки вхід до таких організацій відбувається відповідно до здібностей індивіда, а не до соціального статусу, то просування всередині такого інституту супроводжується загальним просуванням соціальною драбиною.

Організації по створенню матеріальних цінностей. В наш час є простим і дієвим способом соціального просування. Якщо людина багата, то вона знаходиться на вершині соціальних сходів, незалежно від свого походження чи джерела прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]