Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_ne_derzh_ekzamen_z_zarubizhnoyi_literaturi.docx
Скачиваний:
460
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
195.29 Кб
Скачать

21. ”Батько Горіо”о.Бальзака як драма повсякденного життя.

Роман був написаний восени 1834 р.

Досліджуючи в романі буденне життя, Бальзак побачив всю його глибину, сповнену напруженості і пристрастей. Роман побудований на сплетінні двох сюжетних ліній: долі молодого Ежена Растіньяка, що приїхав з провінції „вибитися в люди”, та старого комерсанта Горіо, життєва гра якого вже закінчувалась Растіньяк - розумний, цілеспрямований, у нього добре серце, але прихований драматизм ситуації полягає в тому, що ці його позитивні риси поступово втрачаються під натиском безжального життя, в якому все тримається на егоїстичному інтересі та владі грошей. „Диявол розкошів влучив йому саме у серце”, і тому, засвоївши уроки віконтеси де Боссан та каторжника Вотрена, Растіньяк починає боротьбу за свій особистий успіх .

Особливо вражав Растіньяка Вотрен.

Природа наділила його силою характеру. Він мав великий життєвий досвід і добре зрозумів рушійні закони суспільного життя. Вотрен – хижак, і тому із спокійним цинізмом пояснює Растіньяку жахливу істину: щоб розбагатіти, треба забути про честь і совість. А також те, що влада золота все в житті робить предметом купівлі та продажу. Підтвердженням останнього стало зображення в романі долі батька Горіо.

Батько Горіо – типовий обмежений буржуа, що збагатився завдяки застосованим ним колись вправним комерційним махінаціям.

Його зовнішнє життя звичайне, банальне. Але, заглиблюючись у свого героя, автор виявляє страшну життєву драму Горіо. Безмежна любов до дочок поступово стає ним неконтрольованою, він віддає їм все, насамперед гроші, а пізніше і все до останньої крихти, внаслідок чого вони перетворюються на бездумних егоїсток, що не знаходять часу побути біля батька в його останні хвилини. Особливого драматизму додає життєвий висновок Горіо: „За гроші купиш все, навіть дочок. А мої гроші, де вони?” Гроші зруйнували найсвятіше – любов дітей до своїх батьків.

Роман ще був задуманий і розпочатий ним за розробленою моделлю як монороман про сумну долю старого вермішельника, з однією сюжетною лінією і зосередженістю дії в одному місці, в пансіоні мадам Воке. Тут Ежен Растіньяк ще належав до другорядних персонажів з «обслуговуючою» функцією. Оскільки він мав доступ в аристократичні салони, то був ланкою зв'язку між Горіо та його дочками й інформував його про їхнє світське життя. Та в процесі роботи над романом Бальзака захопила історія молодого провінціала, який приїжджає до Парижа робити кар'єру і свій шлях розпочинає з пансіону мадам Воке. В результаті Растіньяк не тільки стає самостійним персонажем, а й урівнюється в правах з батьком Горіо, вносить у роман свою окрему тему, свою соціальну й моральну проблематику. Структура роману ускладнилася, з'явилися пов'язані між собою, але водночас і різні за змістом сюжетні лінії, що відкрило перед письменником нові можливості в дослідженні й зображенні сучасного суспільства.

Тут перед нами постають різні соціальні світи, які є полюсами тогочасного суспільства, причому письменник не лише протиставляє їх, а й прагне розкрити внутрішні зв'язки й співвідношення між ними. Співвіднесені між собою, ці різні світи по-новому освітлюють один одного, розкриваються новими гранями й властивостями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]